Hjem Historier – Jeg er så glad for at datteren min kan kureres for malaria.

– Jeg er så glad for at datteren min kan kureres for malaria.

Foto: Eleanor Weber Ballard/Leger Uten Grenser

Da Pascal Nzambimana (34) oppdaget at datteren Billy fikk høy feber og begynte å kaste opp tok han henne med til Leger Uten Grensers klinikk i Nyarugusu flyktningleir i Tanzania.

Malaria

De siste månedene har flyktninger i nordvestlige Tanzania blitt rammet av en økning i den myggbårne sykdommen.

Tanzania er nå hjem for over 310 200 kongolesiske og burundiske flyktninger, som er samlet i tre leirer – Nyarugusu, Nduta og Mtendeli.

Selv om antallet malariatilfeller er på vei ned på verdensbasis, rapporterer Verdens helseorganisasjon (WHO) at det oppstod 212 millioner nye tilfeller i 2015. Det anslås at 429 000 mennesker døde:Ca. 70 prosent var barn under fem år.

Den pågående regntiden i landet gir perfekte forhold for mygg. De overfylte og uhygieniske forholdene i de kommunale skurene gjør at sykdommen kan spre seg raskt.

Mellom januar og mars i år behandlet Leger Uten Grenser (MSF)55 400 malariapasienter i Nyaragusu og Nduta.

34 år gamle Pascal Nzambimana og hans tre år gamle datter, Billy, venter på konsultasjon hos Leger Uten Grenser i Nyarugusu flyktningleir.

Faren tok med seg barnet hit da hun fikk feber og begynte å kaste opp.

Billys symptomer er typiske for malaria: feber, hodepine, leddsmerter, oppkast og andre influensalignende symptomer.

Saidi Lukozi, sykepleierassistent for Leger Uten Grenser i Nyarugusu-leiren, tester henne for sykdommen. Den lille jenta får et nålestikk i fingeren for å ta ut en dråpe blod.Denne testes umiddelbart på stedet, for å se om det inneholder malariaparasitter.

Dette er den mest pålitelige måten å diagnostisere malaria på i leiren. Det kreves lite opplæring for å administrere testene; det kreves ikke mye labutstyr, og resultatene tolkes raskt og enkelt.

Etterpå kalles Billy og faren inn til et annet rom, der de får vite testresultatet. Deogratious Rupdena, MSF-lege, gir dem nyheten. Som de trodde, har Billy malaria.

Han sjekker Billys vitale funksjoner, gjør en grundig fysisk undersøkelse og forskriver malariamedisiner.

Hun har heldigvis ikke alvorlig malaria, så hun trenger ikke overføres til sykehuset i leiren.

I 2016 behandlet Leger Uten Grenser 46 380 flyktninger for malaria i Nyarugusu. Barn under fem år, som Billy, stod for 23 prosent av alle positive diagnoser.

På verdensbasis er det spedbarn og unge barn som utgjør den gruppen som er mest utsatt for malaria. Dette er fordi de ikke har fullt utviklet immunsystem til å beskytte seg mot sykdommen.

Etter konsultasjonen får Billy malariatabletter og litt vann, slik at det blir lettere å svelge den første dosen. En MSF-sykepleier forklarer Pascal hvordan og når Billy skal ta medisinen når hun har kommet hjem.

Vi bruker artemisininbasert kombinasjonsterapi, som er verdens mest effektive malariabehandling – anbefalt av WHO siden 2001.

I tillegg til behandling arrangerer vi helseinformasjonsmøter der vi lærer folk hvordan de kan unngå malaria, gjenkjenne symptomer og hvordan og når de må oppsøke behandling.

I 2016 arrangerte Leger Uten Grenser 82 360 helseinformasjonsmøter i Nyarugusu-leiren, og av disse handlet nesten 50 prosent om malaria. Vi delte også ut 65 000 myggnett for å hindre spredning av sykdommen.

I 2017 sprayet vi larvemiddel i høyrisikoområder for å hindre formering av mygg.

– Jeg er så glad for at datteren min kan kureres,sier Pascal, klar til å reise hjem med Billy. –Nå forstår jeg mer om sykdommen, og jeg håper jeg kan hindre at resten av familien blir syke i fremtiden.

Med malariamedisinen i hånden går Billy og Pascal ut fra klinikken.

Leger Uten Grenser har registrert 7010 tilfeller av sykdommen bare i mars, og vi fortsetter arbeidet med å hindre, oppdage og behandle malaria i Nyarugusu.