simple site templates

NY ROTAVIRUSVAKSINE:
BILLIG, EFFEKTIV OG TRYGG


Den nye vaksinen mot rotavirus tåler varme, er billig, enkel å bruke og er særlig utviklet for bruk i fattige land hvor viruset er utbredt.

Rotavirus er den ledende årsaken til alvorlig diaré hos barn under fem år og er utbredt over hele verden. De fleste dødsfall finner sted i India, Nigeria, Pakistan, Den demokratiske republikken Kongo og Angola. Rotavirus er et virus som gir en akutt tarminfeksjon (viral gastroenteritt), og symptomene er oppkast, diaré og feber.


En infeksjon har som oftest få eller ingen symptomer hos voksne, men små barn under fem år kan bli alvorlig syke. Selve infeksjonen kan ikke behandles, men de fleste pasienter vil overleve gjennom å drikke vann og ved tilførsel av næringssalter.


Rotavirus er svært smittsomt. Det skal svært få viruspartikler til for at en pasient blir syk. Pasienten smitter før symptomene starter og i flere dager etter at pasienten har vært symptomfri.


Viruset kan dessuten overleve i flere dager utenfor menneskekroppen og tåler høy temperatur, lav pH og flere rengjøringsmidler. Bor man tett eller har dårlige vann- og sanitærforhold er risikoen høy for å bli smittet av viruset.

Halvparten så mange dør av rotavirus årlig

I følge Verdens helseorganisasjon døde det en halv million barn av rotavirus i 2003. De siste tallene fra 2013 viser til halvparten så mange dødsfall relatert til rotavirus. Dette er blant annet fordi flere barn i verden er vaksinert. Det finnes allerede to vaksiner mot rotavirus, men de må oppbevares kjølig og koster mer enn den nye vaksinen.


Dette var et problem i flere fattige land hvor tilgang på pålitelig elektrisitet over lengre tid er vanskelig å garantere. I tillegg til mangel på elektrisitet, kan dårlige veier ofte gjøre det vanskelig å nå frem med vaksinene uten at de blir ødelagt av varmen.


Det gjelder også vaksinasjonskampanjer i områder rammet av naturkatastrofer eller konflikt, hvor vann- og sanitærforholdene er dårlige.


Mange av de barna Leger Uten Grenser vaksinerer befinner seg i avsidesliggende områder med manglende tilgang på helsetilbud, som for eksempel i flyktningleirer eller i konfliktsoner.


Det var derfor et stort behov for å utvikle en vaksine som tåler varme og som fattige land kan ha muligheten å kjøpe inn.

Nana Hanissa

Niger

Nana Hanissa Moustaphe var ti uker gammel da han var med på en to-årig klinisk studie for å teste den nye rotavirusvaksinen. Moren Laouli fikk oppfølging gjennom hele graviditeten i forkant. Nana er nå beskyttet mot rotavirus som er spesielt utbredt i Afrika sør for Sahara.
I samarbeid med nigerske helsemyndigheter utførte Leger Uten Grenser en klinisk studie for å teste en den nye drikkevaksinen mot rotavirus. Foto: Séverine Bonnet / Leger Uten Grenser

Raila og sønnen Issa

Nigeri

Raila Chaibou og hennes sønn Issa som her på bildet er to år gammel var med i den kliniske testen for rotavirusvaksinen Leger Uten Grenser var med på å utføre i 2016. Testen viste svært gode resultater og mange andre kvinner med barn fra landsbyen til Raila ville være med. Nå nylig ble vaksinen godkjent av Verdens helseorganisasjon som sikker til å ta i bruk. Foto: Séverine Bonnet/MSF

Ny vaksine kan beskytte tusenvis av barn

Det er bred enighet om at den mest effektive måten å beskytte barn mot rotavirus på er gjennom en vaksine som er billig, tåler varme og kan gis uten sprøyte. Derfor var det enorme forventninger til klinisk utprøving av en vaksine med navnet BRV-PV i Niger.


Forsøkene ble utført av det indiske legemiddelselskapet Serum Institute of India i samarbeid med blant annet helsemyndighetene i Niger og Leger Uten Grensers forskningssenter Epicentre i Maradi-regionen i Niger. Forsøkene er slutten på en lang forskningsprosess og var en viktig test på om vaksinen fungerer.


Over to år deltok rundt 4000 barn under overvåkning fra forskningspartnerne. Og resultatene var tydelige; vaksinen er effektiv, trygg og varmestabil. De gode resultatene fra testen ble publisert i The New England journal of medicine i mars 2017.


Den nye vaksinen er utviklet spesielt for å bekjempe den typen rotavirus som er vanligst i land sør for Sahara.


Den skal også være billig å koste rundt 25 norske kroner for fattige land, noe som vil gjøre det mulig å gi den til store grupper barn selv i fattige land.


Vaksinen ble i slutten av 2018 godkjent av Verdens helseorganisasjon. 

Hva gjør Leger Uten Grenser? 

Testen av rotavirus-vaksinen er utført av Leger Uten Grensers forskningsteam «Epicentre» i samarbeid med blant annet helsedepartementet i Niger, Serum Institute of India og Cincinatti Children Hospital. Over 4000 barn under to år i Maradi-regionen i Niger deltok i testen med svært gode resultater. Vi vaksinerer også veldig mange barn mot ulike sykdommer og responderer under utbrudd. I 2018 vaksinerte vi blant annet nesten 1, 5 millioner mennesker i forbindelse med meslingutbrudd og 33. 900 i forbindelse med utbrudd av hjernehinnebetennelse. Vi bistår også helsemyndighetene i flere land med rutinevaksinasjoner som beskytter mot flere sykdommer, deriblant rotavirus. På bildet ser du en liten gutt få den nye rotavirusvaksinen som er en drikkevaksine.  Foto: Séverine Bonnet/MSF

Talsperson, Øyunn Holen

Øyunn Holen er lege og har vært på oppdrag for Leger Uten Grenser i Angola, Kenya, Liberia og Bangladesh. Til vanlig jobber hun på Folkehelseinstituttet. Foto: Sara Creta/Leger Uten Grenser

Del denne siden

Engasjer deg!

Bli med og skap endring!

Støtt oss

Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest,
uavhengig av politikk og myndigheter.

Bli feltarbeider

Vi trenger både medisinske og ikke-medisinske
feltarbeidere til våre prosjekter.

Følg Leger Uten Grenser