Sønnen til Joseph ble tatt med til sykehuset hvor Leger Uten Grenser jobbet etter at han ble skutt, men dessverre var skadene for omfattende. Han døde på sykehuset to dager etter. Sorgen over sønnen var overveldende, og i et forsøk på å finne ro ønsket han å stille gjerningsmannen til ansvar. Han sendte en klage til The Special Criminal Court i Den sentralafrikanske republikk – et organ som ble opprettet med støtte fra FN for å stille krigsforbrytere for retten. Men i likhet med flere tilsvarende saker, ble morderen aldri tatt.
EN FJERDEDEL PÅ FLUKT
Årevis med krig og konflikt setter spor i befolkningen, og det er mange med begrenset tilgang til helsehjelp – særlig i avsidesliggende områder. Barne- og mødredødeligheten økte kraftig etter 2013 og er i dag fremdeles blant verdens høyeste.
Mangel på leger, sykepleiere og jordmødre er en stor utfordring. Sykehusene og klinikkene som er åpne, mangler ofte medisiner og utstyr. Mange har også blitt helt ødelagt.
En av ti barn dør før de fyller fem år, og i den voksne befolkningen er gjennomsnittsalderen 50 år for menn og 56 år for kvinner.
Blant barn er malaria den ledende årsaken, og hos voksne er det hiv/aids. Selv om forekomsten av hiv i landet ikke er veldig høyt, er kun halvparten i behandling.
I tillegg er også mange mennesker blitt tvunget på flukt – én av fire. Mennesker på flukt er ekstra sårbare for å bli syke, og noen mister fullstendig tilgang til helsehjelp.
Ifølge FN har flere enn 700.000 mennesker flyktet ut av landet, og nesten én halv million sentralafrikanere er i dag på flukt i eget land.