Gulfeber
Gulfeber er en viral hemoragisk sykdom som spres av mygg. Det finnes ingen kur mot sykdommen. men det finnes en effektiv vaksine.
Leger Uten Grenser rykker ut under gulfeber-utbrudd og har vaksinert langt over en million mennesker mot viruset de siste ti årene.
Hva er gulfeber?
Navnet gulfeber kommer av gulsott, som er en tilstand der huden og slimhinner får en gulaktig farge. Gulfeber er en viral hemoragisk sykdom som spres av mygg. Aedes aegypti-myggen kan også være bærer av Zikaviruset, denguefeber og chikungunya-feber. Gulfeber er endemisk i 34 land i Afrika, og de fleste tilfellene finner man i land Afrika sør for Sahara, men de siste årene har det vært en økning i antall rapporterte tilfeller i Sentral- og Sør-Amerika. Det finnes ingen kur mot sykdommen, men det finnes en effektiv vaksine.
Mange får ikke symptomer på sykdommen i det hele tatt, mens noen utvikler bare milde symptomer. Likevel er det en liten andel av de smittede som opplever et mer alvorlig sykdomsforløp, og som får indre blødninger og alvorlige skader på leveren og nyrene. Omtrent halvparten av de som opplever dette stadiet av sykdommen dør i løpet av noen få dager. Hvert år dør mellom 30.000 til 60.000 mennesker av sykdommen.
Hva gjør Leger Uten Grenser?
Siden 2000 har Leger Uten Grenser blant annet rykket ut under gulfeber-utbrudd i Angola, Den demokratiske republikken Kongo, Guinea, Sudan, Sierra Leone, Den Sentralafrikanske Republikk, og Tsjad. Blant annet vaksinerte vi over en million mennesker under det store gulutbruddet i Den demokratiske republikken Kongo i 2016.
En studie ledet av Leger Uten Grensers forskningssenter, Episentre, viste også at en femtedels dose av gulfeber-vaksinen er effektivt under sykdomsutbrudd. Denne studien gjorde vi sammen med forskningsenteret vårt, Episentre, og studien viste at mindre dosering enn tidligere antatt ga beskyttelse mot sykdommen. Vaksineknapphet har vært et problem med denne vaksinen tidligere, og derfor er dette et stort fremskritt.
Gulfebersymptomer
Gulfeber har en inkubasjonstid på tre til seks dager. I de fleste tilfeller vil viruset kun utvikle seg til en mild infeksjon med feber, og andre symptomer som ofte også finnes i andre virus, som hodepine, frysninger, ryggsmerter, utmattelse, tap av appetitt osv. I disse tilfellene vil infeksjonen bare vare i tre til fire dager.
I 15 prosent av tilfellene derimot, går gulfeberpasientene inn i en sekundær og mer giftig fase av sykdommen. Feber kan komme og gå, gulsott forekommer på grunn av leverskader, i tillegg til blødninger i munn, øyne og mage-tarmkanalen som kan føre til blodig oppkast.
20 prosent av pasienter som befinner seg i den sekundære fasen dør. Overlever man infeksjonen blir man immun resten av livet, og som oftest er det ingen permanente skader på indre organer.
Diagnostisering og behandling av gulfeber
Gulfeber er vanskelig å diagnostisere, spesielt i startfasen. Det er ikke uvanlig å blande alvorlige tilfeller av gulfeber med malaria, leptospirose, viral hepatitt og andre hemoragiske infeksjoner. Blodprøver kan noen ganger fange opp viruset i de tidligste stadiene, men testing for antistoffer er nødvendig hvis infeksjonen har fått tid til å utvikle seg.
Det er for øyeblikket ingen medisiner for gulfeber, og behandling består av å behandle lidelsene knyttet til symptomene. Det viktigste i den andre fasen av sykdommen er å forhindre at leveren blir nekrotisk, det vil si at deler av levervevet dør.
Den mest effektive metoden for å forhindre at gulfeber sprer seg, er gjennom vaksinasjon, og for å forebygging også ha tilgang til myggnett og insektspray.