Hjem Nyheter Jemen: Leger Uten Grenser reagerer sterkt over falske funn etter etterforsking rundt bombing av kolerasenter

Jemen: Leger Uten Grenser reagerer sterkt over falske funn etter etterforsking rundt bombing av kolerasenter

Foto: Agnes Varraine-Leca/Leger Uten Grenser

– Skylden kan ikke legges på sivile og medisinsk personell, sier jordmor Sonja Kalsvik, som selv har jobbet i Jemen for Leger Uten Grenser.

Absurde anklager

Under en uanmeldt pressekonferanse 16. januar 2019, kom etterforskningsgruppen til den saudiledede koalisjonen (SELC), The Joint Assessment Team (JIAT), med flere uakseptable og absurde uttalelser som fremstiller Leger Uten Grenser som ansvarlige for bombingen.

– Selv om rapporten anerkjenner at den saudiledede koalisjonen er til dels ansvarlige for bombingen, lykkes den ikke i å legge frem viktig informasjon om, eller gi tydelige ansvar for, enda et angrep mot humanitært og medisinsk arbeid i Jemen. Rapporten forsøker heller å vri ansvaret for bombingen vekk fra den saudiledede koalisjonen, og hevder at Leger Uten Grenser ikke gjennomførte nødvendige tiltak for å forhindre bombingen, forteller Kalsvik.

Rapporten hevder for eksempel at Leger Uten Grenser verken merket senteret med tydelige symboler, eller spesifiserte at bygningene skulle beskyttes. Kolerasenteret var derimot merket med tre symboler, og Leger Uten Grenser hadde delt sin geografiske beliggenhet med den saudiledede koalisjonen minst 12 ganger før angrepet.

– Medisinske fasiliteter er beskyttet under krigens folkerett og skal ikke angripes, selv om de ikke er merket eller at den geografisk beliggenhet ikke er delt med partene i konflikten. Dette er ene og alene de krigførende parters ansvar å ta alle nødvendige tiltak for å forsikre seg om at beskyttede fasiliteter ikke angripes, sier Kalsvik.

Ingen ansatte eller pasienter ble drept under angrepet, men skadene på det nylig bygde kolerasenteret har gjort det ute av stand til å ta imot pasienter fra den over 1 million store befolkingen i området.

Allerede bombet fem ganger


Siden mars 2015 har Leger Uten Grensers prosjekter i Jemen opplevd fem bombeangrep fra den saudi-ledede koalisjonen. Ettersom kun halvparten av helsetjenester i Jemen i dag er i drift, har mer enn 11 millioner mennesker behov for akutt hjelp ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA). Mange rammes av kolerautbrudd og andre sykdommer som lett kunne forhindres, og tilgang til Leger Uten Grensers helsetjenester er helt avgjørende for sivilbefolkningen.

Bilde i toppen av saken: Tydelig merket – Taket av Leger Uten Grensers sykehus i Aden, Jemen. Foto: Agnes Varraine-Leca/Leger Uten Grenser

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.