Flyktninger i Europa

Foto: Anna Pantelia/MSF

Flyktninger i Europa


Flyktninger som kommer til Europa møter stengte grenser og mange blir utsatt for vold og har begrenset tilgang på helsehjelp. 

Hjem > Flyktninger > Flyktninger i Europa
        

Flyktninger og migranter bor ofte under uverdige og vanskelige forhold rundt omkring i Europa. Vi gir helsehjelp til mennesker på flukt, og hadde i 2020 prosjekter i Hellas, Italia, Balkan og i Frankrike. 

Les mer: Slik responderer vi på krigen i Ukraina og situasjonen i nabolandene.

Leger Uten Grenser har flere ganger kritisert forholdene flyktninger og migranter lever under flere steder i Europa og den hensynsløse migrasjonspolitikken som fanger mennesker på de greske øyene og som gjør at flyktninger og migranter risikerer å drukne på Middelhavet.

Vi jobber også mot sårbare grupper som migranter og flyktninger i Europa i forbindelse med den pågående korona-pandemien.

Moria-leiren brent ned: – Når du ikke kommer deg ut uten å sette fyr på huset ditt, betyr det at noe er veldig galt 

Artikkelen fortsetter under bildet

Etter brannen i Moria-leiren i Hellas i september 2020 har menneskene måtte sove på gaten.
I alt kaoset fikk denne kvinnen en stein i hode og fikk behandling på en nødhjelpsklinikk vi satt opp på Lesvos kort tid etter leiren hadde brent ned. Foto: Leger Uten Grenser

 

Hva er helsebehovene blant flyktningene? 

Daglig møter teamet vårt på senteret vårt i Paris og Marseille enslige mindreårige flyktninger som har blitt utsatt for vold og overgrep på flukt og som sliter mentalt. Mange blir ikke anerkjent som mindreårige av myndighetene og mister derfor blant annet et trygt sted å tilbringe natten. 

Les mer: Akuttovernattinger i Paris og Marseille 

På Balkan forteller flere av pasientene våre at de har blitt utsatt for vold av grensevakter og politi.

Les mer:  Vucjak-leiren i Bosnia må stenges umiddelbart

Artikkelen fortsetter under bildet

Her blir en ung gutt sjekket for covid-19 i Moria-leiren i Hellas. Leger Uten Grenser har satt i gang mange tiltak for å hindre utbrudd og utfører helsesjekker. I begynnelsen av september ble det første korona-tilfellet bekreftet inne i leiren. Foto: Peter Ceasar / Leger Uten Grenser

 

Titusener av mennesker sitter fast i overbefolkede flyktningleirer på de greske øyene. Mange er syke og lever under umenneskelige forhold.

Les mer: Alvorlig syke flyktningbarn på Lesbos nektes helsehjelp av Hellas

Det tar ofte for lang tid å behandle asylsøknader i Europa. Mange asylsøkere blir også fanget i en byråkratisk labyrint uten å få grunnleggende behov dekket, og de forferdelige konsekvensene av EU-Tyrkia avtalen fra 2016 fortsetter.

 

Hva er EU-Tyrkia-avtalen? 

I mars 2016 inngikk EU en avtale med Tyrkia for få slutt på at flyktninger, asylsøkere og migranter tok seg fra Tyrkia til Hellas. Norge støttet også avtalen. Avtalen går ut på at Hellas skal kunne sende alle som kom fra Tyrkia tilbake til Tyrkia uten å behandle asylsøknaden deres. For hver syrisk flyktning som ble returnert skulle en syrisk flyktning – opp til 72.000 totalt -  tas fra Tyrkia til EU-land.

Leger Uten Grenser mener at det er humanitært uforsvarlig å tvangssende mennesker til Tyrkia, et land som i 2016 hadde det høyeste antallet flyktninger i verden, med tre millioner registrerte flyktninger. Mennesker på flukt mangler også rettigheter og muligheter for jobb, skole og helsehjelp. 

Vi mener avtalen ikke setter menneskeliv først. Da den ble inngått så avtalen ut til å ha som mål å stoppe flyktningstrømmen til Europa, og ikke å ivareta helsen og rettighetene til flyktninger og migranter. Fire år etter mener Leger Uten Grenser fortsatt at å gjøre en slik avtale er inhuman og kortsiktig politikk. Den uakseptable humanitære situasjonen vi har vært vitne til på de greske øyene siden 2016 er en direkte konsekvens av Europas migrasjonspolitikk.

Hellas: Kaster 11.000 sårbare flyktninger ut på gata

Artikkelen fortsetter under bildet

700 mennesker ble evakuert fra denne leiren i Aubervilliers i Paris hvor de levde under svært dårlige forhold.
De ble deretter sendt til ulike akuttovernattingsteder rundt om i Paris og Ile de France og Leger Uten Grenser bistår flere av disse stedene med helsesjekk. Foto: Leger Uten Grenser

 

Hva har skjedd etter avtalen? 

I protest mot det Leger Uten Grenser mener er avskrekkingspolitikk fra Europa sin side, tar vi ikke lenger imot økonomisk støtte fra EU, unionens medlemsland eller Norge. 

Vi mener europeiske land har avvist grunnleggende humanitære prinsipper med denne avtalen. Det er en kynisk måte å stenge Europas grenser og dytte det humanitære ansvaret over på Tyrkia på. Avtalen undergraver folkeretten og bidrar til å øke lidelsen og risikoen for sårbare mennesker på flukt.

Avtalen bruker «humanitær» hjelp som grensevakt: EU overfører flere milliarder Euro til Tyrkia mot at Tyrkia stenger grensene og tar ansvar for flyktningene – dette har ingen ting med humanitær hjelp å gjøre.

EU-Tyrkia-avtalen har ført til at flere risikerer andre livsfarlige migrasjonsruter, blant annet over Det sentrale Middelhavet. 

Les mer: Vårt arbeid med flyktninger over Middelhavet

Artikkelen fortsetter etter videoen hvor lege Pierre-Eric Vachaud forteller om familien på flukt han aldri vil glemme 

 

Ikke i trygghet selv i Europa

På grunn av stengte grenser blir mange flyktninger og migranter sittende fast i Sør- og Øst-Europa, blant annet i Italia, Hellas og Serbia.

Mange lever under forferdelige forhold med begrenset tilgang til helsehjelp. 

I 2020 var 42.000 mennesker fanget i overbefolkede flyktningleirer på de greske øyene i Hellas.

I Italia har tusenvis av mennesker gått tom for penger eller fått avslag på asylsøknaden. De lever uten å få dekket grunnleggende behov.

I Serbia er også offisielle leirer overbefolkede og tusenvis av mennesker har sovet ute om vinteren i temperaturer under null grader uten tilgang på toalett eller dusj.

Leger Uten Grensers team i Balkan behandler ofte mennesker for voldsrelaterte skader de har fått fra grensepolitiet.

Les mer: En måned etter brannen i Moria-leiren i Hellas

 HVORDAN JOBBER VI MED FLYKTNINGER I EUROPA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen