Myanmar

Gjennom mobile klinikker sørger vi for grunnleggende helsetjenester flere steder i landet, og vi responderer på kriser. Vi gir også behandling til mennesker med hiv, tuberkulose og hepatitt-c.

Victor Caringal/MSF

Hva er situasjonen i Myanmar?

Fredag 28. mars 2025 ble Myanmar rammet av et kraftig jordskjelv. Vi jobber med kriserespons.

I februar 2021 utførte militæret et kupp i landet. Vi er dypt bekymret over de ulovlige arrestasjonene av helsearbeidere, og av befolkningen generelt. 

Rohingyaene, som utgjør en stor del av innbyggerne i delstaten Rakhine, har i flere tiår vært utsatt for diskrimmering og forfølgelse. De har heller ikke statsborgerskap i Myanmar. Rakhine er også hjem for andre minoriteter – ofte med dårlig tilgang på helsehjelp. Flere ganger har det oppstått sammenstøt i delstaten.

Det er også andre lokalsamfunn med begrenset tilgang til helsehjelp flere steder i landet.

Hva gjør Leger Uten Grenser i Myanmar?

Leger Uten Grenser startet prosjekter i Myanmar for første gang i 1992.

Gjennom mobile klinikker gir vi helsehjelp til lokalsamfunn i flere avsideliggende områder, hvor folk har dårlig tilgang på helsehjelp. Spesielt under regntiden kan helsehjelp være vanskelig å nå. Vi bidro også til covid-19-responsen i landet. 

Tidligere hadde vi titusenvis av hiv-pasienter i behandling, men jobber nå med å overføre pasientene til det nasjonale hiv- og aidsprogrammet i landet.

I 2023 utførte Leger Uten Grenser 181.600 pasientkonsultasjoner og 8720 hiv-pasienter var i behandling. 190 pasienter startet tuberkulosebehandling, og vi ga 3340 konsultasjoner innen psykisk helse. 

Bangladesh: Flere enn 700.000 rohingya-flyktninger har flyktet fra Myanmar til Bangladesh siden 25. august 2017, men fremdeles bor det hundretusener av rohingyaer igjen i Rakhine-delstaten. Foto: Robin Hammond

Helsehjelp i Rakhine-delstaten

Rohingyaene er en muslimsk minoritet, de er statsløse og et av verdens mest forfulgte folkeslag. Leger Uten Grenser har jobbet med å gi helsehjelp til rohingyaene og andre minioriteter i Rakhine-delstaten i Myanmar i mange tiår.

Dette arbeidet har ikke alltid vært like enkelt. Vi ble blant annet i 2017 nektet tillatelse til å arbeide nord i landet.

Vi har også store prosjekter i nabolandet Bangladesh, hvor nesten én million rohingya-flyktninger bor i Cox’s Bazar. De aller fleste flyktet til Bangladesh i august 2017 etter en rekke målrettete angrep i Rakhine-delstaten, utført av det myanmarske militæret. 

Behandling av mennesker med hiv, tuberkulose og hepatitt-c

Leger Uten Grenser var pionerer innen hiv-behandling i Myanmar. På et tidspunkt var vi den strøste tilbyderen av antiretrovirale medisiner i landet.

I 2015 innledet vi et samarbeid med helsemyndighetene for å overføre hiv-pasienter til landets nasjonale behandlingsprogram. Dette innebærer også hiv-pasienter med andre sykdommer, som hepatitt C, tuberkulose og multiresistent tuberkulose.

Etter at militæret tok makten i 2021, ble dette arbeidet i en periode satt på vent. Arbeidet er gjenopptatt, og har vi fokus på å støtte det nasjonale hiv- og aids-programmet.

Her går Leger Uten Grenser team for å nå aviseliggende områder i Ah Nauk Ye camp i Myanmar for å sette opp en mobil klinikk. Her finnes det nesten ikke finnes andre helsetilbud. 
Foto: Scott Hamilton/MSF