how to make your own site for free

STORT MESLINGUTBRUDD HERJER
I DR KONGO

I skyggen av korona tar meslinger livet av barn hver eneste dag. Det finnes vaksine, men likevel blir DR Kongo rammet av utbrudd hvert år.

I 2018 døde rundt 140.000 av meslinger i verden, ifølge Verdens helseorganiasjon (WHO). Flesteparten er barn. Den beste måten å beskytte seg mot meslinger på er gjennom vaksine. En trygg og effektiv vaksine har eksistert siden 1960-tallet, og i dag får nesten 9 av 10 barn vaksine mot meslinger i verden.


Fremdeles er det store ulikheter fra land til land. Så hvorfor er nettopp Den demokratiske republikken Kongo så hardt rammet?

7078

mennesker har dødd av meslinger i DR Kongo
siden 2019

383039

mennesker har fått meslinger i DR Kongo
siden  2019

Hvorfor sprer meslinger seg så raskt i DR Kongo? 


Den demokratiske republikken Kongo er et av verdens fattigste land, og det er allerede høy barnedødelighet. 


Landet er stort, med nesten 90 millioner innbyggere. 


Krig og konflikt har preget landet i mange tiår, og i dag er særlig de østlige provinsene hardt rammet. 


Rundt fem millioner mennesker er på flukt i eget land, noe som gjør folk ekstra sårbare for sykdommer.


Landet ble i 2018 rammet av et stort pågående ebolautbrudd, som spredde seg til flere provinser.


Mye av nødhjelpsresponsen gikk til å bekjempe den dødelige blødningsfeberen, noe som gikk utover andre helsetjenester. 


Nå er heldigvis det største ebola-utbruddet over, men DR Kongo er også rammet av korona. 


Det gjør også at vanlige sykdommer som meslinger, underernæring, malaria, diaré og lungebetennelse fort havner i skyggen av covid-19-responsen. I skyggen av korona-pandemien

– Det er så klart veldig viktig at alle gjør det de kan for å beskytte kongolesere mot korona, særlig helsearbeidere og andre sårbare grupper. Dessverre ser vi at dette har gått utover den overordnede meslingresponsen. Hver avbrytelse eller forsinkelse av dette arbeidet gjør at meslinger fortsetter å spre seg og ta livet av flere og flere barn. Vi så det samme skje under ebola-epidemien i Vest-Afrika, hvor vaksineringen stoppet opp - og sykdommen blusset opp i årene etterpå. Hvis vi ikke fortsetter å fokusere på andre sykdommer som meslinger under denne pandemien, vil det oppstå flere helsekriser med langt flere dødsfall.


Det er også veldig mange som bor i avsidesliggende områder med begrenset tilgang til helsehjelp.


Mange må reise i dagevis til nærmeste klinikk eller sykehus, ofte til fots eller på motorsykkel gjennom vanskelig terreng.


Mange barn lider av underernæring i Kongo. Blant de som i tillegg er smittet av meslinger, dør mellom fire og ti prosent.


I fattige områder med begrenset tilgang til helsehjelp eller svake helsesystemer kan dødeligheten være opp mot 20 prosent.


Hva er meslinger? 

Meslinger forårsakes av et svært smittsomt virus (morbilli). Ni av ti som kommer i kontakt med en bærer av viruset blir smittet.

Viruset smitter gjennom direkte kontakt med andre smittede, og gjennom luftsmitte (hosting og nysing). Etter smitte kan det gå opptil tre uker før man får symptomer.

Sykdommen gir høy feber og typisk røde, irriterte slimhinner i munn og luftveier med rennende nese, hoste og røde irriterte øyne.

Det mest kjente tegnet er likevel det karakteristiske røde hudutslettet på hele kroppen, som dessverre ikke alltid er like lett å se på mørk hud. 

Foto: Caroline Thirion/ Leger Uten Grenser

Aranzugi Neema (4 år) 

Foto: Alexis Huguet

Her hviler Aranzugi ved siden av faren sin på et Leger Uten Grensers-sykehus i Ituri-provinsen etter at han fikk påvist meslinger. Det finnes ingen direkte behandling mot meslinger annet enn isolasjon for å hindre videre smitte, smertelindring, febernedsettende medisiner, ernæring og behandling av komplikasjoner. Komplikasjoner oppstår i rundt 30 prosent av sykdomstilfellene. 

