Væpnede menn, farlige dyr og naturens råskap møter menneskene på flukt i en av verdens farligste jungler.
I fjor krysset over en halv million Darien-jungelen, tallet forventes å øke i år.
Behovene for helsehjelp er store for de som kommer seg helskinnet gjennom den brutale jungelen.
Brutalitet og naturens råskap møter menneskene på en av verdens farligste fluktruter
– På en del av ruten, i Panama, prøvde noen å voldta meg. De klådde og laget flere blåmerker på kroppen min da de presset og holdt meg for å få tak i penger. De stjal nesten alt jeg hadde. En av kvinnene jeg var med var ikke like heldig. De tok henne med til et telt og voldtok henne, forteller Maria*
Maria fortalte sin historie til Leger Uten Grensers team i Costa Rica. Hun kom dit sammen med mannen og datteren sin etter å ha overlevd det hun omtaler som en skrekkfilm i Darien-jungelen.
– Over flere dager så vi døde mennesker, farlige dyr, skremmende elver og klipper der du må holde deg godt fast i steinene. Hvis du faller, vil du aldri komme ut derfra i live. Og så er det disse menneskene som er så farlige, sier Maria.
Maria er i tillegg gravid og hadde smerter etter hendelsen og fryktet for babyens helse. Hun fikk både medisinsk og psykisk helsehjelp av oss i Costa Rica. Dette er bare en av de flere tusen historier om grusomhetene som møter menneskene på en av verdens farligste fluktruter.
*Navn anonymisiert
Hvert år flykter over en halv million mennesker fra ekstrem vold og fattigdom gjennom Mellom-Amerika. Ruten går gjennom en av verdens farligste fluktruter i Darién-jungelen, hvor vold, bortføring, utpressing og seksuelle overgrep er noe av det menneskene på flukt blir utsatt for.
Økning i både mennesker på flukt og brutaliteten de utsettes for
Ruten, som strekker seg fra Colombia og videre gjennom Mellom-Amerika mot Mexico og USA, har blitt mer brutal enn noen gang. På den delen av reisen som går gjennom Darien-jungelen møter menneskene naturens råskap: Rasende elver som truer med å rive dem med seg, gjørmete stier og en nærmest ugjennomtrengelig jungel hvor farlige rovdyr lurer i skyggene og gir enda et lag av dødelig usikkerhet.
Likevel øker antallet mennesker som legger ut på en av verdens farligste fluktruter år for år. Aldri har flere mennesker vært på flukt i regionen enn i 2023 da mer enn 520.000 mennesker krysset den beryktede Darien-jungelen mellom Colombia og Panama. Dette er en dobling fra året før.
Vi ser en tydelig økning i vold, og spesielt seksualisert vold, og forholdene langs migrasjonsruten er bekymringsfulle og umenneskelige. Stadig flere kvinner og barn blir ofre for de livstruende forholdene.
Leger Uten Grensers team snakker med mennesker på flukt som venter på behandlingsstedet ved en bussterminal på grensen mellom Guatemala og Mexico.
I 2023 ga Leger Uten Grenser medisinsk og psykisk helsehjelp til mer enn 67.000 mennesker i Costa Rica, Honduras, Guatemala og Mexico. Konsekvensene av dårlige leveforhold, vold og traumatiske opplevelser langs ruten er spesielt belastende for familiegrupper og små barn.
Antall familier som la ut på den farefulle ferden økte i fjor sammenlignet med året før. I samme periode behandlet Leger Uten Grenser også 36 prosent flere barn under fem år.
En av sykepleierne våre hjelper en mor og barnet hennes som har feber og akutt diaré i Honduras.
Alarmerende voldsnivåer langs fluktruten
Menneskene på ruten er utsatt for farer som trusler, utpressing, ran, kidnapping og fysiske og seksuelle overgrep fra kriminelle grupper og menneskesmuglere, i tillegg til overgrep som angivelig begås av offentlige tjenestefolk, som for eksempel migrasjons- eller sikkerhetsmyndigheter.
Vold kan forårsake varige skader både fysisk og psykisk. Mange mennesker langs migrasjonsruten har flyktet fra hjemlandet på grunn av vold, og mange av disse blir altså på nytt voldsofre under flukten.
«Det er tøft å krysse jungelen, men det er verre å komme ut og finne en enda mer umenneskelig situasjon.» Hele 18 380 migranter har passert gjennom Danlí, sør i Honduras, men den humanitære responsen er fortsatt for liten. Foto: Laura Aceituno
Kraftig økning i seksualisert vold
I tillegg til voldsøkning, ser vi også en tydelig økning i antall seksuelle overgrep. De fleste av tilfellene vi er kjente med har blitt begått i Daríen-jungelen. Ofrene er både menn, kvinner og barn i alle aldre, og omhandler alt fra befølinger til voldtekter.
Vi jobber med behandling av overlevende etter seksualisert vold langs migrasjonsruten. De fysiske og psykiske konsekvensene av disse overgrepene har stor innvirkning på livet til dem som rammes, og for å redusere denne risikoen er det avgjørende at de får hjelp i tide.
Seksuelle overgrep anses som en medisinsk nødsituasjon. Selv om vi ser en kraftig økning, er det også høyst sannsynlig at mange tilfeller av seksualisert vold ikke rapporteres, og det er trolig store mørketall.
Dette har potensielt store konsekvenser, fordi det er viktig at medisinsk behandling, kjent som posteksponeringsprofylakse (PEP), gis innen 72 timer for å unngå å bli smittet av hiv eller andre seksuelt overførbare sykdommer og for å forhindre uønskede svangerskap.
