Jordskjelvet i Myanmar
Teamene våre mobiliserer på bakken i Myanmar
Leger Uten Grensers vurderingsteam er tilstede i Mandalay og det sørlige Shan, og jobber med å kartlegge omfanget av katastrofen. Vårt medisinske humanitære personale i Myanmar og nabolandene forbereder seg på å møte behovene til de berørte lokalsamfunnene i stor skala.

– Med tanke på jordskjelvets omfang og intensitet, kan konsekvensene for de berørte være enorme. Særlig for dem som trenger umiddelbar livreddende hjelp på grunn av traumeskader, sier Dina Hovland, jordmor og styreleder i Leger Uten Grenser.
– Vi er også bekymret for dem som er sårbare som følge av tap av husly og som mangler grunnleggende helsetjenester. Særlig kritisk er det å ha tilgang til rent drikkevann. Det er viktig for å hindre spredning av vannbårne sykdommer, fortsetter Hovland.
Vi er i dialog med alle relevante aktører, inkludert helsedepartementet, for å bekrefte kapasiteten til å trappe opp raskt og støtte den pågående innsatsen i Mandalay, Naypyitaw og alle andre berørte områder.

Jordskjelvet i Myanmar
Et jordskjelv med styrke på 7,7 rammet sentrale Myanmar tidlig på morgenen fredag 28. mars. Skjelvet kunne merkes over hele landet og i nabolandet Thailand, og det har blitt registrert over 70 etterskjelv. Episenteret for skjelvet var ikke langt unna Mandalay, som er Myanmars nest største by.
Ifølge Statens administrasjonsråd (SAC) har jordskjelvet forårsaket over 2000 dødsfall, nærmere 3900 skadde og minst 270 savnede mennesker. Våre team i Myanmar og Thailand er trygge og i sikkerhet.
– De første timene og dagene etter et jordskjelv er det avgjørende å få inn team med rett kompetanse, ideelt sett med erfaring i traumekirurgi, for å vurdere behovene og yte livreddende behandling til sårede mennesker så raskt som mulig. Det er også viktig å få inn essensielle forsyninger snarest, understreker Hovland.
Vårt vurderingsteam ankom de berørte områdene i Mandalay og det sørlige Shan 30. mars, og arbeidet startet dagen etter. Teamene består av medisinske, logistikk- samt vann- og sanitærprofiler.


Presserende behov for opptrapping av nødhjelp
– Situasjonen er veldig komplisert på grunn av betydelige brudd i kommunikasjonen i noen av de hardest rammede områdene, noe som skyldes den pågående konflikten, forteller Leger Uten Grensers landsjef i Myanmar, Federica Franco.
Et stort antall bygninger er skadet, og tilgangen på vann, toaletter og elektrisitet er begrenset. Mange mennesker vil ikke risikere å gå tilbake til de ødelagte bygningene, og overnatter isteden i klostre.
– I tillegg har viktige veier blitt ødelagt, og flere flyplasser er stengt. Dette gjør det svært utfordrende både å få ut informasjon og fysisk nå frem til mennesker som har akutt behov for hjelp, sier Franco.
Etter hvert som omfanget av ødeleggelsene blir tydeligere, er det et klart behov for massiv opptrapping av nødhjelpen for å forhindre ytterligere lidelse og tap av menneskeliv. En krise av dette omfanget kan ingen enkelt organisasjon klare å håndtere.

Etter hvert som omfanget av ødeleggelsene blir tydeligere, er det et klart behov for massiv opptrapping av nødhjelpen for å forhindre ytterligere lidelse og tap av menneskeliv.
Selv om bildene og informasjonen som kommer frem oftest viser konsekvensene i urbane områder, kan mer avsidesliggende lokalsamfunn slite med at det tar tid før behovene deres blir kartlagt og hjelpen når frem.
Vi understreker at alle som er rammet av jordskjelvet, uansett hvor de bor, trenger tilgang til livreddende medisinsk og humanitær hjelp.
Kan du bidra til vårt livreddende arbeid?
Vi hverken søker eller mottar penger fra staten. Derfor er støtte fra folk som deg helt avgjørende for at vi kan gi livreddende helsehjelp til mennesker rammet av krise, krig og konflikt.
Gir du støtte til vårt arbeid, betyr ditt bidrag helsehjelp til dem som trenger det mest.
50 års erfaring med naturkatastrofer
Leger Uten Grenser har over 50 års erfaring med å rykke ut og gi helsehjelp etter naturkatastrofer.
I tillegg til å gi helsehjelp, deler vi ut nødhjelpsartikler og hygienepakker, og hjelper til med å sørge for midlertidige bosteder. Vi gir også psykisk helsehjelp.
Vi har jobbet i Myanmar siden 1992, med fokus på helsehjelp for mennesker rammet av hiv og tuberkulose, kriserespons ved katastrofer og konflikt, i tillegg til å sørge for helsehjelp til rohingyaene i staten Rakhine.
Les mer om: Naturkatastrofer, Nødhjelp, Tilgang på helsehjelp, Asia, Myanmar