Phemba (11 måneder)

Foto: Solen Mourlon / Leger Uten Grenser

Sammen med moren og tvillingsøsteren sin kom Phemba seg først til Leger Uten Grenser etter å ha vært innom to andre helsesentre. Begge jentene var alvorlige syke da de ankom klinikken, og dessverre døde søsteren til Phemba kort tid etter. Phemba fikk behandling og overlevde. 

Hvordan kommer vaksinene frem? 

Helseinformasjonsarbeid

Foto: Caroline Thirion/ Leger Uten Grenser

Noe av det første man må gjøre  er å sørge for helseinformasjonsarbeid. Hva er meslinger? hva er symptomene? Og hvor kan barna dine bli vaksinert og eventuelt få behandling? Leger Uten Grenser har team som jobber med å reise rundt til lokalsamfunn og opplyse om dette. Her fra en vaksinasjonskampanje i år under det pågående meslingutbruddet i DR Kongo.

Oppbevaring av vaksiner

Foto: Caroline Thirion /Leger Uten Grenser

Det er krevende å vaksinere i DR Kongo på grunn av dårlige veier og dårlig infrastruktur. Vaksinene må også holdes kjølige i egne oppbevaringsbokser. Teamene våre kjørte seks timer på motorsykkel for å vaksinere barn nord i landet i april 2020.

Bruk av motorsykler

Foto: Caroline Thirion /Leger Uten Grenser

Ofte er det svært vanskelig og utfordrende terreng, men sjåførene våre er erfarne og får både helsearbeidere og vaksiner trygt fram. Siden utbruddet startet i DR Kongo i begynnelsen av 2019 har vi vaksinert over en million barn mot den smittsomme sykdommen.

Bruk av båt

Foto: Leger Uten Grenser

Her krysser et team Lomela-elven da vi rykket ut under et meslingutbrudd i et avsideliggende område i Boende. I DR Kongo har vi  god erfaring med å nå avsidesliggende områder og bruker båt, motorsykler og andre transportmidler for å få hjelpen frem.

Sette opp vaksinasjonsstasjon

Foto: Samuel Sieber/ Leger Uten Grenser

Vaksinen har kommet frem og er klar til bruk! For mange barn er det litt skummelt å skulle få satt sprøyte i armen, men vaksinen beskytter dem mot sykdommen som i 2018 tok livet av 140.000 barn verden over.


Helt til sist - tilskudd

Foto: Caroline Thirion / Leger Uten Grenser

I tillegg til meslingvaksine får barna ofte også A-vitamin og en ormkur som heter Mebendazol. På tross av at helsemyndighetene i landet gjennomførte en vaksinasjonskampanje i Mongala-provinsen i fjor, har det vært flere tilfeller i etterkant. Vi sendte derfor et nødhjelpsteam for å vaksinere flere barn og gi behandling til de som ble syke.

Vaksiner redder liv

Siden 2000 regner man med at rundt 23 millioner meslingdødsfall har blitt unngått på grunn av vaksine.


I dag har rundt 87 prosent av verdens barn fått en dose av meslingvaksinen.

Meslingvaksinen er i dag en av de billigste og mest produserte vaksinene i verden.


Dette gjør at flere land kan ta vaksinen inn i sine nasjonale helseprogram og på den måten beskytte millioner av barn.


Likevel må enda flere barn bli vaksinert slik at man kan utrydde sykdommen.

I videoen forteller lege Fride om det hun var vitne til da hun i 2017 kom tilbake fra oppdrag i Pakistan. Hun så med egne øyne konsekvensene av at barn ikke er vaksinert mot meslinger. 

Hvorfor dør 380 mennesker hver dag av meslinger?

På tross av fremgangen må kampen mot sykdommen fortsette. I 2018 døde rundt 140.000 mennesker av meslinger ifølge Verdens helseorganiasjon (WHO.) Tallene for 2019 og 2020 forventes å være langt høyere.


