Hjem > Vart arbeid > Pasienthistorier

Pasienthistorier


Her kan du lese historiene til mennesker Leger Uten Grenser har møtt i felt.

Foto: Leger Uten Grenser / Johan Lolos

Søndag 10. juli er det fem år siden kampen for å gjenerobre Mosul fra Den islamske staten (IS) ble erklært offisielt «over». Selv om det har skjedd forbedringer de siste fem årene, vil befolkningen trenge hjelp i lang tid fremover.

Abakiliki i Nigeria er én av byene som er hardest rammet av den glemte sykdommen. Vi samarbeider med et lokalt sykehus for å gi behandling til alvorlig syke pasienter. 

Den 13. januar ble 31 år gamle France Beldo skutt da et voldelig sammenstøt fant sted i Bangui, hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk. Situasjonen i landet har forverret seg etter valget de siste månedene.  

Da Miriam fikk påvist hiv ble viruset der hun bodde i Kenya sett på som en dødsdom. I dag er situasjonen heldigvis en helt annen. 

Rashida overlevde voldtekt og knivstikk, og babyen hennes ble drept foran øynene hennes i Myanmar for to år siden. Vi traff Rashida igjen, to år etter at vi først traff henne – rett etter at hun hadde flyktet til Bangladesh.

Daniela er transseksuell og prostituerte seg for første gang da hun var ti år gammel etter å ha rømt hjemmefra. Senere ble hun tvunget til å selge sex og ble slått og misbrukt. Dette er hennes historie om hvordan hun måtte flykte fra hjemlandet og hvordan hun til slutt fant trygghet. 

I Mexico og Honduras er ikke helsekonsekvensene av seksualisert vold et tema. Volden har blitt normalisert. I disse landene tilbyr Leger Uten Grenser helsehjelp og informasjon for å minimere skadene som blir påført, hindre spredningen av seksuelt overførbare sykdommer og stoppe ufrivillige svangerskap – hovedsakelig hos tenåringer.

Våre leger, sykepleiere og jordmødre er på plass hele året rundt om i verden for å sørge for at mødre kan få en sikker fødsel og gi sine nyfødte barn en trygg start på livet. Her er noen av barna som vi hjalp med å komme til verden på vei inn i 2019.

Iranske «Kazem» har vært fanget som flyktning på øya Nauru i fem år og tre måneder, dette er hans sterke historie.

Mange av pasientene Leger Uten Grenser behandler i Pulka forteller at de har blitt bortført, tvangsgiftet, seksuelt misbrukt eller opplevd vold. Flere har behov for gynekologisk og mental helsehjelp.

Tsjad er et av de landene i verden med høyest barnedødelighet. Leger Uten Grensers sykehus i Am Timan i Tsjad er fult av mødre med barn som lider av akutt underernæring på grunn av ekstrem tørke og mangel på mat.

— Bekaadalen er et område i Libanon med stort behov for hjelp. Det bor 500.000 syriske flyktninger der, og de fleste av dem er kvinner og barn, sier Audrey Landmann, landansvarlig for Leger Uten Grenser i Libanon.

– Jeg var veldig nærme gjerdet da jeg ble skutt. Jeg var den eneste på min alder som var så nærme. Grunnen var at jeg ville se hvordan de så ut på den andre siden. Men så ble jeg skutt, forteller Yahya. 

Rashida overlevde angrepet fra myanmarsk soldater, kun fordi hun spilte død. Hun er en av over 620.000 rohingyaer som har flyktet fra Myanmar de siste månedene.

Victoire ble tatt med til Leger Uten Grensers behandlingssenter for Kolera i Bukavu av mamma og storebror. Han var veldig syk og hadde kastet opp hele natten. Heldigvis har Victoire fått behandling.

Dette er Gloria. Hun er elleve år gammel og bor i Malawi med familien sin. Gloria ble født med hiv, og har nå også fått tuberkulose.

Mashanga (58) måtte flykte med barnebarnet Mulumba (11 måneder) da væpnede menn angrep landsbyen deres og drepte begge foreldrene hans. Hun tok med seg den lille gutten til Leger Uten Grensers ernæringsklinikk i Thsikapa i Kasai-provinsen i D.R Kongo hvor de nå søker tilflukt.  

- Synet fikk meg nesten til å begynne å gråte. Kjærlighet er ikke alltid nok, men den kan være like kraftfull som medisin, forteller lege Ian Cross som behandlet en jente mot stivkrampe på Leger Uten Grensers klinikk i Bangladesh.

En ung mann med cerebral parese uten noen til å ta vare på seg får behandling ved et av Leger Uten Grensers sykehus nær Mosu i Irak. Men hvem skal ta vare på ham når han skrives ut fra sykehuset etter endt behandling?

En varm julidag i 2017 våknet Zahra Hussain opp og fant de syv måneder gamle tvillingene sine alvorlig syke. Kroppene deres var slappe, og det var tydelig at de trengte hjelp så fort som mulig.

Khalil har flyktet fra Syria. I hjemlandet ble han satt i fengsel og torturert i over ett og et halvt år, fordi den syriske hæren forvekslet ham med en annen. Nå har han fått flyktningstatus i Hellas og går til rehabilitering i Athen.

  
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen