Din helse
Når du reiser ut som feltarbeider med Leger Uten Grenser, bidrar du til medisinsk nødhjelp og bedre helse for de som trenger det aller mest. Men din egen helse er også ekstremt viktig, både for at du skal kunne gjøre en best mulig jobb, for at teamet du er en del av skal være trygt, og for at du skal ha det bra både før, under og etter oppdrag. Derfor er helse en prioritet, også for oss som arbeidsgiver.
Helse dreier seg ikke bare om å unngå skader og sykdommer. Din mentale helse er ofte det som får strukket seg mest når du er ute på oppdrag. Da er det viktig å vite at du aldri er alene! Vi i Leger Uten Grenser har et grundig og velprøvd system for både å forebygge, fange opp og hjelpe deg som ansatt hvis ting skulle bli vanskelig, enten fysisk eller psykisk. Men det krever at du tar din egen og dine kollegaers helse på alvor også. Under går vi overordnet gjennom de viktigste punktene du bør være forberedt på:
Helseundersøkelse og helseattest
Alle våre feltarbeidere må fremlegge en helseattest som fornyes én gang i året. Denne er basert på en grundig undersøkelse hos fastlegen din som må gjentas årlig så lenge du er feltarbeider hos oss. Om din helseundersøkelse avdekker ting som kan påvirke hvor det er forsvarlig for deg å reise, er det svært viktig at vi får beskjed.
Vaksiner
Uansett hvor du drar og hva du skal jobbe med, finnes det enkelte vaksiner som er obligatoriske for alle våre ansatte. Som feltarbeider vil du måtte dobbeltsjekke at du har tatt alle disse i god tid, slik at du ikke plutselig risikerer å ikke kunne reise.
Mental helse
Å være feltarbeider kan være en krevende mental øvelse, både før, under og etter oppdrag. Det er også ofte en mental påkjenning for dine nærmeste som blir igjen hjemme. Din kontaktperson vil alltid være tilgjengelig hvis du trenger noen å snakke med. Vi har også egne psykologer som jobber med ansattes helse. Når du kommer hjem igjen vil du få tilbud om psykososial støtte for å fordøye inntrykkene, både i gruppe og på tomannshånd.
MRSA-testing (for helsepersonell)
Alle norske helseinstitusjoner er pålagt å teste ansatte som har jobbet i utenlandske helsesystemer mot antibiotikaresistente bakterier før de kan begynne å arbeide. Man har ikke lov til å arbeide før testresultatet er klart. Skulle du teste positivt, kan det for eksempel medføre en karantene. Det er derfor lurt å kontakte din arbeidsgiver på forhånd for å få informasjon om hva en eventuelt positiv MRSA-test vil kunne medføre for deg når du kommer tilbake.
Blodtypetesting
Alle våre ansatte må ha på seg informasjon om sin blodtype når de reiser.
Forsikringer
Så lenge du er på oppdrag med Leger Uten Grenser, betaler vi for helseforsikring gjennom MSH International (Allianz). Du vil også få yrkesskadeforsikring gjennom If. Forsikringen er gyldig i landet du gjør feltarbeid i, samt i Norge.
Norsk Folketrygd
Å være medlem av Norsk Folketrygd sikrer deg mange fordeler og trygghet, både når du er på oppdrag og når du kommer tilbake. Det er derfor viktig at du sørger for å fortsette ditt medlemskap mens du er i felt. Selv om det er ditt ansvar å sjekke dette, hjelper vi deg med å søke om frivillig medlemskap gjennom NAV, dersom dette skulle være nødvendig.
Andre helseanbefalinger
Vi anbefaler alle våre feltarbeidere å utføre en tannlegesjekk, en gynekologisk undersøkelse og en synsundersøkelse før de drar ut på oppdrag.