Hjem Nyheter Leger Uten Grenser kjemper mot patentavgjørelse i høyesterett i India

Leger Uten Grenser kjemper mot patentavgjørelse i høyesterett i India

Foto: Pierre-Yves Bernard/MSF

Hver dag dør 2.500 barn av lungebetennelse. Avgjørelsen om å gi legemiddelgiganten Pfizer patent, og dermed fortsatt monopol, på lungebetennelsevaksinen i India må bli revurdert. Konkurranse kan få ned prisen på den livreddende vaksinen. 

–Vi i Leger Uten Grenser er vitne til at barn dør av lungebetennelse fordi mange ikke har tilgang på den effektive vaksinen. Det er ingenting som tilsier at Pfizer bør få forlenget patentet på vaksinen og dermed fortsatt monopol som hindrer konkurranse. I dag har rundt én tredjedel av verdens land ikke råd til å kjøpe inn vaksinen som beskytter mot en sykdom som dreper 2500 barn hver eneste dag, sier lege Øyunn Holen.

I disse dagerargumenterer Leger Uten Grenser i høyesterett i Delhi for at patentet blir revurdert og trukket tilbake. Patentet på lungebetennelsevaksinen, også kalt PCV13-vaksinen i India ble gitt til legemiddelgiganten Pfizer i august i år, og i oktober klaget Leger Uten Grenser inn denne avgjørelsen. Leger Uten Grenser mener at det ikke er gode nok grunner til å forlenge patentet endringene og forbedringene i vaksinen er for små.

–De to eneste selskapene som i dag produserer vaksinen, GloxoSmithKleine og Pfizer, har tjent mer enn 40 milliarder dollar bare på salg på denne vaksinen, og har hele veien konsekvent jobbet mot å hindre at andre aktører kommer på banen, noe som hindrer konkurranse og gjør prisene unaturlig høye, sier Holen.

En tredjedel av land i verden har ikke råd til vaksinen

På grunn av blant annet prisen på lungebetennelse-vaksinen er det i dag 68 ganger dyrere enn det var i 2001 å fullvaksinere et barn etter anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon.

–Flere land som kjøper inn vaksinen sliter med de høye prisene. I Sør-Afrika bruker blant annet helsemyndighetene mer enn 30 prosent av vaksinebudsjettet sitt bare på PCV13-vaksinen alene. Også i India har kun tre provinser i landet hatt råd til å kjøpe inn vaksinen, noe som tilsier at det er kritisk at man må åpne for konkurranse og på den måten gjøre vaksinen billigere og mer tilgjengelig, sier Holen.

Svekker Indias rolle

Avgjørelsen om å gi patent til Pfizer er ikke bare viktig i India, den har innvirkning på alle mellom- og lavinntektsland i verden. Denne avgjørelse bidrar også til å svekke landets rolle som en livsviktig produsent av livreddende medisiner og vaksiner for verdens fattige. Mer enn 80 prosent av medisinene Leger Uten Grenser bruker i behandlingen av hiv-pasienter er generiske medisiner fra India.

India har tidligere hatt krav om større endringer for å innvilge patent på medisiner og vaksiner. Indias rolle som «de fattiges apotek» står på spill.


–Vi har sett at India tidligere har tatt gode og riktige avgjørelser når det kommer til å ikke gi patent på medisiner og vaksiner når den teknologiske utviklingen er for liten til å fortjene det. Vi håper derfor at India nå vil følge opp patentet på lungebetennelse-vaksinen og åpne for konkurranse slik at vaksinen blir billigere, sier Holen.

Pfizers patent på PCV13 har også blitt klaget inn i Sør-Korea.

Les mer: Folkelig engasjement førte til billigere pris på vaksine

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.