Hjem Nyheter Afghanistan: Leger Uten Grenser krever en forklaring etter et dødelig flyangrep mot sykehus i Kunduz

Afghanistan: Leger Uten Grenser krever en forklaring etter et dødelig flyangrep mot sykehus i Kunduz

Foto: Leger Uten Grenser / Victor J. Blue

Leger Uten Grenser fordømmer på sterkest mulig måte den grusomme bombingen av organisasjonens sykehus i Kunduz, Afghanistan. 12 ansatte og i hvertfall syv pasienter, inkludert tre barn, ble drept. 37 mennesker ble hardt skadet, inkludert 19 Leger Uten Grenser-ansatte. Dette angrepet er et grovt brudd på internasjonal humanitær rett.

Alle indikasjoner tyder på at bombingen ble utført av internasjonale koalisjonsstyrker.

Leger Uten Grenser krever en åpen og fullstendig forklaring fra koalisjonen når det gjelder bombeaktivitetene over Kunduz lørdag morgen. Leger Uten Grenser ber også om en uavhengig granskning av angrepet for å sikre mest mulig åpenhet.

– Dette angrepet er avskyelig og et grovt brudd på internasjonal humanitær rett, sier Meinie Nicolai, styreleder i Leger Uten Grenser. – Vi krever full åpenhet fra koalisjonsstyrkene. Vi kan ikke akseptere at dette forferdelige tapet av menneskeliv blir avvist som “utilisktet skade”, fortsetter Nicolai.

Fra klokken 02.08 til klokken 03.15 lokal tid lørdag 3. oktober, ble Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz truffet av en rekke bombeangrep fra luften med omtrent 15 minutters mellomrom.

Hovedbygningen, hvor intensiven, akutten og fysioterapiavdelingen lå, ble truffet svært presist ved hvert eneste bombetokt, samtidig som de andre bygningene rundt ble svært lite skadet.

– Bombene traff, og så hørte vi at flyet sirklet over oss, sier Hemen Nagarathnam, pogramansvarlig for Leger Uten Grenser i nord-Afghanistan.

– Etter en pause kom det flere bomber. Dette skjedde igjen og igjen. Da jeg kom meg ut av kontoret var hovedbygningen oppslukt av flammer. De som kunne, hadde kommet seg inn i to av bunkersene for å søke tilflukt, men pasienter som ikke kunne rømme brant ihjel i sengene sine, sier Nagarathnam.

Bombingen fant sted selv om Leger Uten Grenser hadde gitt GPS-koordinatene for hvor sykehuset lå til både koalisjonsstyrkene, det afghanske militæret og sivile myndigheter så sent som tirsdag 29. september, nettopp for å unngå at sykehuset ble rammet. Dette er rutine for Leger Uten Grenser i konfliktområder og Leger Uten Grenser hadde kommunisert nøyaktig beliggenhet av sykehuset til alle parter av konflikten.

Etter angrepet prøvde Leger Uten Grensers team desperat å redde livet til skadde kollegaer og pasienter, og satte opp et provisorisk operasjonsrom i et rom som ikke var ødelagt av bombene.

Noen av de hardest skadde pasientene ble fraktet til et sykehus i Puli Khumri, to timers kjøretur unna.

– Dette angrepet har ikke kun resultert i våre kollegaer og pasienters død, men har også avskåret befolkningen i Kunduz for livsviktig medisinsk behandling når de trenger det som mest, sier Nicolai.

–Nok en gang ber vi alle stridende parter om å respektere sivile, helseklinikker og medisinsk personell i henhold til internasjonal humanitær rett, sier Nicolai.

Etter at kamper brøt ut på mandag har Leger Uten Grenser behandlet 394 skadde. Ved luftangrepet var det 105 pasienter og pårørende på sykehuset, sammen med mer enn 80 internasjonale og nasjonale helsearbeidere.

Leger Uten Grenser vil uttrykke sin kondolanse til familiene og venner av våre kollegaer og pasienter som på tragisk vis mistet livet i dette angrepet.

Leger Uten Grensers sykehus er det eneste av sitt slag i den nord-østlige regionen av Afghanistan. I fire år har sykehuset kunnet tilby gratis livreddende traumebehandling.

I 2014 ble mer enn 22 000 pasienter behandlet ved sykehuset og mer enn 5900 kirurgiske inngrep ble utført.

Leger Uten Grenser behandler alle basert på medisinske behov uavhengig av etnisitet, religiøs tro eller politisk tilhørighet.

Les: «Sannheten er at USA slapp bombene»

Leger Uten Grenser begynte sitt arbeid i Afghanistan i 1980. I Kunduz, som i resten av landet, jobber både internasjonalt og nasjonalt personell sammen for å sikre den beste mulige behandling. Leger Uten Grenser støtter myndighetene på sykehuset Ahmad Shah Baba i østlige Kabul, Dasht-e-Barchi barselsavdeling i det vestlige Kabul og Boost-sykehuset i Lashkar Gah i Helmand-provinsen. I Khost, øst i landet, driver Leger Uten Grenser et mor-barn sykehus. Leger Uten Grenser baserer seg kun på private midler for sitt arbeid i Afghanistan og tar ikke i mot penger fra noen myndigheter.