En psykolog og en helsearbeider snakker med flyktninger som venter ved Leger Uten Grensers behandlingssted på bussterminalen i Tecún Umán, på grensen mellom Guatemala og Mexico.
En psykisk påkjenning
De traumatiske opplevelsene menneskene utsettes for på migrasjonsruten har også en tydelig negativ innvirkning på den psykiske helsen. Av de nesten 3800 psykisk helsekonsultasjonene som ble utført av Leger Uten Grenser i Honduras, Guatemala og Mexico i 2023, var hoveddiagnosen akutt stress, etterfulgt av blant annet depresjon, angst og posttraumatisk stresslidelse (PTSD).
Vold var den største utløsende faktoren for disse psykiske lidelsene, etterfulgt av seperasjon eller tap av et familiemedlem.
Leger Uten Grensers psykolog holder en gruppesamtale for psykisk helse for flyktninger i Honduras før de krysser grensen. Foto: Cecilia Duran
Overlevende etter seksuell vold i Darién-jungelen får omfattende behandling i Costa Rica
Det er utfordrende å gi helsehjelp til menneskene som går gjennom jungelen og behovene er enorme for menneskene som kommer seg helskinnet gjennom denne farlige delen av fluktreisen. Tidligere i år ble vi tvunget til å stanse alle våre medisinske aktiviteter i Panama etter en ordre fra myndighetene.*
Vi er svært bekymret for konsekvensene stansen av våre aktiviteter har for menneskene som tar seg gjennom Darien-jungelen. Mange vil nå bli stående helt uten helsehjelp på denne delen av ruten. Som en respons til dette har vi prosjekter i Costa Rica.
Leger Uten Grenser samarbeider med den lokale partneren Cadena i det sørlige Costa Rica, der teamene våre gir medisinsk behandling til mennesker som har blitt utsatt for seksuell vold mens de har krysset Darien-jungelen.
*Oppdatering: I Oktober startet vi opp igjen aktivitetene i Darién-jungelen. Det skjer etter at myndighetene har godkjent at Leger Uten Grensers team kan gjennomføre en tre måneder lang medisinsk innsats for å hjelpe menneskene som krysser Darién-jungelen.
Hver dag kommer hundrevis av mennesker til Costa Rica etter å ha krysset Darien-jungelen. Underveis utsettes de for naturens råskap, sikkerhetsrisikoer og andre farer på en av de farligste fluktrutene i verden.
Rask medisinsk og psykisk helsehjelp er essensielt etter seksuell vold. Her fra et av prosjektene våre i Costa Rica som har jobbet for å sikre dette siden april.
Rask behandling er avgjørende for å begrense konsekvensene for fysisk og psykisk helse
– Målet med aktivitetene våre er å øke bevisstheten, aktivt identifisere tilfeller og gi omfattende hjelp til ofre for alle typer seksualisert vold. Vi opplever en manglende forståelse for hva seksualisert vold innebærer og hvor viktig det er å få hjelp for å forhindre ytterligere skade, forteller psykolog Karen Chacón i Leger Uten Grenser i Costa Rica.
I prosjektene våre møter vi ofte på utfordringer knyttet til behandling av seksuelle overgrep, da det er knyttet opp mot stigma og fordommer. Dette hindrer folk fra å søke nødvendig hjelp og bidrar ofte til mørketall.
– Vi prøver å få dem til å forstå at det er normalt å føle konstant frykt, angst, bekymring og å ha søvnproblemer, men at det er viktig å ta tak i disse symptomene før det går mer tid og de blir vanskeligere å overvinne, sier Chacón.
Leger Uten Grenser samarbeider med vår lokale partner Cadena og i koordinering med helsemyndigheter og andre aktører gjennom bevisstgjøring, aktiv identifisering av tilfeller av seksuell vold og omfattende hjelp.
Kappløp mot klokka for å hjelpe overgrepsofre
Dessverre er det slik at i to av tre voldtektstilfeller når ikke ofrene frem til et behandlingssted innen denne kritiske tidsrammen på 72 timer for å få nødvendig behandling.
Etter at vi fikk starte opp igjen aktivitetene våre i Panama i oktober, ser vi fortsatt det store behovet for helsehjelp.
– I løpet av de to første ukene av våre aktiviteter så vi at helsebehovene til de som forlater Darién-jungelen fortsatt er enorme. I løpet av ti dager gjennomførte vi rundt 280 medisinske konsultasjoner, inkludert 72 pasienter med symptomer på psykiske lidelser, sier Carlos Estrella, Leger Uten Grensers prosjektkoordinator i Darién.
Leger Uten Grensers team har også behandlet pasienter for diabetes, høyt blodtrykk og epilepsi, og gitt prevensjonsmidler og konsultasjoner til gravide kvinner. Teamet har også sett og behandlet ofre for seksuell vold. Våre team i Darién består av leger, sykepleiere, psykologer og sosialarbeidere.
Rundt 260 000 migranter har krysset Darién-jungelen hittil i år, ifølge de siste tallene fra de panamanske migrasjonsmyndighetene.
En av våre kolleger i prat med to mennesker på vei nordover på kontinentet
Leger Uten Grenser fortsetter arbeidet med å identifisere personer som har vært utsatt for seksuell vold, og prioritere de mest alvorlige tilfellene og de som har skjedd nylig, for å forebygge infeksjoner, spesielt hiv.