Hjem Nyheter Gaza: De siste massakrene illustrerer en fullstendig dehumanisering av palestinere

Gaza: De siste massakrene illustrerer en fullstendig dehumanisering av palestinere

Siden starten av juni har over 800 mennesker blitt drept og 2400 skadd i intens bombing og bakkeoffensiver fra israelske styrker i Gaza, ifølge helsemyndighetene. Våre ansatte og deres kollegaer har behandlet hundrevis av alvorlig skadde, inkludert mange kvinner og barn.

Israelske styrker har intensivert bombingen av deler av Gaza siden begynnelsen av juni. Angrepene har ført til uakseptable lidelser og illustrerer en fullstendig dehumanisering av palestinere.

På kun én dag, lørdag 8. juni, ble 274 mennesker drept og rundt 700 skadd, ifølge lokale helsemyndigheter. Det skjedde da israelske styrker bombet tett befolkede områder sentralt på Gazastripen, deriblant flyktningleiren Al Nuseirat.

En av våre palestinske leger, Dr. Hazem Maloh, bor i Al Nuseirat og forteller om den traumatiske tiden etter angrepene.

– I en time visste jeg ikke hvor min eldste sønn var. Han gikk på markedet, og i løpet av få minutter hadde alt snudd på hodet. Minutter føltes som timer. Det var lyder av missiler og eksplosjoner overalt. Vi visste ikke hva som skjedde. Alle skrek og løp i alle retninger. Det føltes som om det var verdens undergang, sier han.

– Jeg løp ut i gaten og skrek «hvor er sønnen min? hvor er sønnen min?». Jeg skrek så mye at jeg mistet stemmen. En time senere kom han hjem. Synet av frykt og redsel i ansiktet hans… Jeg har aldri sett dette hos et menneske. Han var knapt i stand til å snakke. Han sa «pappa, folk har blitt sprengt i stykker! Barn, kvinner… hvorfor er det slik, pappa?»

– Jeg ga ham en klem og gråt og gråt. For første gang følte jeg meg svak, sier legen.

Våre ansatte på Al Aqsa-sykehuset og Nasser-sykehuset behandlet et overveldende antall alvorlig skadde, mange av dem kvinner og barn, i minuttene og timene som fulgte etter angrepene 8. juni.

– Det er marerittaktige scener på Al Aqsa-sykehuset. Det er langt mer enn noen kan håndtere på et fungerende sykehus, for ikke å snakke om med de knappe ressursene vi har, forteller nødhjelpskoordinator Samuel Johann.

– Det finnes ingenting, absolutt ingenting som rettferdiggjør det jeg så i dag, sier Karin Huster, vår medisinske ansvarlig.

Hun jobber på på Al Aqsa-sykehuset, som tok imot 420 skadde og 190 døde lørdag 8. juni.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fleger.uten.grenser%2Fvideos%2F1170746664112358%2F&show_text=false&width=267&t=0

Nasser-sykehuset tok imot over 60 alvorlig skadde pasienter på kort tid, og intensivavdelingen ble raskt fylt opp.

– Det er mennesker med flere store åpne brudd. Vi har flere bevisstløse barn som må gjennom CT-skanninger og videre til intensivbehandling. Vi har svært begrensede ressurser og veldig lite smertestillende tilgjengelig. Vi må fortsatt rasjonere medisiner som morfin og ketamin, sier Chris Hook, medisinsk ansvarlig for Leger Uten Grenser på Nasser-sykehuset, lørdag ettermiddag.

– Dette er bare propaganda

Israelske styrker har i begynnelsen av juni gjentatte ganger bombet såkalte trygge soner, flyktningleirer, en skole og flere lagre brukt av humanitære aktører.

– Hvordan kan drapene på mer enn 800 mennesker i løpet av én uke, inkludert små barn, og lemlesting av flere hundre mennesker, betraktes som en militær operasjon som følger internasjonal humanitærrett? Vi kan ikke lenger akseptere uttalelsene om at Israel tar «alle forholdsregler» – dette er bare propaganda, sier Brice de le Vingne, sjef for Leger Uten Grensers nødhjelpsprogrammer.

– Siden oktober har dehumaniseringen av palestinere vært et kjennetegn på denne krigen, sier de le Vingne.

Flere enn 37.000 menn, kvinner og barn i Gaza har blitt drept og over 84.000 har blitt skadd siden oktober, ifølge helsemyndighetene.

Leger Uten Grenser ber nok en gang om en umiddelbar og varig våpenhvile.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt. 

Les mer om:

, ,