Minst 377 mennesker drept i Øst-Aleppo over to uker under de mest voldsomme bombeangrepene siden starten av krigen
Øst-Aleppo utsettes for de sterkeste bombeangrepene siden krigens start, og tilgang på legehjelp er svært begrenset. Å oppsøke legehjelp har blitt en fare i seg selv, med minst 23 bekreftede angrep på Øst-Aleppos åtte gjenværende sykehus siden beleiringen startet i juli.
De to største sykehusene i Øst-Aleppo med kirurgisk kapasitet, som begge støttes av Leger Uten Grenser og andre humanitære organisasjoner, har blitt skadet i fem angrep hver siden juli. Siden 1. oktober er et av disse sykehusene ikke lenger operativt som følge av dette.
Over de to siste ukene har 377 blitt drept ifølge det lokale Helsedirektoratet. Dette antallet tar kun i betraktning dødsfall bekreftet på de forskjellige sykehusområdene, og inkluderer ikke alle de som behandles i private hjem og på andre steder i byen. De reelle tallene forventes derfor å være høyere.
– Situasjonen er uutholdelig. De få legene som er igjen risikerer også sine egne liv. For bare noen dager siden ble lederen for en av klinikkene vi støtter drept sammen med hele familien sin av en tønnebombe. Helt grusomt, sier lege Morten Rostrup.
Alle de åtte gjenværende sykehusene i Øst-Aleppo flommer over av skadde mennesker. Mennesker dør på gulvet i sykehuskorridorene. I et område med omkring 250 000 innbyggere finnes det kun syv kirurger med ferdigheter til å operere på krigsskadde pasienter.
Fullstendig isolert av beleiringen
– Det er mange skadde fordi bombene faller i tett befolkede områder. Gater fulle av mennesker, folk som står i kø for å kjøpe brød, eller der det deles ut nødhjelp» forteller Dr. Abu Waseem, leder på et kirurgisk sykehus støttet av Leger Uten Grenser.
Fullstendig isolert av beleiringen, lider mennesker over hele øst-Aleppo av mangel på helt grunnleggende varer. Mangelen på drivstoff påvirker også sykehus og bruken av ambulanser.
– Syriske og russiske myndigheter har tatt denne kampen til nye høyder. Hele Øst-Aleppo angripes. De er fanget og har ingen steder å dra. Hundrevis av sivile massakreres. Livene deres har blitt et helvete, sier Rostrup.
Leger Uten Grenser støtter åtte sykehus i Aleppo, driver seks klinikker i nord-Syria og støtter mer enn 150 medisinske bistandsenheter, flere av dem i beleirede områder.