Hjem Nyheter Multiresistent tuberkulose smitter 1400 mennesker hver dag (Glemte kriser 2014)

Multiresistent tuberkulose smitter 1400 mennesker hver dag (Glemte kriser 2014)

Foto: Leger Uten Grenser / Wendy Marijnissen

Den dødelige sykdommen er motstandsdyktig mot vanlige tuberkulosemedisiner. Bare én av fem får behandlingen de trenger.

Tuberkulose er en dødelig sykdom som sprer seg via luft- og dråpesmitte. Symptomene inkluderer vedvarende hoste, feber, vekttap, smerter i brystet og pustevansker. Hvert tredje menneske i verden er smittet av sovende tuberkulosebakterier, men sykdommen utvikler seg først når immunforsvaret blir svekket, for eksempel av hiv eller alderdom.

Vanlig tuberkulose behandles med fire såkalte førstelinjemedisiner. Men hvis medisinene ikke tas på riktig måte kan tuberkulosen utvikle seg til å bli multiresistent. Det betyr at den er motstandsdyktig mot to av de fire førstelinjemedisinene, altså at medisinene ikke lenger biter på sykdommen.

500.000 hvert år

Hvert år rammes en halv million mennesker av multiresistent tuberkulose (MDR-TB). MDR-TB behandles med andrelinjemedisiner, men behandlingen tar mye lenger tid, har alvorlige bivirkninger, og er 475 ganger dyrere enn behandling med førstelinjemedisiner.

Når andrelinjemedisiner ikke tas på riktig måte, kan tuberkulosen også bli motstandsdyktig mot disse medisinene. Da kalles den ekstremresistent tuberkulose (XDR-TB), og er ytterst vanskelig å behandle. Ti prosent av dem som i dag smittes av multiresistent tuberkulose, smittes av den ekstremresistente varianten.

1,5 millioner liv tapt

Det siste tiåret har fem millioner mennesker utviklet medisinresistent tuberkulose. Kun én prosent av dem har hatt tilgang til behandling. En og en halv million mennesker har mistet livet.

MDR-TB er et stort problem spesielt i fattige land. Utbredelsen er stor i Afrika, Asia, Øst-Europa og enkelte land i Latin-Amerika.

I dag regner Verdens Helseorganisasjon at bare én av fire MDR-TB-smittede i verden blir diagnostisert og at én av fem blir behandlet.

Selv for dem som diagnostiseres og behandles, er sykdommen farlig og svært ubehagelig. I to år må pasientene ta 20 tabletter hver eneste dag. De første åtte månedene må de i tillegg hver dag få smertefulle injeksjoner som gjør det vanskelig å sitte eller ligge.

Bivirkningene kan være grusomme: smerter, kvalme, utslett, psykoser og døvhet. For de fleste MDR-TB-pasienter endrer livet seg dramatisk, og mange klarer ikke lenger å jobbe, gå på skole, eller ta seg av sine kjære.

For mange pasienter er det derfor svært vanskelig å fullføre behandlingen. Og når behandlingen ikke fullføres, øker risikoen for at tuberkulosen skal bli ekstremresistent og smitte flere i den formen.

Mer forskning og lavere priser

Det har skjedd altfor lite forskning på MDR-TB og medisintilgang. I desember 2012 kom en ny tuberkulosemedisin på markedet for første gang på 50 år, men det som virkelig trengs er en helt ny kombinasjonsbehandling for resistent tuberkulose som gir pasientene kortere behandlingsløp og færre bivirkninger.

Alle som trenger det må få tilgang til testing og behandling. Legemiddelfirmaene må utvikle og produsere effektive medisiner med færre bivirkninger, kortere behandlingsløp, og rimelige prislapper. Myndighetene i så vel giverland som land rammet av tuberkulose må støtte tiltak for å gjøre MDR-TB-behandling tilgjengelig, samt støtte forskning på bedre medisiner.

Hva gjør Leger Uten Grenser?

Leger Uten Grenser startet å behandle MDR-TB i 1999 og er i dag den største hjelpeorganisasjonen innenfor feltet. Vi diagnostiserer og behandler tuberkulose i en rekke prosjekter verden over.

I 2013 ble en av Leger Uten Grensers sørafrikanske pasienter det første mennesket i verden til å bli kurert for XDR-TB.

Ved siden av å behandle mennesker med sykdommen, jobber Leger Uten Grenser for å presse myndigheter og legemiddelfirmaer til å sikre bedre medisiner og bedre tilgang på diagnostisering og behandling.