Klokka er fire på natta.
Miriam Steinstø Haugen våkner til lyden av trommer som gir gjenklang i veggene.
Den norske feltarbeideren grøsser.
Hun vet hva dette betyr:
Enda et barn har dødd av meslinger.
I høst kjempet Miriam Steinstø Haugen og kollegene i Leger Uten Grenser mot verdens mest smittsomme sykdom, i Den demokratiske republikken Kongo.
Nå herjer meslingene på nytt i andre deler av landet.
Trommene kan høres nesten hver natt. De pågår lenger og blir stadig mer intense. Første gang Haugen hører dem, er den første natta hun tilbringer i Bikenge, en landsby i Maniema-provinsen øst i DR Kongo.
Og det må skje fort.
Det er bare én ting som kan stanse dødsfallene: Massevaksinering.
– I DR Kongo er trommer veldig viktig, de betyr alltid noe. Morgenen etter spurte jeg min kongolesiske kollega, helsepromotøren Gervais, ‘Vet du hva som har skjedd?’, forteller Haugen.
– Han svarte, ‘Ja, Miriam, jeg vet hva som har skjedd. I natt mistet vi åtte barn i Bikenge. Fem av dem døde av meslinger, og tre av malaria’.
PÅ JOBB: Miriam Steinstø Haugen på oppdrag i DR Kongo. Foto: Privat.
– En fryktelig brutal cocktail
Trommene setter stemningen for oppdraget.
– Det var ingen tvil om at det var en krise. Trommene viste hvor viktig det var at vi var til stede og at vi måtte komme i gang med arbeidet umiddelbart, sier Haugen.
Høsten 2021 jobber hun som prosjektleder for Leger Uten Grensers nødhjelpsrespons i Bikenge.
Landsbyen ligger i et isolert område av DR Kongo. Bare noen dager før de kommer dit, har teamet mottatt rapporter om et økende antall dødsfall i området. De pakker sakene. Etter en strabasiøs reise gjennom jungelen, er de fremme.
– Det var ikke bare meslinger i Bikenge, men også veldig mange tilfeller av malaria og underernæring. Når meslinger kommer på toppen av andre helseproblemer, får vi en cocktail som er fryktelig brutal, sier Miriam.
Hør mer i fjerde episode av podkasten «Det du ikke vet».
Morgenen etter trommene drar Haugen og kollegaene rett til sykehuset, for å treffe de ansatte samt alle de lokale lederne i Bikenge. Der får de bekreftet krisen nok en gang: Pasientene strømmer på. De fleste av dem er barn, og mange av dem er svært syke.
Teamet begynner å behandle pasienter umiddelbart.
GJENNOM JUNGELEN: I regntida kan veien frem til isolerte områder være utfordende selv for erfarne sjåfører. Her er teamet på vei til Bikenge i november 2021. Foto: Miriam Steinstø Haugen/privat.
Meslinger kjennetegnes av de karakteristiske røde hudutslettene.
Andre symptomer er høy feber og såre slimhinner i munn og luftveier med rennende nese, hoste og røde, irriterte øyne.
Om en frisk person rammes av sykdommen, kommer de seg som regel etter noen uker.
– I områder med mye fattigdom og lite tilgang på helsehjelp, er meslinger langt farligere enn i rike land, forteller Haugen.
– Der kan dødeligheten være opp mot 20 prosent.
Hvert år dør likevel 140.000 mennesker over hele verden av meslinger. De fleste av dem barn.
Det finnes ingen direkte kur mot meslinger, kun lindrende behandling, som væske mot dehydrering og antibiotika mot sidekomplikasjoner.
– Vaksinering er det aller viktigste for å redde liv når det er utbrudd av meslinger. Vi og lokalsamfunnet brukte alle ressursene vi hadde tilgjengelig. Vi reiste ut og drev helseopplysning og vaksinerte fra tidlig morgen, forteller Haugen.
