Twic County, Sør-Sudan: – Forholdene er forferdelige

Foto: Scott Hamilton / Leger Uten Grenser

– Menneskene her lever i en desperat situasjon utenfor både media og humanitære organisasjoners søkelys, forteller feltarbeider Trygve Thorson på telefon fra Sør-Sudan.

Etter å ha flyktet fra hjemmene sine for mer enn to måneder siden, lever titusenvis av mennesker fortsatt under svært krevende forhold, uten tilgang på det mest grunnleggende man trenger for å overleve. På tross av våre gjentatte oppfordringer om å øke nødhjelpsinnsatsen, har humanitære organisasjoner i Sør-Sudan i stor grad mislyktes i å svare på behovene på bakken.

Bakgrunnen for det som nå skjer er angrepene og volden som brøt ut i og rundt Agok i Abyei Special Administrative Area – et omstridt område mellom Sudan og Sør-Sudan – i februar. Befolkningen i området flyktet nordover til Abyei by og sørover inn i Twic County i Sør-Sudans Warrap-stat.

Stor matmangel

I de seks ulike områdene i Twic County hvor Leger Uten Grenser nå er til stede, er det rundt 33.000 mennesker på flukt, de fleste kvinner og små barn. Størsteparten lever uten tak over hodet og mangler både mat og rent vann.

– Forholdene er forferdelige. De som flyktet kom hit i bare klærne de hadde på seg. Nå har de satt opp små telt av trestokker og plastduker. Flere mødre ser seg nødt til å koke blader fra trærne for å brødfø barna sine. Andre samler ved de bytter mot litt mat med lokalbefolkningen. Folk bytter på å spise, annenhver dag. Vi gjør vårt beste for å hjelpe dem, men vi kan ikke dekke de store behovene alene. Andre organisasjoner må øke sin innsats her, forteller feltarbeider Trygve Thorson på telefon fra Sør-Sudan.

Humanitære organisasjoner har mislyktes

Til tross for de akutte behovene, har humanitære organisasjoner mislyktes i å reagere raskt og med tilstrekkelig hjelp. Levekårene i leirene som har blitt til der folk har slått seg ned har dermed ikke blitt mye bedre. De siste to månedene har Leger Uten Grenser donert til sammen over 374 tonn mat. Nå sørger vi også for 14,5 liter rent vann per person, i gjennomsnitt. Vi har også bygget 135 latriner og delt ut nødhjelpsartikler som tepper, myggnetting, plastkanner og såpe til rundt ti tusen familier.

Teamene våre har drevet mobile klinikker på tre av stedene der de fordrevne holder til. Vi ser at helseproblemene er nært knyttet til de dårlige levekårene, inkludert den begrensede tilgangen til mat. Mangelen på husly, latriner og myggnett øker også risikoen for sykdommer som malaria og kolera.

Regntiden vil forverre situasjonen

Nå er også regntiden i ferd med å begynne, og helseproblemene vil sannsynligvis forverres ytterligere hvis den humanitære responsen ikke oppskaleres umiddelbart.

– Regnet er nesten her, og folk har små barn med seg. Hvis regnet kommer nå, har de ingen steder å gå. Folk lider virkelig. De trenger støtte i form av husly, og de trenger støtte i form av mat, sier Atem. Han er far til to små barn, og de bor nå i leiren i Gomgoi etter å ha flyktet fra hjemmet sitt i Agok.

Mange er redde for å reise hjem igjen fordi de frykter å bli utsatt for mer vold der, og det er derfor lite sannsynlig at folk vil returnere med det første.

– Det er bedre for meg å lide her

– Jeg har sett folk som har blitt skutt – folk som er uskyldige – folk som meg. Angriperne plyndret huset og butikken min. Hvordan kan jeg ønske å reise tilbake igjen? Det er bedre for meg å lide her, fortsetter Atem.

Det vil være behov for kontinuerlig hjelp de kommende månedene for å sikre anstendige levekår og tilstrekkelig mat og drikkevann. Økt humanitær innsats er nødvendig for å ta hånd om menneskene som er i ferd med å bli ekstremt sårbare etter måneder uten tilstrekkelig nødhjelp.

— —

Leger Uten Grenser har jobbet i Agok, i Abyei SAA, siden 2006 og etablerte et sykehus der i 2008, som tilbyr et bredt spekter av helsetjenester til rundt 140.000 mennesker. Etter den første volden som brøt ut 10. februar 2022, stanset Leger Uten Grenser tjenestene på sykehuset og begynte i stedet å yte medisinsk og humanitær hjelp i Twic County og i byen Abyei, der mange av de fordrevne har søkt tilflukt.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

Les mer om:

, ,