Vi hjelper mennesker som flykter fra Nagorno-Karabakh

Kart som viser Nagorno-KarabakhFoto: Leger Uten Grenser

Mange tusen mennesker har forlatt Nagorno-Karabakh og krysset grensen til Armenia den siste tiden. Leger Uten Grenser har sendt et team for å hjelpe, samt vurdere hvordan vi kan bidra mer.

Leger Uten Grenser sendte et team til Goris i Syunik-provinsen, som ligger sør i Armenia. Her hjelper vi mennesker som har flyktet fra Nagorno-Karabakh etter å ha levd flere måneder under beleiring.

– Menneskene i denne regionen har levd ni måneder i isolasjon. De har vært avskåret fra matforsyninger, medisiner eller humanitær hjelp, sier Franking Frias, som leder Leger Uten Grensers arbeid i Armenia.

Tusenvis har flyktet

Den 19. september angrep Aserbajdsjan flere områder i Nagorno-Karabakh. Et døgn senere ble det inngått en avtale om våpenhvile, og folk kunne reise ut av området. Per 2. oktober hadde over 100.000 mennesker flyktet til Armenia, ifølge armenske myndigheter.

– De har vært innsperret mens bombene slo ned og skuddvekslingene fortsatte. De har vært tvunget til å ta det hjerteskjærende valget mellom å risikere livet ved å fortsatt bli, eller å forlate hjemmene sine, forteller Frias.

Vi kartlegger behovene

Våre ansatte på bakken forbereder seg på å gi psykisk helsehjelp til de berørte, mens vi fortsatt er klare til å tilpasse oss nye behov etter hvert som flere mennesker kommer.

Siden desember 2022 har Lachin-korridoren, som er en livline for regionen, blitt blokkert. Det har ført til alvorlig mangel på nødvendige forsyninger og varer som mat, medisiner, drivstoff og andre basisvarer for de 120.000 innbyggerne i Nagorno-Karabakh.

– Det er avgjørende at folk som vil forlate regionen, er garantert en sikker reise ut av Nagorno-Karabakh. Det er nødvendig for å hindre at det blir flere ofre i den eskalerende konflikten, sier Frias.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt. Illustrasjonskartene gjenspeiler ikke Leger Uten Grensers synpunkteller ståsted.

Les mer om: