Ny generalsekretær for Leger Uten Grenser: Lindis Hurum
– Motivasjonen er den samme som da jeg reiste i felt første gang, forteller vår nye generalsekretær.
Hurum er tv-produsenten som sa opp fast jobb for å dra i felt for å drive nødhjelpsarbeid. Det har blitt hele 22 oppdrag siden den gang – sist uke kom hun hjem fra Sierra Leone, men nå trer feltarbeideren inn i en ny rolle som generalsekretær for Leger Uten Grenser. I oktober tar hun over for Erwin van’t Land, som har ledet Oslo-kontoret siden 2015.
Hurum har vært sentral i hjelpearbeidet til Leger Uten Grenser i store katastrofer som jordskjelvet i Haiti, den borgerkrigsrammede Sentralafrikanske republikk, ebolarammede i Liberia og båtflyktninger i Middelhavet. Etter 15 år med feltarbeid, mener hun tiden er inne for å bidra til organisasjonens arbeid fra kontoret i Oslo.
– Motivasjonen for å gjøre det er den samme som da jeg reiste i felt for 15 år siden: å bidra til at mennesker som lever i katastrofer og glemte kriser får helsehjelp, sier Hurum.
– I løpet av disse årene har jeg fått solid kunnskap og bred erfaring om hvem Leger Uten Grenser er og hva vi kan få til sammen med lokalbefolkningen, også i de mest utfordrende områder i verden. Det var et livsforandrende valg den gang, som ga livet mitt en tydelig mening og retning. Jeg er glad for at jeg nå kan få bruke min erfaring til å ytterligere styrke den norske avdelingen av vår organisasjon, fortsetter hun.
Hurum har en master i Disaster Management fra Universitetet i København. Hun ble kåret til Årets modigste kvinne av magasinet Tara i 2014 og Årets ildsjel av magasinet KK i 2015. Hun er også forfatter av boken «Det finnes ingen de andre, det er bare oss» fra 2016 som er basert på egne dagboknotater fra felt.
Hurum bærer på mange sterke erfaringer og menneskemøter fra jobb ute, og har kommet til et punkt i livet hvor hun kjenner behov for å komme hjem.
– Jeg står støtt på Leger Uten Grensers grunnmur av solidaritet, medmenneskelighet og medisinsk etikk. Sammen med alle mine dyktige kollegaer på kontoret i Norge og våre mange engasjerte givere i hele landet ønsker jeg å bruke min kunnskap, min stemme og min ledererfaring til å sørge for at vi fortsetter å være tro mot våre prinsipp og verdier.
Skal lede en organisasjon i endring
Leger Uten Grenser markerer i år 50 år og den norske avdelingen er 25 år, Hurum mener organisasjonen står ved et veiskille.
– Verden har forandret seg mye siden vi startet og vi må forandre oss med den. Vi er i dag verdens største medisinske humanitære organisasjon og vi er nødt til å endre og tilpasse oss dagens globale virkelighet. Jeg ønsker å aktivt bidra i en pågående prosess der vi utfordrer den svært eurosentriske styringsstrukturen vi har globalt, avslutter Hurum, som gleder seg til å ta fatt på oppgaven i oktober.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.
Flere nyhetssaker