Mali: Vaksinerer flere enn 10.000 barn i ørkenen

Foto: Leger Uten Grenser

For første gang utfører Leger Uten Grenser en omfattende vaksinasjonskampanje nord i Mali som skal beskytte barn mot ti ulike sykdommer. 

– Dette får enorm betydning for befolkningen i et land med høy politisk og økonomisk usikkerhet. Fordi nomadefolket beveger seg hele tiden, krever en slik kampanje store ressurser og mye logistikkarbeid. Dette vilbeskytte tusenvis av barn mot ti ulike sykdommer, sier Patrick Irenge, medisinsk koordinator i Leger Uten Grenser i Mali.

Malis utstrakte ørkenregion Kidal, sør for Sahara, er hjemstedet til flere nomadiske befolkningsgrupper. Fordi de lever isolert fra bysamfunnet, og alltid er på flyttefot, har ikke landets helsemyndigheter vært i stand til å tilby dem god nok helsehjelp. Dette fører til at tusenvis av barn ikke blir vaksinert mot flere sykdommer, blant annet difteri, meslinger og lungebetennelse.

Flere enn 8.800 barn vaksinert så langt

Leger Uten Grenser har hatt flere prosjekter i regionen siden 2015. Her har helsearbeidere observert at mange barn mangler livreddende vaksiner, og mange har aldri blitt vaksinert.

Så langt har flere enn 8.800 barn opp til fem år blitt vaksinert i kampanjen, som er et samarbeid mellom Leger Uten Grenser, helsemyndighetene i Mali, og lokale aktører. På grunn av at nomadefolk ofte er i konstant bevegelse, er en slik kampanje utfordrende. I første rekke kommer vaksinene mot gulfeber, meslinger og hjernehinnebetennelse i én injisering. Vanskeligere er det med behandlingene som krever flere doser over en fireukersperiode. Som følge av pasientenes nomadiske livsstil, er dette blant hovedutfordringene for teamet i Mali.

– Først må man få på plass vaksinene, deretter et sikkert system som gjør at vi når ut til pasientene våre. I dette tilfelle er dette nomader som forflytter seg gradvis langs et 60.000 kilometer langt ørkenterreng. I tillegg må vaksinene oppbevares i en temperatur på mellom to og åtte grader, i en region hvor det ofte kan bli opp til femti grader, sier Irenge.

Vaksinasjon mot difteri, meslinger, kikhoste, lungebetennelse, hjernehinnebetennelse, gulfeber og andre alvorlige sykdommer, gir ikke bare livsviktig beskyttelse til barna. Dette bidrar også til at fattige familier minsker risikoen for å måtte betale for helsehjelp mot disse sykdommene i fremtiden.

Et vellykket oppdrag

–Jeg blir rørt av det utrolige engasjementet og motivasjonen blant de ulike aktørene. Samarbeidet mellom lokale og regionale myndigheter og Leger Uten Grensers ansatte, har sikrer at barna i denne regionen blir beskyttet mot disse sykdommene. Vi er alle enige om at dette arbeidet er svært viktig, og det er denne motivasjonen som har drevet oss, sier Irenge.

Leger Uten Grensers arbeid i Mali:
Leger Uten Grenser har jobbet i Mali siden 1985. I Kidal-regionen jobbet Leger Uten Grenser med mødrehelse mellom 1998 og 2008. I 2015 returnerte Leger Uten Grenser tilbake i regionen for å sørge for helsehjelp til isolerte befolkningsgrupper som nomadefolket, og da særlig for å gi helsehjelp til kvinner og barn. Leger Uten Grenser har også prosjekter i Ansgongo, Koutiala, Tenekou og Douentza hvor vi jobbe med mor- og barnehelse.