138

Annonsørinnhold

En kvinne i Den sentralafrikanske republikk har 138 ganger større sannsynlighet for å dø i forbindelse med svangerskap enn i EU-land.

Her, på en fødeavdeling støttet av Leger Uten Grenser, utføres opptil ti akutte keisersnitt daglig.

Sammen med kollegene jobber narkoselege Elin Andersen dag og natt for å redde mor og barn.

En desembermorgen er hun sikker på at de skal miste begge.

– Hun døde egentlig

to ganger

Hun har blodforgiftningssjokk.

Akkurat som forrige gang hun var her, på sykehuset i hovedstaden Bangui, blør den unge kvinnen nå kraftig.

Men det er verre denne gangen. I tillegg til blødningen har kvinnen fått en omfattende bakterieinfeksjon i buken.

To uker tidligere lå hun på samme operasjonsbenk. Før det hadde alt gått galt. Fødselen som var i gang, hadde tatt en livsfarlig vending. Hun ble hastet til sykehuset av familiemedlemmer, men da hadde hun mistet så mye blod at legene ikke kunne finne pulsen hennes. Babyens hjerteslag inne i magen var heller ikke å høre.

Da de åpnet den, fant de en livmor som var revnet i to. Babyen lå utenfor livmoren. Den var tre og en halv kilo perfekt. Men uten liv.

Andersen hadde en dårlig følelse også når det kom til mor. Nå satt hun og teamet hennes, bestående av lokale sykepleiere, en jordmor og en kirurg, alle krefter i sving for å redde kvinnen.

Og mot alle odds: Hun overlevde.

Bak dørene til føden pågår en utrettelig kamp for å redde liv. Narkoselege Elin Andersen husker tilbake til de dramatiske desemberdagene som ikke gikk slik hun trodde.

Men gleden var kortvarig.

På lille julaften blir kvinnen igjen bragt inn på sykehuset.

De neste 24 timene stabiliserer kvinnen seg. Andersen tror nesten ikke det hun ser.

– Da våkner kvinnen til liv, på nytt. Og jeg tenker at hun er som en mirakelkvinne, for hun døde egentlig to ganger. Så overlevde hun, sier Andersen.

– En mirakelkvinne

– Jeg har stått i mye, jeg har jobbet som narkoselege i snart 20 år i Norge. Så jeg har en grei formening om hva folk overlever og ikke.

De vil uansett prøve alt de kan, så lenge det er håp. Mirakler skjer.

Idet de åpner opp, finner de en livmor som har råtnet. Det finnes ingen intensivavdeling, så de må gjøre det beste ut av det. De fjerner livmoren – det er godt å vite at hun har fire barn der hjemme. De fjerner også verk og puss. Syr på plass og igjen.

– Jeg tenkte at dette overlever hun ikke.

Nå har Andersen en enda dårligere følelse enn sist.

OPERASJONSSALEN: Lege- og sykepleierteamet på fødeavdelingen i Bangui jobber på spreng for å lappe sammen kvinnen, som har mistet mye blod. Foto: Privat.

Én måned senere, i et nytt år, er Elin Andersen hjemme igjen på Hamar. Men tankene er fortsatt hos kvinnene og kollegaene i Bangui.

Tankene er hos kvinnene i Bangui

– Kvinner og jenter dør unødvendig som følge av tilstander som enkelt kunne vært forhindret om de hadde fått helsehjelp tidligere. Det var tøft å se sorgen til foreldrene og søsknene. Jeg har selv mistet en sønn, en 20-åring, og sorgen er den samme uansett hvor man er, sier Andersen.

PÅ VAKT: Elin Andersen etter en nattevakt på fødeavdelingen i Bangui. Foto: Privat.

Fødeavdelingen i Bangui er – i motsetning til de fargerike veggene på utsiden – lys og steril, men hver dag rommer den hele følelsesregisteret: ubegripelig glede, ubegripelig sorg.

Andersen tenker på de inntrykksfulle dagene og nettene.

Hun tenker på de stolte, nybakte mødrene.

Gleden.

Og hun tenker på de nybakte mødrene som må dra fra sykehuset uten en baby i armene.

Den sentralafrikanske republikk er et av landene i verden der flest mødre dør som følge av graviditet og fødsel. I dag finnes det få tilbud som gir gratis kvalitetsomsorg for gravide og fødende utenom Leger Uten Grenser-støttede klinikker. I et land med seks million innbyggere finnes det kun 15 gynekologer.

