Flom i Sør-Sudan: Slik henter vi syke og skadde med båt
Hvordan skaffe helsehjelp om landsbyen din er oversvømt og nærmeste sykehus ligger i nabobyen? I Pibor i Sør-Sudan når vi frem til pasientene takket være båter.
– Det finnes ingen veier lenger, det er bare vann overalt, sierfembarnsfaren og enkemannen Stephen Manyang Chan.
I to timer gikk Chan gjennom brysthøyt vann, bærende på sin 13 år gamle sønn Yoel, for å komme frem til klinikken vår i Leer i Sør-Sudan. Det fantes ikke noe annet alternativ enn å begi seg ut på den farefulle ferden.
Farens skritt reddet livet til Yoel. Like etter at de kom frem, ble det slått fast at han hadde behov for akutt bekkenoperasjon, og han ble fløyet videre til sykehuset i byen Bentiu akkurat i tide.
Artikkelen fortsetter under bildet
Transporterer syke på vannet
Dessverre er ikke alle like heldige som Yoel. Årets kraftige flom i Sør-Sudan har rammet rundt 800.000 mennesker over store deler av landet, og om lag 366.000 har måttet flykte fra hjemmene sine. Flommen kommer på toppen av økt konfliktnivå flere steder i landet, og korona-pandemien, noe som gjør det enda vanskeligere enn før å oppsøke helsehjelp.
Heldigvis kan vi nå mange av de som trenger hjelp med båter. I Pibor øst i landet, som er det verst rammede stedet, henter båtene syke mennesker i områder som er avskåret fra landsbyene på grunn av vannet. Deretter blir de fraktet til nærmeste klinikk, som ofte er en mobil klinikk.
I båtene frakter vi også utstyr til å sette opp nye mobile klinikkeri avskårne områder.Det gjelder å handle raskt og respondere der behovene er størst, og ofte består de mobile klinikkene kun av noen bord og stoler under et tre eller et telt dersom det regner eller om treet ikke gir nok skygge.
Flom fører til spredning av sykdommer
Behovet for helsehjelpog nødhjelp øker. Når vannet stiger, gjør som oftest antall sykdomstilfeller det samme. Vi har sett en kraftig økning i antall malariatilfeller.
Skittent drikkevann og dårlige hygieniske forhold gir også grobunn for andre smittsomme sykdommer. Mange av de internt fordrevne bor tett, noe som fører til at sykdommer lett sprer seg. I Pibor pågår nå et meslingutbruddsomer i ferd med å komme ut av kontroll. Det er et umiddelbart behov for å sette i gang vaksinasjonskampanjer.
I kombinasjon med underernæring, blir sykdommer som malaria og meslinger mer alvorlig.
– Tilfeller av alvorlig malaria, lungebetennelse og underernæring gjør situasjonen kritisk. To barn er allerede døde, og vi er dypt bekymret for at flere barn vil fortsette å dø hvis ikke en vaksinasjonskampanje kommer på plass snarest, sier lege Adelard Shyaka i Pibor.
Oversvømte latriner og forurenset vann øker også risikoen for vannbårne sykdommer. Mange utvikler åpne sår etter å ha gått gjennom vannet i lang tid.
Klinikker er oversvømt
Fjorårets flom i Sør-Sudan var kraftigere enn foregående år, men årets vannstander har overgått 2019-nivå. Sykehuset vårt i Pibor, som vi i fjor kunne ta oss til i båt, er nå totalt oversvømt. Klinikken er flyttet til et sted det er mulig å ankomme til fots, men med vann opp til knærne.
I Leer har vi også måttet finne alternative løsninger etter at to av stedene hvor vi hadde prosjekter, i tillegg til et av våre helsesentre, er oversvømt. Heldigvis klarte vi å redde unna medisinsk utstyr og flytte aktivitetene til et annet sted.
Mange har også laget provisoriske flåter og kanoer av plast, som de bruker for å komme seg frem.
– Da flommen kom, måtte vi flykte for å overleve. Vi søkte tilflukt på en skole, men også den ble oversvømt. Vi tok en kano for å dra tilbake og redde de mest dyrebare eiendelene våre, men bare tallerkener var igjen. Jeg mistet kyllingene mine og de ti geitene mine. Jeg har ingen steder å bo, sier 39 år gamle Tbisa Willion fra landsbyen Canal i delstaten Upper Nile State.
Der har vi satt opp en akuttmedisinsk klinikk for å bistå landsbyene Canal og Khorfulus, som bare kan nås med båt fra byen Malakal. Slik har vi kunnet behandle pasienter med malaria og diaré, gi psykososial støtte, dele ut nødhjelpspakker til 545 husstander, og utført helseundersøkelser knyttet til ernæring.
Leger Uten Grenser gir medisinsk hjelp i flomrammede områder i delstatene Store Pibor, Jonglei, Upper Nile og Unity.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.