Rekordstort difteri-utbrudd i Vest-Afrika

Foto: Leger Uten Grenser

En rekke land i Vest-Afrika rammes av pågående difteri-utbrudd. Aldri før har det blitt registrert like mange tilfeller av den dødelige sykdommen på kontinentet.

Rundt 28.000 mennesker er smittet og 800 er døde av infeksjonssykdommen som har vært nærmest ikke-eksisterende globalt de senere årene.

Nigeria er hardest rammet med over 22.000 smittede, mens Guinea og Niger har registrert nærmere 3000 tilfeller hver. Det er også registrert tilfeller i det vestafrikanske landet Mauritania, samtidig som det også er over 800 smittede i Tsjad, som grenser til Niger og Nigeria. Tallene er både bekreftede og mistenkte tilfeller.

Difteri er i stor grad mulig å forebygge gjennom vaksinasjon, men med en svært lav vaksinedekning har sykdommen fått spre seg i halvannet år. En av årsakene til den lave dekningen, er at en rekke vaksinasjonskampanjer ble avlyst eller utsatt da covid-19-pandemien herjet som verst.

En global mangel på vaksiner og antitoksiner (motgift) gjør i tillegg arbeidet utfordrende.

Vaksiner er løsningen

Leger Uten Grenser responderer på utbruddene ved å behandle pasienter og ved å vaksinere titusenvis av mennesker i utsatte områder. I tillegg sprer vi informasjon om sykdommen for å øke kunnskapen og for at befolkningen kan gjøre forebyggende tiltak.

Difteri er en svært smittsom infeksjonssykdom som angriper luftveiene og sprer seg hovedsakelig ved dråpesmitte. Den beste måten å forebygge og stanse utbrudd på er vaksinering.

­– Rutinevaksiner er den eneste varige løsningen for å kontrollere og forhindre fremtidige utbrudd av sykdommer som kan forhindres, som difteri, meslinger, polio eller stivkrampe, sier Hussein Ismail, Leger Uten Grensers prosjektkoordinator i delstaten Kano i Nigeria.

Mange av pasientene som Leger Uten Grenser har tatt imot, har aldri fått en eneste vaksinedose, noe som gjør dem sårbare for sykdommen. Dersom en person med difteri heller ikke får rask behandling er det stor risiko for å dø, spesielt for små barn.

– Mange av dødsfallene vi ser på behandlingssentrene våre, der de fleste er barn, kunne vært unngått hvis barna var fullvaksinert, sier Ismail.

Helsearbeidere mangler difteri-erfaring

Før det pågående utbruddet i Guinea var det over 30 år siden det siste registrerte tilfelle i landet. De fleste lokalt ansatte helsearbeidere hadde derfor aldri tidligere vært borti pasienter med difteri.

– Vi mangler helsearbeidere som vet hvordan de skal gjenkjenne og behandle denne sykdommen, sier lege Charles Tolno, som er medisinsk koordinator i Leger Uten Grenser i Guinea.

– Behandlingen er omfattende og ressurskrevende. Ettersom det er knapt med antitoksiner, har vi ikke noe annet valg enn å være selektive og gi det til de pasientene med mest alvorlige symptomer, sier han.

*Bildet viser sykepleier Toure Djenabou som gir behandling til et barni Siguiri i Guinea.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

Les mer om:

, ,