Ansatte av Leger Uten Grenser

Slik er Leger Uten Grenser bygget opp

Leger Uten Grenser er en global bevegelse som drives av våre nåværende og tidligere feltarbeidere og ansatte gjennom våre associations.

Globalt har vi nesten 70.000 ansatte og medlemmer, som alle følger vårt charter og jobber etter de humanitære prinsippene.

Associations

Våre feltarbeidere og ansatte «eier» og driver Leger Uten Grenser gjennom associations. Vi har 26 associations og de aller fleste er tilknyttet en av våre seksjoner.

Medlemmene i en association har rett til, og oppfordres gjennom blant annet generalforsamlinger, til å bidra til utvikling av organisasjonen og hvordan vi skal utføre vårt humanitære arbeid.

Hver association har et styre, som velges av medlemmene på den årlige generalforsamlingen. Styret er ansvarlige for at Leger Uten Grenser følger organisasjonens grunnprinsipper, og lager langtidsstrategier for arbeidet vårt.

Se også: Styret i Leger Uten Grenser Norge

Seksjoner

Leger Uten Grenser har seksjoner – eller kontorer – over hele verden. Seksjonene samler inn penger, kommuniserer om våre prosjekter i felt, rekrutterer feltarbeidere og utvikler prosjekter som blir iverksatt av våre operasjonelle sentre.

Alle seksjoner er tilknyttet en association. Den bestemmer seksjonens strategiske retning og ettergår seksjonens arbeid i henhold til den enkelte associations bestemmelser.

Per 2024 har Leger Uten Grenser 24 seksjoner. Disse ligger i Australia, Østerrike, Brasil, Canada, Danmark, Øst-Afrika, Tyskland, Hellas, Hongkong, Italia, Japan, Latin-Amerika, Luxembourg, Norge, Sør-Afrika, Sør-Asia, Sverige, England og USA.

Det norske kontoret ble en seksjon i 1996.

Operasjonelle sentre

Hver seksjon er tilknyttet ett eller flere av våre seks operasjonelle sentre. Disse sentrene vurderer og avgjør hvor de medisinske behovene er størst, når og hvor vi skal starte prosjekter eller rykke ut i akutte nødsituasjoner.

Alle prosjektene våre er derfor knyttet til et eller flere av disse operasjonelle sentrene. Fem av disse ligger i Europa, og ett ligger i Afrika. De er i Frankrike, Spania, Sveits, Belgia, Nederland og i Vest- og Sentral-Afrika med hovedsete i Elfenbenkysten.

De operasjonelle sentrene er uavhengige av hverandre, men kan også ha felles prosjekter. Alle de operasjonelle sentrene, seksjonene, associations og andre deler av Leger Uten Grenser er knyttet sammen gjennom forpliktelsen alle har til vårt charter.

Leger Uten Grenser internasjonalt

Leger Uten Grensers internasjonale generalforsamling (IGA) består av representanter fra alle seksjonene og møtes årlig til diskusjon og felles avgjørelser. IGA velger medlemmer til det internasjonale styret, inkludert den internasjonale presidenten. Det internasjonale styret leder bevegelsen på vegne av IGA og er ansvarlig overfor IGA.

Det internasjonale styrets nåværende president er lege og kirurg Christos Christou. Christou har jobbet i Leger Uten Grenser siden 2002 og har blant annet vært på oppdrag i Sør-Sudan, Irak, Kamerun og Hellas. 

Forskning og utvikling av medisiner og behandlingsmetoder

Leger Uten Grenser jobber også med medisinsk forskning og utvikling, blant annet gjennom forskningssenteret vårt, Epicentre.

Vi var også med på å opprette Drugs For Neglected Diseases initiativ (DNDi) i 2003, som i dag er en egen organisasjon vi samarbeider med og støtter med midler. Her jobbes det blant annet med utvikling av medisiner mot neglisjerte sykdommer som kala-azar og sovesyke.

Leger Uten Grenser publiserer også en rekke rapporter og publikasjoner.