Barnedødeligheten er også skyhøy. En baby her har 25 ganger større sannsynlighet for å dø før sin første bursdag enn om den hadde blitt født i Europa.

Ti år med konflikt har tvunget flere på flukt og inn i fattigdom.

– Tross konflikt og skiftende regjeringer har Leger Uten Grenser i stor grad klart å fortsette arbeidet sitt i landet. Det gjør vi ved å snakke med ulike parter og å være uavhengige, så det er utrolig viktig, sier Andersen.

Historiene bak tallene gjør Andersen ikke bare rørt, men også opprørt. Hun understreker hvor viktig det er at Leger Uten Grenser er på plass for å gi helsehjelp til denne gruppen.

– Det er veldig fint å være en del av et prosjekt som aktivt jobber for å først og fremst redde liv. Det er vanlig å få barn tidlig, og ofte er bekkenet for lite til at barnet kan komme ut, noe som gjør at de trenger keisersnitt, sier Andersen.

– I tillegg er det mangel på oppfølging under svangerskapet, noe som gjør at sykdommer og tilstander som svangerskapsforgiftninger, blodmangel og hiv-infeksjoner ikke blir oppdaget. Derfor er det helt livsnødvendig at jentene får god fødselshjelp her, fortsetter hun.

Leger Uten Grenser pusset opp fødeavdelingen i fjor sommer. Organisasjonen gir også psykisk helsehjelp til kvinner og familier som har mistet, i tillegg til å drive opplæring og utdanning. Ideen er å overføre kunnskap, slik at Leger Uten Grenser på sikt blir overflødig og kan overføre prosjektet til det nasjonale helsevesenet.

Vondt og unøvendig

På fødeavdelingen er det en dirrende energi, ofte høylytt. Men det finnes også øyeblikk av fred.

I en avgrenset del i etasjen over fødestua, ligger kenguruavdelingen. Her, i et lyst og luftig rom med to hjørnefløy-vinduer innrammet av fargerike gardiner, flyttes premature barn, mamma, og kanskje pappa, når de er sterke nok.

Redder liv som en kenguru

En av de som fikk hjelp på dette sykehuset, er lille Archange Kamangomda og mamma Stephanie. Han ble født prematurt ved 28 uker og veide bare 800 gram. Den nyfødte gutten kjempet for livet på intensivavdelingen i 45 dager. De ansatte kalte han etter hvert bare for «generalen» på grunn av kampviljen.

– Tvillingsøsteren hans døde dessverre etter to uker, og jeg trodde jeg kom til å miste ham også, sier Stephanie.

Helsepersonalet ba henne om å prøve «kengurumetoden».

– Jeg var stresset og ikke helt overbevist. Men raskt så jeg at han ble bedre og bedre. I dag veier han 1,5 kg. Snart kan vi reise hjem.

Lege Elin Andersen mener kengurumetoden er et eksempel på effektiviteten i det enkle og basale. Hun har lært mye fra tiden på sykehuset i Bangui.

– 95 prosent av teamet jeg har vært en del av, er lokalt ansatte. De har lært meg mye. Og det viktigste er å holde det enkelt: Gi blod i tide, stoppe blødninger, holde pasientene varme, unngå infeksjoner. Sånn redder man liv, avslutter Andersen.

MAMMAS VARME: Mamma Stephanie bruker kengurumetoden for å styrke sin nyfødte sønn Archange.

Foto: Barbara Debout.

Hand, Arm, Comfort

Kjøp en morsdagsgave som redder liv

Kjøper du en morsdagsgave fra Leger Uten Grenser, er du med på å støtte deres arbeid ved lokalsykehuset i Bangui i Den sentralafrikanske republikk.

Facial expression, Hair, Forehead, Hairstyle, Muscle, Organ, Eyelash, Happy
Rectangle, Gesture, Font

Leger Uten Grenser er en nøytral, uavhengig og upartisk medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Vi hjelper dem som trenger det mest – uansett hvem, uansett hvor, uansett hvorfor.


Kontakt
Giverservice: 21 04 24 52
epost@legerutengrenser.no
Åpningstid: 09 - 16 (man - fre)

legerutengrenser.no

Postadresse
Postboks 8813 Youngstorget
0028 Oslo

Org.nr.: NO 977 097 495

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2023 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies).