Hjem Nyheter Krig, naturkatastrofer og finansieringskutt: Svangerskapsomsorgen i krise for kvinner i Syria

Krig, naturkatastrofer og finansieringskutt: Svangerskapsomsorgen i krise for kvinner i Syria

Den 13 år lange krigen i Syria, jordskjelvet i 2023 og manglende støtte til gjenoppbygging av helsevesenet har svekket tilgangen til trygg og verdig helsehjelp under svangerskap og fødsel. 

Abdulrahman Sadeq/MSF

Kvinner i Nordvest-Syria har tidligere hatt tilgang til en rekke sykehus og klinikker for mødrehelse, men bombing, krig og naturkatastrofer har ødelagt mange av disse. Det er nå færre steder der gravide kvinner og nybakte mødre kan få trygg fødselshjelp og helsehjelp fra svangerskap til barselomsorg. 

– Det var ingen ambulanse i nærheten av hjemmet mitt. Jeg var allerede utslitt da jeg kom hit, og nå lurer jeg på hvordan jeg skal komme meg hjem igjen på motorsykkelen, etter inngrepet, sier 33 år gamle Mariam Daher. 

Sammen med sin 18 år gamle sønn reiste hun to mil på motorsykkel til et sykehus støttet av Leger Uten Grenser, og hun får nå behandling etter en spontanabort.  

Begrenset tilgang 

Ifølge en FN-rapport vil 50 prosent av alle funksjonelle helseinstitusjoner helt eller delvis stenge driften innen desember 2024 på grunn av finansieringskutt. 

Selv om det fortsatt finnes noen få fungerende helseinstitusjoner, er helsetilbudet begrenset på grunn av mangel på spesialiserte leger som fødselsleger og gynekologer, samt medisinsk utstyr og medisiner. 

– Spesialiserte leger har enten blitt fordrevet eller dratt til andre land i søken etter bedre muligheter. Dette har ført til en mangel på fødselsleger og gynekologer som kan gi avansert fødselshjelp, noe som har overbelastet de gjenværende helsefasilitetene, sier Chiara Martinotta som jobber for Leger Uten Grenser i Nordvest-Syria. 

Sosiale begrensninger 

– Vi fikk inn en kvinne som hadde mistet livet på grunn av alvorlige blødninger. Hun ble undersøkt av en jordmor og det var tydelig at hun hadde alvorlige skader. Moren fortalte oss at mannen hadde insistert på å ta henne med til en tradisjonell fødselshjelper, selv om det var et helsesenter i nærheten, forteller Fatima Al-Nassan, Leger Uten Grensers jordmorveileder i Nordvest-Syria. 

Gravide kvinner må ofte ha med seg en mannlig ledsager når de oppsøker helsetjenester, og de må innhente samtykke fra en mannlig slektning før de i det hele tatt vurderer å oppsøke helsevesenet. Dette påvirker og forsinker gravide kvinners mulighet til å komme seg til sykehuset eller klinikken i tide, særlig hvis det er vanskelig å finne en ledsager. 

Økonomiske begrensninger 

– Jeg måtte kjøpe medisinen fra et privat apotek fordi sykehuset var tomme. Levekårene våre er dårlige. Jeg har ikke råd til å kjøpe medisiner, sier syvbarnsfaren Khalid Yusuf, som er fordrevet og nå bor i Jandaris-området. 

Inflasjonen har skutt i været i Syria, noe som gjør alt dyrere. Familier har ikke råd til private konsultasjoner eller kirurgiske inngrep. Fattigdommen er utbredt, og mange gravide kvinner er anemiske (blodfattige) eller alvorlig underernærte.  

I august 2023 ble det anslått at mellom syv og femten prosent av gravide og ammende kvinner i Idlib og Aleppo sannsynligvis var underernærte. Fremtiden ser heller ikke lys ut, og det forventes at manglende finansiering kan gjøre tilgangen til ernæringshjelp dårligere. 

Risiko og hindringer 

Gravide kvinner og nybakte mødre som bor nær frontlinjene, står stadig i fare for å havne i kryssilden, bli utsatt for vold eller bli arrestert. 

Folks bevegelsesfrihet er også sterkt begrenset av kontrollposter, portforbud og militære operasjoner. Kvinnene må vurdere risiko og eventuelle hindringer før de oppsøker fødselshjelp, noe som kan forsinke eller avskrekke dem. 

Siden 2023 har Leger Uten Grensers team i Nordvest-Syria bistått mer enn 25.500 fødsler, utført over 5500 keisersnitt og gjennomført flere enn 111.000 konsultasjoner med mødre. Behovet for fødselshjelp er imidlertid økende og langt større enn den nåværende kapasiteten, særlig ettersom finansieringen av helsetjenester fortsetter å synke. 

Ved å gå til regelmessige kontroller under svangerskapet, kan kvinner få veiledning, identifisere potensielle risikoer på et tidlig tidspunkt og ta bevisste valg når det gjelder egen helse. Økt støtte til svangerskapsomsorg og frem til barseltiden kan oppmuntre kvinner til å prioritere helsen sin og sørge for at barnet har det bra. 

– Mange kvinner angrer på at de ble gravide. De møter kritikk fra samfunnet på grunn av de dårlige levekårene de lever under, og det tøffe livet i leirene. Noen mener at det å få flere barn bare vil øke familiens vanskeligheter, sier Kawthar Ali, en 23 år gammel mor som er fordrevet fra Aleppo. 

Bygger fødselssykehus 

Som en del av vår støtte bygger vi et nytt fødselssykehus i Jandaris-området for å øke tilgangen til helsetjenester for mødre. Sykehuset vil tilby omfattende tjenester som svangerskaps- og barselomsorg, trygge fødsler og akutt fødselshjelp.  

I tillegg har Leger Uten Grensers team utvidet fødselstilbudet ved Al Shahba’a-sykehuset i byen Mare’e, og kan nå utføre keisersnitt, kirurgi og gi barselomsorg. Vi mottar også henvisninger fra andre helseinstitusjoner i Nordvest-Syria. 

– Vi kan ikke ignorere gravide kvinners tilgang til helsehjelp i Nordvest-Syria. Finansieringskuttene vil bare forverre situasjonen. Vi oppfordrer internasjonale givere til å anerkjenne de store behovene for fødselshjelp og øke støtten både til grunnleggende og spesialiserte tjenester, og til å bevilge tilstrekkelige ressurser til kvinnene og barna som står i fare, sier Siham Hajaj, Leger Uten Grensers leder i Nordvest-Syria. 

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

Les mer om:

,