Kenya etter regnsesong

Kenya

Nødhjelpsrespons, mor-barnhelse, hiv- og tuberkulose og helsehjelp til rusavhengige er noe av det vi jobber med i Kenya. Flere sårbare grupper i landet har begrenset tilgang til helsehjelp, og det er disse menneskene vi retter arbeidet vårt mot. 

MSF/Iain Thomson

Dette er situasjonen

Levealderen i Kenya fortsetter å øke, og det har blitt gjort store fremskritt for hiv- og tuberkulosepasienter. Likevel er det flere sårbare grupper med begrenset tilgang til helsehjelp i Kenya. 

Landet huser også mange flyktninger og i Dadaab-leiren mot grensen til Somalia bor det rundt 233.000 mennesker. Leiren ble opprettet for mer enn 30 år siden, og de aller fleste har flyktet fra krig, vold og tørke i Somalia.  

Glemt krise 2021: Dadaab: Å stenge leiren kan skape en ny humanitær krise

Dette gjør vi i Kenya

Leger Uten Grenser har jobbet i Kenya siden 1987 og jobber i dag flere steder rundt om i landet. Vi driver blant annet et stort sykehus i Dagahaley-leiren i Dadaab. Vi jobber også med rusavhengige i Kimambu, hiv- og tuberkulose i Homa-Bay, vold, seksualisert- og kjønnsbasert vold i Nairobi, behandling av ikke-smittsomme sykdommer og nødhjelpsrespons. 

I 2021 hadde vi rundt 18.000 sykehusinnleggelser, 1450 hivpasienter i behandling og vi assisterte ved 7100 fødsler. Vi behandlet også 3270 pasienter for seksualisert vold. 

Les mer: Historier fra Kenyas største slumområde 

Artikkelen fortsetter under bildet

Dadaab-flyktningleir ble opprettet for nesten tretti år siden og Leger Uten Grenser har jobbet der like lenge og har blant annet et sykehus i Dagahaley-leiren.
Fremdeles bor det flere enn 200.000 flyktninger i Dadaab, de fleste flyktet fra krig og vold i Somalia. Foto: Paul Odongo

De glemte flyktningene i Dadaab-leiren

Leger Uten Grenser har jobbet i Dadaab-leirkomplekset siden flyktningleiren ble opprettet i 1991. Leiren skulle være et midlertidig bosted for de titusener av menneskene som flyktet fra krigen i Somalia.  På det meste bodde det nesten én halv million mennesker i leiren, og var da verdens største flyktningleir. I dag bor det rundt 233.000 mennesker i Dadaab, mange er født og oppvokst i leiren. 

Leger Uten Grenser jobber i Dagahaley-leiren som er den største leiren i Dadaab. Her driver vi et sykehus med plass til 100 innlagte pasienter og har to helseposter. Her gir vi gratis helsehjelp til flyktningene og til lokalsamfunnet. 

Vi jobber med alt fra ernæringshjelp, seksual- og reproduktiv helsehjelp, akuttkirurgi, vaksinering til hiv og tuberkulosebehandling. Vi gir også behandling til ofre for seksualisert vold, helsehjelp til pasienter med kroniske lidelser og mental helsehjelp.

Glemt krise 2021: Dadaab: Å stenge leiren kan skape en ny humanitær krise

Helsehjelp til rusavhengige i Kiambu

Siden 2019 har Leger Uten Grenser drevet en klinikk for rusavhengige i Kiambu-distriktet. I samarbeid med lokale partnere jobber vi med å gi helsehjelp, psykososial støtte, rådgivning, helseinformasjonsarbeid, testing av sykdommer og vi gir metadonbehandling. 

Omfattende helsehjelp til unge i Mombasa

I Mombasa startet vi i 2021 et prosjekt som retter seg mot ungdom hvor vi gir omfattende helsehjelp. 

Vold, seksualisert- og kjønnsbasert vold i Nairobi

I Nairobis Eastlands-område jobber vi med ambulansehenvisninger, vi har et gratis ringesenter og et eget skaderom for voldsskader. I 2018 kom det inn 7600 samtaler til ringesentret, noe som førte til 6230 ambulanseutrykninger. 4340 mennesker ble henvist til andre helsefasiliteter. På skaderommet vårt ble det utført til sammen 9250 pasientkonsultasjoner i løpet av 2018. 

Vi drev også en spesialisert klinikk for ofre for seksualisert- eller kjønnsbasert vold i Eastlands. Leger Uten Grenser støttet også fire andre lokale helsesentre som ble drevet av helsemyndighetene. I 2018 fikk rundt 269 pasienter behandling hver måned, noe som er 18 prosent flere enn året før. Vi hadde også team som drev med helseinformasjonsarbeid for å øke bevisstheten rundt seksualisert- og kjønnsbasert vold i lokalsamfunnet. Dette innebar også informasjon om hvor de kan oppsøke hjelp. 

I tillegg støttet vi helsemyndighetene med behandling av resistent tuberkulose med både opplæring og utstyr.

Nødhjelpsrespons

I 2021 ble Kenya rammet av tørke nordøst i landet og Leger Uten Grensers nødhjelpsteam rykket ut for å gi helsehjelp til alvorlige underernærte barn i Garissa, Marsabit og i Wajjir.

Mot slutten av året støttet vi også helsemyndighetens respons på et kala-azar-utbrudd i Tharaka Nithi-distriktet.

Les mer: Vårt arbeid med naturkatastrofer

Lege Ogembo sjekker her hvordan pasient John Opiyo har det under morgenrunden på hiv/aids-avdelingen på sykehuset i Homa Bay. Foto: Patrick Meinhardt

 

aktuelt fra Kenya

Se flere artikler om Kenya