Ny rapport: akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya
Mange av flyktningene og migrantene som holdes vilkårlig innesperret i interneringsleiren Sabaa i Tripoli lider av alvorlig underernæring. Flere er låst inne på rom med mindre enn én kvadratmeter plass per person.
– Det vi ser i dag, og det er bare på ett av mange interneringssentre, er symptomatisk for et uregulert, rettsløst og uforsvarlig system som setter flyktninger og migranters liv i fare, sier Karine Nordstrand, lege og president i Leger Uten Grenser.
Akkurat nå sitter over 300 mennesker fanget i Sabaa, hvorav over 100 er barn under 18 år. Leger Uten Grenser ber libyske myndigheter og det internasjonale samfunn om umiddelbare tiltak for å få slutt på de inhumane og helsefarlige tilstandene i interneringsleirene.
Leger Uten Grenser har i to undersøkelser kartlagt ernæringstilstanden til flyktningene og migrantene i leiren. Rapporten med undersøkelsene viser at nesten 25% av de som holdes fanget i Sabaa-leiren er underernærte eller undervektige. Den høyeste andelen alvorlig eller moderat underernæring ses hos barna. Funnene i rapporten underbygges av utallige beretninger fra mennesker som sier de bare får ett måltid hver andre eller tredje dag, og at nyankomne kan måtte vente opptil fire dager før de får mat.
Innelåste migranter
Den 21. februar begynte Leger Uten Grenser å gi ut nødrasjoner av mat til menneskene i Sabaa for å avhjelpe den alvorlige matmangelen og forbedre helsesituasjonen til fangene. Samme dag fant Leger Uten Grensers ansatte 31 mennesker låst inne i et rom som kun var 4.5 x 5 meter, med om lag 0,7 m2 plass per person. Det var ingen plass til å legge seg ned, rommet hadde ikke latriner, og fangene var tvunget til å urinere i plastbøtter og på flasker. De samme menneskene ble holdt låst inne i rommet i over en uke etter at Leger Uten Grenser hadde bedt om at de måtte forflyttes til et mer egnet sted.
– Vi snakker om helt grunnleggende behov for å kunne overleve. Dersom mat, husly og nødvendig helsehjelp ikke kan gis regelmessig og på en skikkelig måte, må libyske myndigheter løslate disse menneskene umiddelbart. Europeiske myndigheter støtter denne praksisen ved å sørge for at mennesker tvinges tilbake til Libya etter at de har prøvd å flykte sjøveien, sier Nordstrand.
Leger Uten Grensers siste ernæringskartlegging, utført i februar, konkluderer med at nesten 1 av 4 mennesker i Sabaa viser tegn på mangel på næring. To prosent lider av alvorlig, akutt underernæring, fem prosent av moderat, akutt underernæring og 16% er undervektige. Barn under 18, som utgjør mer enn en tredjedel av de internerte, har dobbelt så stor sjanse for å være alvorlig underernært og tre ganger så stor sjanse for å være moderat underernært i forhold til voksne.
– Ekstremt bekymringsverdig
Leger Uten Grenser mener at ingen barn skal måtte holdes fanget på denne måten. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sier klart og tydelig at barn ikke skal måtte interneres av innvandringsregulerende hensyn, siden dette har vist å gi klare fysiske og psykiske skader og dermed er et brudd på barns rettigheter.
– Situasjonen er ekstremt bekymringsverdig. Menneskene som er sperret inne er helt avhengige av myndighetenes forsyninger ettersom de ikke selv kan skaffe seg den maten de trenger. Vårt medisinske team ser pasienter som ikke lenger tar medisinene sine fordi de ikke har noe å spise. Matmangelen fører også til alvorlig angst blant fangene, sier Nordstrand.
Leger Uten Grenser er sterkt i mot vilkårlig fengsling av flyktninger og migranter i Libya, og vil fortsette å fordømme europeisk politikk som gjør det mulig å returnere sårbare mennesker til inhumane og farlige forhold i interneringsleirene. Leger Uten Grenser ber libyske myndigheter og det internasjonale samfunn om å straks gjøre noe med situasjonen i Libya ved å:
– Sikre at alle som holdes internert i Sabaa-leiren og i andre sentre i Libya får nok og tilstrekkelig næringsrik mat.
– Løslate alle barn under 18 år og sørge for å gi dem den beskyttelsen de trenger.
– Stanse alle nye ankomster til Sabaa-senteret om det ikke er mulig å gi dem tilstrekkelig mat og plass.
– Sikre at alle interneringssentrene oppfyller nasjonale, regionale og internasjonale standarder.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene:uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet.Fordi alle liv er like mye verdt.