Hjem Nyheter Rapport fra Al-Hol-leiren i Syria: «Det farligste stedet i verden»

Rapport fra Al-Hol-leiren i Syria: «Det farligste stedet i verden»

Al-Hol-leiren i SyriaFoto: Florent Vergnes

Over 50.000 mennesker – de aller fleste barn – er innesperret i Al-Hol-leiren og lever i en konstant frykt for liv og helse. I 2021 døde 79 barn i leiren. Forholdene er fullstendig uakseptable, og Leger Uten Grenser slår alarm.

Denne saken ble først publisert i november 2022.

– Al-Hol er det farligste stedet i verden på grunn av de enormt mange drapene her. For fire måneder siden gikk jeg i leiren ved soloppgang sammen med en venn da vi så et teppe. Inni teppet var en død person. Vi gjorde ingenting, fordi vi var redde for sikkerhetsstyrkene. Men kroppen hadde ikke noe hode. Hodet var i fase 5 (et område i leiren), og kroppen i fase 1 (et annet område), forteller en av innbyggerne i leiren.

Menneskene i Al-Hol i Nordøst-Syria er tvunget til å bo i et ekstremt voldelig og farlig miljø hvor de hele tiden er eksponert for fysiske og psykiske traumer.

Frykten er gjennomtrengende, og de forteller at de føler seg fanget mellom to «branner»: de overdrevent voldelige sikkerhetsstyrkene på den ene siden og de stadig mer voldelige ekstremistene på den andre.

Menneskene bor i praksis i et utendørs fengsel, og de har ingen måter å komme seg vekk på. Mange av hjemlandene deres vil ikke hente dem.

Samtidig er tilgangen til grunnleggende tjenester, som helsehjelp, svært begrenset. Også mat, rent vann og utdanning er begrenset, og de bor tett i tett i provisoriske telt.

– Mange av barna har blitt født her. De frarøves barndommen sin og er dømt til et liv der de er utsatt for vold og utnyttelse, uten skolegang, med begrenset medisinsk hjelp, og uten håp, sier Martine Flokstra, Leger Uten Grensers Syria-sjef.

Les hele rapporten her

Begrenset tilgang til helsehjelp

I februar i 2021 ble en syv år gammel gutt i all hast brakt inn til Leger Uten Grensers klinikk i Al-Hol-Leiren. Han hadde andregrads forbrenning i ansiktet og på armene. Livreddende medisinsk hjelp var ikke lenger unna enn en times kjøretur, men det tok to dager før myndighetene i leiren godkjente at han kunne bli sendt ut, og da sammen med væpnede vakter.

Gutten døde på vei til sykehuset. Adskilt fra moren sin, og i smerte.

To måneder senere ble en fem år gammel gutt påkjørt av en lastebil og tatt med til den samme klinikken. Leger Uten Grenser anbefalte at gutten måtte henvises til akuttkirurgi utenfor leiren, men til tross for at det hastet, tok det flere timer før myndighetene godkjente henvisningen.

Gutten døde på vei til sykehuset. Bevisstløs og alene.

De to guttene er to av de 79 barna som døde i Al-Hol i 2021, og deres historier er beskrivende for hvor dårlig tilgangen til helsehjelp er.

Leger Uten Grenser tilbyr helsehjelp og driver flere klinikker i ulike deler av leiren. Vi tilbyr også psykisk helsehjelp og sørger for at mange tusen mennesker har tilgang til rent vann. Flere andre medisinske organisasjoner tilbyr også grunnleggende helsetjenester. Men summen av dette er langt ifra nok for å møte behovene i befolkningen.

Drap, utpressing og lovløshet

I 2021 var 85 dødsfall i leiren knyttet til kriminalitet, og det ble også meldt om 30 drapsforsøk. Fra nyttår til august i 2022 ble det rapportert om ytterligere 34 drap.

Menneskene i leiren, som fra før har lite, blir regelmessig truet av væpnede grupper som er kjent for å bruke vold og trusler for å utpresse dem for store pengesummer. Det er en generell følelse av lovløshet i leiren, og de som begår kriminalitet blir i praksis ikke straffet.

Dette er på ingen måte et sted for barn å leve og å vokse opp. Samtidig er nesten to av tre i leiren barn, og halvparten av befolkningen er under 12 år.

Norge må bidra

Al-Hol-leiren var tidligere en flyktningleir som skulle gi trygghet og humanitær hjelp til sivile som ble tvunget på flukt fra konflikten i Syria og Irak. Nå er det derimot et ekstremt utrygt utendørs fengsel, og situasjonen blir verre jo lenger menneskene tvinges til å være der.

Dette mener Leger Uten Grenser må til for å få en slutt på den forferdelige situasjonen:

Les mer om:

,

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.