Hjem Nyheter Gazas største sykehus har blitt flyktningleir for mange tusen mennesker

Gazas største sykehus har blitt flyktningleir for mange tusen mennesker

Al Shifa-sykehuset januarFoto: Aurélie Godard / Leger Uten Grenser

Behovene er enorme ved Al Shifa-sykehuset i Gaza by som ble tvunget til å stanse driften etter kraftig, israelsk bombing i november. Sykehuset ble truffet flere ganger, før det ble omringet, og ansatte, pasienter og mennesker på flukt ble tvunget til å evakuere.

Det største sykehuset på Gazastripen ble gradvis omgjort til en flyktningleir og huser nå om lag 10.000 mennesker. Helsearbeidere har gjenopptatt deler av driften og forsøker å opprettholde et minimumsnivå av medisinsk hjelp, men behovene er enorme, og det mangler medisinsk utstyr, vann og drivstoff til generatorene.

Det forteller Aurélie Godard, som er medisinsk koordinator for Gaza i Leger Uten Grenser. Hun besøkte sykehuset som del av en forsyningskolonne fra FN den 22. januar.

– Målet med kolonnen var å levere 19.000 liter drivstoff til Al Shifa. Dette er avgjørende for å kunne drive generatorene som forsyner sykehuset med strøm, sier Godard.

– Vi kom oss gjennom sjekkpunktet som deler Gaza i en nordre og en sørlig del tidlig på ettermiddagen. Umiddelbart ble bilene våre og tankbilen omringet av unge mennesker som var desperate etter vann og mat. De ble svært skuffet over at vi kun fraktet drivstoff. Det var utrolig vanskelig å komme seg forbi den store gruppen mennesker.

Store ødeleggelser

Godard forteller at selve sykehuset fortsatt står, men at det har store ødeleggelser og knapt nok er funksjonelt. Akuttmottaket er satt i drift, men det er fylt opp av pasienter. Resten av sykehuset er fylt opp av mennesker som søker tilflukt.

– Helsepersonellet klarer å ta imot, prioritere og stabilisere pasienter, men etter det stopper det opp på grunn av en akutt mangel på sengeplasser. Det finnes et område der legene kan gi livreddende behandling til pasienter med livstruende skader. Det kan være mennesker med kroniske sykdommer, men oftest er det mennesker som har blitt skutt eller såret i eksplosjoner. Da vi var der, hørte vi regelmessig eksplosjoner, sier hun.

Les mer: Leger Uten Grenser sperret inne på sykehus under angrep

Tre operasjonsstuer, men lite utstyr

Teamet på sykehuset består av mange frivillige, inkludert to fra Leger Uten Grenser. De har satt opp tre operasjonsstuer for akutte operasjoner. De ønsker også å gjenåpne intensivavdelingen, men akkurat nå har de ikke noen måte å overvåke pasientene på.

– I akuttmottaket så vi en alvorlig skadd pasient, som hadde blitt innlagt dagen før. Han hadde fått utført trakeotomi (inngrep der man lager et hull i luftrøret), hadde et dren fra brystet og hadde i tillegg gjennomgått en mageoperasjon. Han lå sammen med mange andre pasienter i et rom uten strøm. Det var strømbrudd, noe som første til at personellet ikke kunne overvåke ham, da apparatene er helt avhengig av strøm, sier Godard.

– Teamet fortalte at de nylig hadde mistet en pasient fordi de ikke var i stand til å overføre blod. Blodbanken var tom. De jobber under helt ekstreme forhold, understreker hun.

Svært mange pasienter

Fordi behovene er så enorme, strever helsearbeidere ved Al Shifa med å ta seg av pasientene. Det er mange mennesker på selve sykehuset og området rundt, hovedsakelig internt fordrevne.

Det bor fortsatt mange mennesker i Nord-Gaza, og mange av dem lider på grunn av krigsrelaterte skader, men også på grunn av de elendige levekårene og vintersykdommer.

– Antallet pasienter er veldig høyt, og det er mangler på mange områder, som for eksempel oksygen, strøm, medisinsk utstyr og mat. Alt dette gjør at det er enormt krevende å gi medisinsk hjelp.

Kun drivstoff for en uke

Kolonnen hadde med seg 19.000 liter drivstoff. Det var knapt nok til å drifte sykehuset i en uke. Sykehuset trenger om lag 3.000 liter daglig for å være funksjonelt.

– Besøket ble veldig kort fordi reisen fra sør på Gazastripen tok veldig lang tid, og vi fikk heller ikke lov til å være der lenger. Det var rørende å se hvor overrasket pasienter, familier på flukt og helsearbeidere ble. De har vært innesperret på sykehuset i flere uker, sier Godard.

Leger Uten Grenser gjentar vår oppfordring om en umiddelbar og varig våpenhvile for å unngå flere dødsfall, for å kunne gjenopprette tilgangen på humanitær og medisinsk nødhjelp og for å gjenoppbygge helsevesenet som Gazas befolkning er helt avhengig av.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

Les mer om:

, ,