Over ni av ti dødsfall skjer i fattige land som har svake helsesystemer.


Fremdeles er millioner av barn ikke vaksinert mot sykdommen, og mange av disse er vanskelig å nå på grunn av konflikt, krise eller fordi de bor i avsidesliggende områder.


På grunn av korona-pandemien kan færre bli vaksinert, og enda flere vil dø i årene fremover. 


Meslinger er særlig alvorlig når det rammer barn, gravide, underernærte, mennesker med A-vitamin-mangel, eller mennesker som har andre sykdommer som svekker immunforsvaret — som hiv/aids.


Når folk blir tvunget på flukt og lever tett under dårlige boforhold, er faren for smitte stor hvis ikke de fleste er vaksinert. 


Det er ofte dårlige vann- og sanitærforhold i flyktningleirer, noe som igjen øker risikoen for smitte av sykdommer og alvorlige forløp med komplikasjoner.

Mbisa Ema Kosenge (3) 

oto: Leger Uten Grenser / Caroline Thirion

Den lille jenta hadde feber, utslett og munnsår på grunn av meslinger. Hun fikk også tuberkulose og viste symptomer på underernæring – en tilstand som forverres av meslinger. Etter å ha tilbragt ti dager på avdelingen til Leger Uten Grenser på sykehuset i Boso Manzi nord i Kongo var hun frisk og kunne reise hjem igjen. F

Dobo Mambanza (3) 

Foto: Leger Uten Grenser / Caroline Thirion

I likhet med mange andre hadde familien til Dobo først oppsøkt lokale healere, og kom seg først til sykehus når hun allerede var veldig syk. Hun fikk lindrende behandling av Leger Uten Grenser i Boso Manzi, men mistet dessverre synet på det ene øyet på grunn av en øyeinfeksjon som følge av meslinger.

Hva må gjøres ?Meslingutbrudd oppstår ofte etter naturkatastrofer eller andre sykdomsepidemier.

Blant annet opplevde alle de tre verst rammede ebola-landene, Sierra Leone, Liberia og Guinea, meslingutbrudd etter ebolakrisen.

Dette er fordi rutinevaksinasjoner ble utsatt. Ettervirkningene av lav vaksinedekning får ringvirkninger i flere år.

For å forhindre nye utbrudd må 95 prosent av befolkningen være immunisert mot viruset.

Da oppnår man flokkimmunitet. Derfor er vaksinasjon av barn helt sentralt for å bekjempe sykdommen.

Det er livsviktig at man fortsetter å utføre vaksinasjonskampanjer, og spesielt at man når de barna som lever i fattige land - slik som DR Kongo. Vi må også sørge for at korona-innsatsen og ebola-responsen ikke går utover vanlig vaksinering og bekjempelsen av andre sykdommer. 

Det må settes inn ressurser og bistand til de landene som fremdeles sliter med meslingutbrudd.

Man må støtte opp og bistå de nasjonale helsesystemene slik at flest mulig barn kan bli beskyttet mot den dødelige sykdommen.

Det er gjort store fremskritt i å forebygge smitte, redusere antall tilfeller og få dødeligheten ned, men fremdeles har vi langt igjen til vi er i mål.


VÅRT ARBEID 

Vi jobber med det pågående utbruddet i DR Kongo, og har vaksinert en million barn og behandlet nesten 70.000 mot meslinger siden starten av 2019. 

I 2018 vaksinerte Leger Uten Grenser flere enn 1,4 millioner mot meslinger verden over. Vi rykker også ut under meslingutbrudd og gir lindrende behandling, i tillegg til vaksinering.

Vårt arbeid med meslingutbruddet i DR Kongo siden starten av 2019

1000000

vaksinert mot meslinger
siden 2019

70000

behandlet mot meslinger
siden 2019

Del denne siden

Engasjer deg!

Bli med og skap endring!

Støtt oss

Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest,
uavhengig av politikk og myndigheter.

Bli feltarbeider

Vi trenger både medisinske og ikke-medisinske
feltarbeidere til våre prosjekter.

Følg Leger Uten Grenser