Hjem Nyheter Opprop: Evakuer barna fra Moria nå! – 46.350 signaturer overlevert regjeringen

Opprop: Evakuer barna fra Moria nå! – 46.350 signaturer overlevert regjeringen

Foto: Peter Ceasar/ Leger Uten Grenser

Om koronaviruset får spre seg i den overfylte flyktningleiren Moria vil konsekvensene bli katastrofale. Mandag 6. april overleveres over 46.000 signaturer regjeringen.

― Disse menneskene har knapt rent vann, dårlige sanitærforhold og begrenset tilgang til helsehjelp. Om covid-19 (koronaviruset) trenger inn i leirene, vil risikoen for smitte og spredning være ekstremt høy. En gresk statsborger på Lesvos har allerede fått påvist korona. Evakuering av menneskene som bor i flyktningleirene haster, sier Katrin Glatz Brubakk.

Les oppropet Evakuer barnefamilier fra Moria nå! og se online demonstrasjonen fra onsdag 1. april.

Katrin er barnepsykolog og feltarbeider for Leger Uten Grenser. Hun kom nylig tilbake fra Lesvos og Moria-leiren, hvor hun har vært på syv oppdrag tidligere.

I deler av Moria-leiren er det kun én vannkran som deles av 1.300 mennesker, og såpe er ikke tilgjengelig. Familier på fem eller seks sover sammen på rom som ikke er større enn 3m2. De sanitære forholdene er kritiske. Det betyr at anbefalte og nødvendige tiltak som hyppig håndvask og sosial avstand er helt umulig å gjennomføre.

― Koronaviruset er kun det siste i en lang rekke utfordringer som disse menneskene allerede står overfor. Forholdene de lever under gjør dem enda mer sårbare enn befolkningen for øvrig, sier Brubakk.

Alvorlig syke flyktningbarn på Lesbos nektes helsehjelp av Hellas

Dårligere immunforsvar

― Mange har levd under umenneskelige forhold så lenge at motstandskraften for å tåle sykdom er svekket. Derfor er det grunn til å frykte flere komplikasjoner og økt dødelighet ved utbrudd av virusinfeksjoner, sier Brubakk.

Dr. Hilde Vochten er Leger Uten Grensers medisinske koordinator i Hellas. Hun etterlyser en beredskapsplan for å beskytte menneskene i leirene;

― Vi er nå i kontakt med greske helsemyndigheter for å koordinere tiltak, som formidling av helseinformasjon og pasientbehandling for både lokale innbyggere og asylsøkere, sier Vochten. Men vi må være realistiske, det vil være umulig å demme opp for et utbrudd av korona i leirområder i Lesvos, Chios, Samos, Leros og Kos. Foreløpig har vi ikke sett noe til en realistisk beredskapsplan for å beskytte og behandle mennesker som bor der i tilfelle et utbrudd.

Gjentatte angrep på frivillige

― Det har vært gjentatte angrep på, og trusler mot, de frivillige som har jobbet på øya. Det gjør at mange organisasjoner har trukket seg ut fra området og responsen er allerede kraftig redusert, sier barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk.

Øker behovet for evakuering

Leger Uten Grenser forventer at helsemyndighetene nå presenterer en plan med tiltak for forebygging, smittevern, identifisering og håndtering av både milde og kritiske tilfeller. Dersom ikke disse tiltakene kommer på plass umiddelbart, er evakuering i den forverrede situasjonen vi nå ser den eneste utvei, sier Brubakk.

― Det har alltid vært uforsvarlig å la disse menneskene bo i de overfylte leirene. Hvis vi med viten og vilje tvinger dem til å fortsette å bo under slike forhold, uten mulighet til å beskytte seg, er det på grensen til kriminell adferd mot mennesker i nød. Her har også Norge et ansvar, sier Brubakk.

Leger Uten Grenser krever at den greske regjeringen og EUs medlemsstater nå handler så raskt som overhodet mulig, for å evakuere menneskene i leirene til steder hvor både smittevern og tilgang til helsetjenester er sikret. Før det er for sent.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.