Våre ansatte utsatt for vold, drapstrusler og tyveri i Sudan
Den medisinske nødhjelpen til Sudans hovedstad Khartoum står i fare etter at ansatte fra Leger Uten Grenser ble stoppet av en væpnet gruppe og utsatt for vold.
Et team fra Leger Uten Grenser fraktet medisinske forsyninger til et sykehus sør i Khartoum da de ble stanset av en væpnet gruppe. Sammen med våre fire ansatte var også fire lastebilsjåfører og ti andre arbeidere.
Først kranglet de væpnede mennene om grunnen til at Leger Uten Grenser er i hovedstaden, deretter angrep de teamet vårt og slo og pisket dem. I tillegg holdt de tilbake føreren av et av kjøretøyene våre. De truet sjåføren på livet før de løslot ham. Deretter stjal de kjøretøyet.
En trussel mot livsviktig helsehjelp
Etter denne forferdelige hendelsen advarer Leger Uten Grenser om at våre aktiviteter ved dette sykehuset nå er i alvorlig fare og ikke vil kunne fortsette dersom det ikke kan gis garantier for et minimumsnivå av sikkerhet.
– For å kunne redde liv, kan ikke livene til våre ansatte som utøver den livreddende hjelpen, bli satt i fare. Dersom en hendelse som dette skjer igjen, og dersom vår mulighet til å frakte medisinsk utstyr fortsetter å hindres, da er det dessverre ikke mulig for oss å bistå ved Turkish Hospital, sier nødhjelpskoordinator Christophe Garnier for Leger Uten Grenser i Sudan.
Sykehuset er ett av to som er åpne i den sørlige delen av Kharthoum – begge støttes av Leger Uten Grenser, som er en av få internasjonale aktører som fortsatt er i hovedstaden. Leger Uten Grenser hjelper sudanske helsemyndigheter med å drifte og holde liv i et svært skjørt helsevesen.
Skjedde nær sykehuset
Hendelsen torsdag skjedde kun 700 meter fra sykehuset, der hundrevis av pasienter, mange av dem barn, får behandling. En dag denne uken fikk vi inn 44 pasienter som var såret i et luftangrep. Daglig mottar vi i snitt 15 pasienter med krigsrelaterte skader, vi utfører livreddende kirurgi og holder pasienter med kroniske lidelser i live. Teamet vårt jobber døgnet rundt under svært krevende forhold for å behandle alle som trenger det.
Leger Uten Grenser har behandlet over 1600 pasienter med krigsrelaterte skader i Khartoum siden konflikten startet i midten av april, og vårt mål et er å fortsatt kunne gjøre det. Sikkerhetssituasjonen har derimot drastisk forverret seg de siste ukene, og vår tilstedeværelse er nå et åpent spørsmål.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.
Bildet i artikkelen er tatt 4. mai og viser kamphandlinger i Khartoum.