Flommen i Derna, Libya: Leger og psykologer støtter en by i sorg
To uker etter den katastrofale flommen i Libya er søk- og redningsarbeidet i ferd med å avsluttes og gjenoppbyggingen har startet, og behovet for psykisk helsehjelp er enormt.
– Det er tydelig at nesten alle i byen sørger og har det vondt for tiden, forteller lederen for Leger Uten Grensers nødhjelpsarbeid, Michel Olivier Lacharité.
Svært mange av dem som bodde i kystbyen Derna har mistet familiemedlemmer og sine hjem. To uker etter katastrofen er det ikke lenger en prioritet å lete etter mennesker i bygningsruinene, men døde hentes fortsatt opp fra sjøen. Strømmen vil fortsatt føre lik i land de neste ukene, ifølge søk- og redningsarbeiderne.
– Det mest slående er omfanget av ødeleggelsene i Derna. Vi snakker om flom, men at de to demningene brast mens alle sov, førte til at hele sentrum ble lagt i ruiner og tok med seg alt og alle på få timer. På grunn av den enorme flommen er det relativt få mennesker med skader eller traumer, men dessverre svært mange døde, sier Lacharité.
Tusenvis døde og savnet – innbyggerne er traumatiserte
Over 4.000 mennesker er bekreftet døde, ifølge libyske helsemyndigheter, og mer enn 8.000 er fortsatt savnet, viser tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).
Byen ble delt i to av den voldsomme flommen, og myndighetene jobber med å få gjenoppbygget broen mellom den vestre og østre delen. Helsemessig er myndighetenes hovedoppgave å sørge for at alle som er traumatisert og/eller mistet alt, får den mentale helsehjelpen de trenger.
Siden 20. september har Leger Uten Grenser støttet to helsesentre, og så langt har vi gjennomført over 530 konsultasjoner. Konsultasjonene gjelder hovedsakelig for ikke-smittsomme sykdommer, som diabetes og høyt blodtrykk, blant voksne og luftveisinfeksjoner og diaré hos barn.
– Mange pasienter som har fått tilsyn av legene våre, var fortsatt i sjokk. Noen viste tegn på psykiske traumer, og noen barn nektet å drikke vann i frykt for å drukne. Andre pasienter forteller omflashbacks. De får ikke sove mellom klokken halv tre og fem — tidspunktet den dødelige bølgen skylte over byen natt til 10. september, sier Lacharité.
Les mer:Leger Uten Grenser starter nødhjelpsarbeidet i Derna
Hvordan kan Leger Uten Grenser hjelpe de traumatiserte?
Våre psykologer i Derna gir helsehjelp til to prioriterte grupper: de som har mistet alt og som nå lever på midlertidige tilfluktssteder, og helsearbeidere og frivillige som jobber ved helsesentre.
– Det er mennesker som har mistet familie, kolleger og venner og som i tillegg jobber i førstelinjen med å hjelpe andre overlevende eller håndterer døde. Dette kan være en traumatisk opplevelse for frivillige, understreker Lacharité.
Vi retter derfor all vår innsats mot psykisk helse, inkludert individuelle konsultasjoner og fokusgrupper på krisesentre og i de to helsesentrene som vi støtter. Vi planlegger å skalere opp aktivitetene våre for å kunne tilby psykisk helsehjelp til alle som trenger det.
Sykehusene i byen er ikke overbelastet, og det er de grunnleggende helsetjenestene som i størst grad er rammet av katastrofen. Noen helsesentre ble ødelagt i flommen, og mange helsearbeidere døde eller sørger over tapet av familie og kolleger.
Noen helsesentre får hjelp fra frivillige som kom fra hele Libya for å bistå. Etter to uker ser vi at det fortsatt mangler mange helsearbeidere, samtidig som de frivillige er i ferd med å vende hjem.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.