Malaria
Malaria er en sykdom som tar rundt 600.000 liv hvert år. De aller fleste dødsfall skjer i Afrika.
Malaria er fullt mulig å forebygge og behandle, men likevel er det en av sykdommene som dreper flest barn i verden. De aller fleste som dør er barn under fem år på det afrikanske kontinentet.
Hva er malaria?
Malaria er en parasitt som overføres fra mygg til menneske av Anopheles-myggen. Denne myggen er mest aktiv fra mørket faller om kvelden til solen står opp om morgenen.
Når en person blir stukket av en mygg som bærer malariaparasitten, går parasitten først til leveren før den invaderer de røde blodcellene. Inni de røde blodcellene formerer parasitten seg helt til cellen sprekker, og parasittene sprer seg i blodårene og invaderer nye blodceller.
Det er fem hovedtyper av malariaparasitten, hvor falsiparum-typen er den farligste.
I 2023 var det estimert 253 millioner malariatilfeller i 83 land. Globalt døde 597.000 mennesker av malaria, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). 95 prosent av alle døde var på det afrikanske kontinentet, og det er først og fremst barn under fem år som dør av sykdommen.
Hvordan jobber Leger Uten Grenser med malaria?
Vi jobber med forebygging og behandling av malaria i mange land i Afrika og i noen land i Latin-Amerika. I 2023 behandlet vi over 3,7 millioner pasienter med malaria.
I tillegg til testing og behandling jobber vi også med forebygging, som å dele ut myggnett og spraye med insektsspray. Vi har også team som reiser rundt og driver omfattende helseinformasjonsarbeid.
I Den demokratiske republikken Kongo behandlet vi 779.800 mennesker for malaria i 2023, og i Niger var antallet 410.000. Også i land som Burkina Faso og Sør-Sudan behandlet vi flere hundre tusen pasienter med malaria.
Vi behandler også malaria i land som Angola, Burundi, Den sentralafrikanske republikk, Etiopia, Guinea, India, Kamerun, Mali, Nigeria, Pakistan, Sierra Leone, Tanzania, Tsjad og Venezuela.
Spray, sykler og satellitter: Slik kjemper vi mot malaria i Burundi
Hva slags symptomer gir malaria?
Malaria starter med symptomer som ligner på influensa, men disse oppstår først ni til fjorten dager etter man har blitt smittet.
Man får feber, skjelvinger, hodepine, oppkast, kramper og kan til slutt ende i koma.
En ukomplisert malariainfeksjon som ikke blir behandlet, kan utvikle seg til en alvorlig variant. Dette skjer med flere millioner tilfeller av malaria hvert år.
Dødsfall kan skje som følge av skade på hjernen (hjernemalaria), skade på andre vitale organer, eller alvorlig blodfattighet siden så mange blodceller sprekker.
Diagnostisering gjøres med hurtigtester eller ved å lete etter parasitter i blodet under et mikroskop.
Dessverre er det fortsatt mye feildiagnostisering ut fra symptomene, da hurtigtestene ikke alltid er lett tilgjengelig, og teknikken med mikroskop tar lang tid og er ressurskrevende.
Gravide og barn under fem år er spesielt sårbare for alvorlig malaria.
Forebygging
Det er flere effektive metoder for å forhindre malariasmitte. Å unngå myggstikk i utgangspunktet, for eksempel ved å bruke myggnett, er en veldig viktig del av forebyggingen av malaria. En annen metode er å spraye med insektmiddel innendørs.
De siste årene har det også kommet flere vaksiner på markedet, som WHO anbefaler å ta i bruk. De brukes nå i økende grad, men tilgangen til vaksinene er varierende.
Behandling
Det finnes flere medisiner for å behandle malaria. Hvilken medisin som tas i bruk, avhenger av flere faktorer, som for eksempel hvilken type malaria det er eller hvor gammel pasienten er.
En mye brukt behandlingsmetode innebærer bruk av legemiddelet artemisin. Behandlingen, som forkortes ACT, har få bieffekter og reagerer raskt på parasittene i blodet.
Glemt fremskritt: 6,8 millioner malaria-dødsfall unngått siden 2001