Lege og sykepleier fra Bay Regional Hospital

Somalia

I Somalia og Somaliland jobber vi blant annet med mor- og barnhelse, tuberkulosebehandling og rykker ut etter behov. Vi jobber også med å gi helsehjelp til mennesker rammet av vold og konflikt.

Mohamed Ali/MSF

Hva er situasjonen i Somalia i dag? 

Langvarig konflikt, matmangel, tørke, flom og andre klimautfordringer preger Somalia og Somaliland i dag. Mange millioner mennesker er avhengig av humanitær hjelp, og nesten tre millioner er internt fordrevet. I flere områder er det begrenset tilgang til helsehjelp, og mødre- og barnedødeligheten i landet er et av verdens høyeste. Sykdommer som meslinger og diaré er noen av de ledende årsakene til den høye barnedødeligheten i landet. Mange mennesker har de siste 30 årene flyktet til nabolandet Kenya til Dadaab – en av verdens største flyktningleirer. 

Dadaab: å stenge leiren kan skape en ny humanitær krise

Mellom Kenya og Somalia, ligger Dadaab – en flyktningsleir der over hundretusen har søkt tilflukt og har levd utenfor medias søkelys i 30 år. De aller fleste har flyktet fra krig og konflikt i Somalia, men mange er også født her og kjenner ikke til noe annet enn livet i leiren.

Hva gjør Leger Uten Grenser i Somalia og Somaliland?

I løpet av de siste 40 årene har teamene våre rykket ut for å respondere på helsekriser som følge av konflikt, flom, tørke og sykdomsutbrudd. Leger Uten Grenser jobber på sykehus i Somalia og i Somaliland med mor-barn-helse, akutthelsehjelp og tuberkulosebehandling. Vi har også mobile klinikker i leirer for internt fordrevne, og vi utfører vaksinasjonskampanjer.

I 2021 utførte Leger Uten Grenser 172.100 konsultasjoner, 11.100 barn ble behandlet for underernæring, 5340 mennesker ble behandlet mot meslinger, og vi assisterte ved 7890 fødsler i Somalia og i Somaliland.   

Les mer: «Vi har ikke hatt nok tid mellom hver katastrofe»

Etter syklonen Gati ble det delt ut mat til familier i Balade-campen. Foto: Leger Uten Grenser 

aktuelt fra somalia