Sudan: Hundretusener på flukt møtt av overfylte leirer og sykdom
Mer enn 140.000 mennesker har nylig flyktet fra andre steder i Sudan til delstaten Den hvite Nilen. Her er de humanitære behovene enorme, og det mangler både mat, husly, helsehjelp og vann.
De fleste som kommer, er sørsudanske kvinner og barn som har flyktet fra hovedstaden Khartoum. De kommer til ti leirer hvor det nå bor om lag 387.000 mennesker, ifølge lokale myndigheter.
– Hver dag kommer det nye mennesker, og tallet bare stiger. Det fører i sin tur til et økt behov for helsehjelp, mat og husly, sier medisinsk rådgiver Ali Mohammed Dawoud i Leger Uten Grenser.
Siden juni har vi støttet helsedepartementet i Sudan med å drive klinikker som tilbyr grunnleggende helsetjenester i flyktningleirene Um Sangour, Al Alagaya og Khor Ajwal, som huser internt fordrevne mennesker fra Den blå Nilen.
Vi støtter også et helsesenter for underernærte barn i flyktningleiren Al Kashafa. Her er om lag 50 alvorlig underernærte barn innlagt og får behandling.
Les også: Våre ansatte utsatt for vold, drapstrusler og tyveri i Sudan
Mistanke om meslinger
En av leirene har en kapasitet på 30.000 mennesker, men nå er det hele 70.000 flyktninger her. Lungebetennelse, underernæring og mistanke om meslinger er de vanligste sykdommene i leiren.
Sammen med lokale helsemyndigheter har vi etablert et senter hvor disse pasienten kan isoleres.
– I dag utfører vi i snitt 300 til 350 konsultasjoner, og hos 30 til 40 av pasientene er det mistanke om meslinger. I tillegg hjelper vi til ved fødsler, og vi vaksinerer opp mot 40 barn hver dag, forteller han videre.
Viktig med vaksiner
I flere uker har Leger Uten Grenser jobbet for å få i stand en massevaksinering mot meslinger i Den hvite Nilen. Vaksinene er allerede i landet og er tilgjengelige. Samtidig trenger vi flere folk til å kunne øke hjelpeinnsatsen i området og for å avlaste vårt team, som jobber over evne.
På grunn av den pågående konflikten er Sudan for tiden uten laboratorier som kan påvise et utbrudd av meslinger.
I Renk og i Malakal i Sør-Sudan er det påvist meslinger hos mennesker som har flyktet fra kamphandlingene. Over 100.000 personer har så langt krysset grensen fra Sudan til Sør-Sudan.
Over 90 prosent av pasientene som vi behandler og tester for meslinger, er uvaksinerte. Det viser at det har vært problemer med vaksinasjonsprogrammene i Sudan.
– Niesen min har feber og diaré, og så kaster hun opp, sier Philip på en av klinikkene i Den hvite Nilen. Han forteller at det er vanskelig å få tak i medisiner og han er bekymret.
Regn byr på nye helseutfordringer
Andre utfordringer banker også på døren. For den årlige regntiden har startet, og den kan føre til en økning i vannbårne sykdommer som kolera og malaria.
I de overfylte leirene har folk dessuten få muligheter til å sørge for seg selv og familien, og de er avhengig av hjelp. Noen har fått mat fra flyktninger og slektninger som bodde i leiren fra før.
Med så mange nye mennesker i leirene er det et akutt behov for å øke innsatsen og hjelpen. Det inkluderer mathjelp, husly, rent vann, toaletter og meslingvaksiner for å dempe et utbrudd.
På litt over tre måneder har harde kamphandlinger i Sudan tvunget mer enn tre millioner mennesker på flukt, ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA). Mer enn 2,1 millioner av menneskene er internt fordrevet.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.