Sudan: Intense kamper i Al Fashir – mangler utstyr til å behandle sårede
Kampene i Al Fashir i Nord-Darfur har økt i intensitet siden fredag, og over 50 mennesker er drept. Et barnesykehus er satt ut av drift på grunn av et bombeangrep i nærheten, og vi mangler medisinske forsyninger til å behandle sårede.
Siden fredag 10. mai har Leger Uten Grenser mottatt 454 sårede ved et sykehus vi støtter i Al Fashir. I alt har 56 av disse pasientene mistet livet, men tallet på sårede og drepte er sannsynligvis langt høyere.
Kampene mellom den sudanske hæren (SAF) og Rapid Support Forces (RSF) er fortsatt så intense at mange ikke kommer seg til South Hospital.
Hele 40 pasienter venter på operasjon, men sykehuset er i ferd med å gå tom for forsyninger. Det finnes ingen trygge steder i byen. Vi oppfordrer de stridende partene til å beskytte sivile, gi Leger Uten Grenser sikker tilgang og tillatelse til å bringe inn mer medisinske forsyninger for å behandle de sårede.
Barnesykehus ødelagt i bombeangrep
Lørdag kveld døde to barn og en pleier da SAF utførte et luftangrep mot mål 50 meter unna barnesykehuset Babiker Nahar, som støttes av Leger Uten Grenser, i Al Fashir. Angrepet førte til at taket over intensivavdelingen kollapset.
Sykehuset, som ble rehabilitert og utvidet i fjor etter å ha blitt plyndret på starten av krigen, er inntil videre stengt.
– Det var et av de svært få barnesykehusene som var igjen i hele Darfur-regionen. Vi fikk henvisninger fra hele Darfur på grunn av mangelen på helsehjelp andre steder. Nå har vi bare ett sykehus igjen. Samtidig forsøker vi å trappe opp innsatsen i Al Fashir og Zamzam-leiren på grunn av den katastrofale underernæringskrisen der, sier leder for Leger Uten Grensers nødhjelpsoperasjoner Michel-Olivier Lacharité.
Les mer: Ett år med krig i Sudan: Enorme lidelser forverres av et handlingslammet verdenssamfunn
Sivile og helsehjelp må beskyttes
De 115 barna på sykehuset fikk behandling for sykdommer som malaria, lungebetennelse, diaré og underernæring.
– Nå er det mange som ikke får behandling i det hele tatt. Barna som ble drept, var i en kritisk tilstand på intensivavdelingen vår, men livene deres kunne ha vært reddet, sier han.
Etter ett år med krig har millioner av mennesker i Sudan knapt nok fått hjelp. De stridende partene hindrer hjelpen i å komme frem, og FN og internasjonale humanitære organisasjoner gjør altfor lite.
Leger Uten Grenser oppfordrer innstendig de stridende partene om å beskytte sivile og helseinstitusjoner, slik de er forpliktet til i henhold til internasjonal humanitær rett og Jeddah-erklæringen, som ble undertegnet for nøyaktig ett år siden.