– Han sa til meg, ‘Miriam bare bare vent, om ti dager, når vi er ferdige med å vaksinere her i Bikenge, så kommer antallet pasienter til å gå ned’. Jeg stolte på David, forteller hun.
Bare én løsning
I Bikenge fortsetter pasientene å strømme på. Haugen og teamet etablerer enda en ny isolasjonsavdeling for å få plass til flere, men også der fyller det seg opp.
Da sier kollega David, medisinsk ansvarlig ved prosjektet, ordene hun trenger å høre.
Hør mer i fjerde episode av podkasten «Det du ikke vet».
Kappløp i gang:
Motorsyklene vs. meslingene
I regntida er arbeidet utfordrende selv for erfarne sjåfører. Veiene blir omgjort til sumper, og hele teamet, med god hjelp fra lokalbefolkningen, må dytte og skubbe for å komme seg frem.
Samtidig skal motorsyklene frakte frysebokser med vaksiner.
Meslingvaksinen har sørget for å nærmest utrydde sykdommen i land som Norge. Vaksinen er ikke bare effektiv; den er også billig. Hvorfor fortsetter meslinger da å bryte ut i DR Kongo?
Vaksinen når ikke frem til de som trenger den, forklarer Haugen.
– Dette er Afrikas nest største land, og mange bor i avsidesliggende områder, der tilstrekkelig helsehjelp mangler. Andre områder er preget av konflikter og uro, som også er en viktig faktor. I tillegg ser vi at mange uttrykker skepsis mot vaksiner, sier hun.
– Det er svært viktig at temperaturen på vaksinene er riktig og vi hadde ansatte som hele tiden hadde kontroll på temperaturen på vaksinene under vaksinering.
– Vi hadde et vanvittig logistikkapparat med motorsykler og 50 sjåfører. Det var de som sørget for at vi kom frem til alle smålandsbyene i området. De gjorde en fantastisk jobb. Vaksinering handler om tett samarbeid, om lagspill og involvering av de riktige aktørene.
LANG KØ: Behovet for meslingvaksiner i DR Kongo er enormt. Vaksiner og personell fraktes blant annet med motorsykkel og båt for å nå frem til isolerte områder. Her fra Bikenge, DR Kongo. Foto: Leger Uten Grenser.
Vi snakker dessuten om verdens mest smittsomme virus. Ni av ti som kommer i kontakt med det, får sykdommen. I tett befolkede områder, som i en flyktningleir, kan ett enkelt tilfelle føre til ubtrudd. Det er dermed langt mer smittsomt enn de mest smittsomme variantene av covid-19.
For å stanse spredningen, må man vaksinere mange og raskt og derfor ha god tilgang på vaksiner. I høstens kappløp mot meslingene, ble motorsyklene avgjørende.
PÅ SYKKEL: Erfarne motorsyklister frakter vaksiner og personell trygt frem.
Hør fjerde episode av podkasten «Det du ikke vet».
– En fantastisk følelse
Etter mange ukers arbeid, blir Davids ord blir realitet. Trommene begynner å avta, pasientene blir færre. Teamet har nådd en vaksinasjonsgrad på 92 prosent i Bikenge og områdene rundt. Barna stråler stolt av sine gule vaksinasjonskort, husker Haugen.
– Det er da du ser at det nytter, at vaksinene redder liv. Det var en fantastisk følelse. I samarbeid med lokalsamfunnet hadde vi klart det. Dette lærte meg at ingenting er umulig, avslutter Haugen.
Leger Uten Grenser er en nøytral, uavhengig og upartisk medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Vi hjelper dem som trenger det mest – uansett hvem, uansett hvor, uansett hvorfor.
Kontakt
Giverservice: 21 04 24 52
epost@legerutengrenser.no
Åpningstid: 09 - 16 (man - fre)
legerutengrenser.no
Postadresse
Postboks 8813 Youngstorget
0028 Oslo
Org.nr.: NO 977 097 495