Gutt 11 lærer å gå etter skade av eksplosjon i Jemen

Jordan

Det er rundt 650.000 registrerte syriske flyktninger i Jordan ifølge FN. Flesteparten av disse er helt avhengig av humanitær hjelp, noe som har satt enormt press på landets helsetjenester. 

Peter Bräunig

Dette er situasjonen i Jordan:

Leger Uten Grenser driver tre klinikker i Irbid som jobber spesifikt med behandling av ikke-smittsomme sykdommer – en av de ledende dødsårsakene i regionen. Klinikkene utfører også hjemmebesøk og gir psykososial støtte til rundt 5000 pasienter med diabetes og høyt blodtrykk. I løpet av 2017 hadde de tre klinikkene utført 37.000 pasientkonsultasjoner. 

Leger Uten Grenser støtter også et stort helsesenter som gir grunnleggende helsetjenester i Turra i Sahel Houran-distriktet, Al Ramtha.

I 2017 hadde Leger Uten Grenser blant annet 67.600 pasientkonsultasjoner, 8300 individuelle mentalhelsekonsultasjoner og utførte 2200 omfattende kirurgiske inngrep i Jordan.

Les mer: Syriske flyktninger i Jordan må få tilgang til helsehjelp

Vårt arbeid i Jordan i 2017

Artikkelen fortsetter etter bildet

Mohamed kommer seg etter skadene og fikk behandling på et Leger Uten Grensers sykehus i Jordan. Foto: Leger Uten Grenser

Mødrehelsehjelp 

Leger Uten Grenser er den største aktøren som tilbyr reproduktive helsetjenester for syriske flyktninger i Irbid. Her driver vi en mødrehelseklinikk med 22 sengeplasser og en intensivavdeling for spedbarn. I 2017 assisterte teamene våre ved 4120 fødsler, hadde 664 nyfødte innlagt og gjennomførte rundt 16.000 svangerskapskonsultasjoner. 

Vi har også oppskalert arbeidet vårt med mentalhelsehjelp for syriske barn og deres foreldre gjennom et prosjekt i Mafraq. Mentalhelsehjelp tilbys også i Irbid gjennom klinikkene våre og et helsesenter. Her ble det utført gruppekonsultasjoner, psykososial støtte og helseinformasjonsarbeid.  

Artikkelen fortsetter etter bildet

FATIMA: «Da et luftangrep traff huset midt på natten, fikk jeg flere sår forårsaket av splinter. Føttene mine ble så skadet at jeg måtte amputere den ene. Jeg fant ut om amputasjonen da jeg fikk tilbake bevisstheten i et sykehus i Dara’a, Syria. Bare to timer etter jeg våknet, ble jeg utskrevet av sykehuset. Siden hjemmet mitt var fullstendig ødelagt, dro jeg til huset til en slektning av meg, hvor barna mine befant seg. De var der hele natten, så de hadde vært i trygghet. Det å se barna mine igjen var vanskelig. Jeg følte meg svak, funksjonshemmet. Barna ble redd for meg uten fot. Min lille sønn var redd for meg.
Han er bare ett og et halvt år gammel – jeg brukte å mate og klemme han, men sist jeg så han, ble han redd og løp til tanten sin.» 

Rekonstruktiv kirurgi i Amman

Sykehuset i Amman fortsetter å gi rekonstruktiv kirurgi til krigs- og voldsskade pasienter som har blitt henvist fra naboland som Syria og Palestina. Her behandler vi pasienter med alvorlige benskader eller bensykdom i ledd og muskulatur, utfører rekonstruktiv kirurgi, fysioterapi og gir mental helsehjelp. 
I 2017 ble det utført 1150 operasjoner og sykehuset hadde i snitt 188 pasienter i behandling til enhver tid. 

Les mer: Ber om umiddelbar hjelp og beskyttelse til syriske flyktninger ved den jordanske grensen

Artikkelen fortsetter etter bildet

FATIMA: «Etter amputasjonen i Syria, ble jeg tatt over grensen til Ramtha, der hadde jeg flere operasjoner. Jeg for også fysioterapi med bruk av protese. Jeg har tre barn i alder av ni, åtte og ett og et halvt år. Faren er død, og nå er jeg i Ramtha, og blir behandlet mens barna mine ennå er i Syria. Jeg klarer ikke slutte å tenke på å komme tilbake til de, jeg vet ikke hvordan de har det eller om noe ville skje med de. Jeg bedrer meg for hver dag med fysioterapien, men jeg vil bare komme hjem når jeg er sterk nok til å gå og ta vare på barna mine. Folk spør meg hvor jeg finner styrken min, men kroppen min er mer en bare en fot. Jeg må være sterk for mine barn. Jeg må ikke gi etter for fortvilelsen – denne skaden skal ikke få ødelegge meg.
Jeg lovte barna mine at jeg kommer hjem. Og det skal jeg.» Foto: Scott Hamilton

Akuttkirurgi i Ar Ramtha

Siden 2013 har Leger Uten Grenser hatt et prosjekt for pasienter med behov for akuttkirurgi i Ar Ramtha i det nordlige Jordan. Her blir det utført kirurgiske inngrep og post-operativ behandling for krigsskadde pasienter som har blitt henvist fra feltsykehus i Syria. I første halvdel av 2017 økte antall kritiske pasienter med behov for akutt kirurgi drastisk, noe som senere dalte i midten av året da konflikten i sør-vestlige Syria roset seg. Som følge av dette bestemte Leger Uten Grenser at prosjektet skal avsluttes innen februar 2018. 

I 2017 ble 295 krigsskadde pasienter innlagt og behandlet, det ble gjennomført flere enn 600 omfattende kirurgiske inngrep og flere enn 1650 gruppekonsultasjoner innen mentalhelse ble utført i Al Ramtha. 

aktuelt fra Jordan

Se flere artikler om Jordan