Hjem > Vårt arbeid > Feltblogg

Feltblogg


Feltarbeiderne våre forteller om erfaringer og utfordringer i felt.

Foto: Sara Creta/Leger Uten Grenser

DR Kongo: På grunn av de vedvarende store behovene for helsehjelp, har vi flere prosjekter i området. Her i Masisi har vi drevet et sykehus og flere helsesentre i over ti år. 

Sierra Leone er et av landene i verden hvor flest kvinner dør som følge av svangerskap. Etter ebolakrisen ble det enda verre. Nå bygger Leger Uten Grenser et sykehus som skal fokusere på mødre og barn. I et land med så mange fødselskomplikasjoner, trengs det sårt.

Åpent brev fra psykiater Dr. Alessandro Barberio om situasjonen i flykningleiren i Moria.

Hei, jeg heter Christian Prebensen og jeg er indremedisiner fra Oslo. De siste par månedene har jeg jobbet for Leger Uten Grenser i Masisi, nordøst i Den demokratiske republikken Kongo. Det er et vakkert område med både fjell og frodig regnskog, men menneskene som bor her er svært fattige og det er et stort behov for god helsehjelp.

I den indiske delstaten Jharkhand, hvor mange ulike stammesamfunn lever sammen, er det svært mange som lider av underernæring, langt høyere enn det nasjonale gjennomsnittet i India. 

Eg har nettopp kome heim frå eit feltoppdrag for Leger Uten Grenser i Irak. Uvel, rastlaus, skamfull, privilegert, takksam — kjenslespekteret er varierande no i etterkant.

Monia Khaled er vann- og sanitæransvarlig for Leger Uten Grenser i Jemen. Her beskriver hun hvordan krigen har påvirket hjemlandet hennes og hvordan de siste kampene i byen gjør henne bekymret for fremtiden. 

– Jeg ankom Vest-Mosul i
 slutten av juli og støvet fra bombekastere og artilleri fylte fremdeles luften. Monica Thallinger, feltlege for Leger Uten Grenser og barnelege ved UIO, har vært i Mosul i Irak.

– Jeg var med på rundt 150-200 fødsler mens jeg jobbet i Sør-Sudan, og det var mange som gjorde inntrykk, forteller jordmor Christer Holst.

Lege Ian Cross forteller om hvordan det er å jobbe med rohingya-flyktningene i Kutupalong i Bangladesh, og hvor rystet han ble første dag på jobb hvor fire pasienter mistet livet. 

Silje Lehne Michalsen skriver hjem fra oppdrag som lege i Gogrial i Sør-Sudan, et område preget av ere tiår med krig.

Etter at volden rammet Kasai-provinsen i Den demokratiske republikken Kongo i august i fjor flyktet hundretusenvis av mennesker fra hjemmene sine. Cruz García er medisinsk koordinator i Leger Uten Grenser i Kasai, og forteller hvordan det påvirker samfunnet.    

De fleste av de nyankomne rohingya-flyktningene bor nå i provisoriske bosetninger i Bangladesh med begrenset tilgang til husly, mat, rent drikkevann og latriner.

Leger Uten Grenser er hver uke vitne til de alvorlige konsekvensene utrygg abort har på kvinners helse, og samfunnet i sin helhet i hovedstaden Bangui.

Dr Masood Nasim, Leger Uten Grensers medisinske teamleder i Kunduz, forteller om hvordan det er å stå midt mellom kampene i Kunduz. 

Sana (27) kunne ikke holde ut å ikke ha medisinene til å behandle kreft. I stedet ga hun bort gullringen sin. Mens krigen raser rundt henne, kunne Sana vært i trygghet i Kairo. Det var ikke et alternativ. 

«Jeg tenker ofte at det kanskje var bedre å bli igjen i Afghanistan. Da ville døden vært kjapp». Dette sa en afghansk mann til Leger Uten Grensers feltarbeider. Isabelle Farzaneh Davodi forteller om umenneskelige tilstander i Hellas.

Stine jobber som Logistikk lagerleder for Leger Uten Grenser i Nepal. Derfra sender hun denne oppdateringen.

Sykepleier Janne Lillelid Gjerde dro i mars ut på sitt første oppdrag for Leger Uten Grenser. Turen gikk til Jonglei-regionen i Sør-Sudan, et land i en svært ustabil situasjon. Her er historien hennes.

Kjell Gunnar Beraas var blant de aller første fra Leger Uten Grenser som ankom Guinea etter at ebola-epidemien brøt ut i det vestafrikanske landet.

Oppdraget til Kim Clausen i Sør-Sudan ble ikke som planlagt. Da volden brøt ut i desember, sto han plutselig midt i en eskalerende krise.

Jordmor Claudia Heien fra Stavanger har vært på oppdrag i Afghanistan. Landet er et av verdens farligste land å føde og bli født i.

Lindis Hurum leder Leger Uten Grensers innsats for internflyktningene på Bangui flyplass i Den sentralafrikanske republikk. Her deler hun historien om to små tvillinger hun møtte i leiren.

  
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen