Libya: Flere titalls flyktninger og migranter beskutt på flukt fra forferdelige forhold
Kvelden 23. mai mellom kl. 17 og 18 ble over hundre flyktninger og migranter skutt på da de rømte fra fangenskap i Libya. De var kidnappet av folk som driver med menneskehandel vest for Bani Walid i Libya. Flere ble skadet og 25 personer ble sendt til sentralsykehuset i Bani Walid.
Flesteparten av de overlevende er tenåringer fra Eritrea, Etiopia og Somalia som var på vei til Europa for å søke asyl. De ble tatt av folk som driver med menneskehandel og ble solgt flere ganger mellom Bani Walid og Nesma.
Leger Uten Grenser har medisinsk personell ved sentralsykehuset i Bani Walid som hjelper helsepersonellet å behandle de 25 som ble skadd. Blant dem var det 18 personer som mottok førstehjelp forsmåskader, og 7 personer ble innlagt med alvorlige skuddskader og beinbrudd. Leger Uten Grenser har også bidratt med ekstra utstyr og medisiner til sykehuset.
De overlevende fortalte Leger Uten Grenser at minst 15 personer ble drept og at 40 personer, hvorav flesteparten var kvinner, ble igjen i fangenskap. Noen av de overlevende fortalte Leger Uten Grenser at de hadde blitt holdt fange i opptil 3 år. Kropper fulle av arr, brennmerker og gamle infiserte sår viser hvilke forhold de hadde levd gjennom. Disse menneskene er traumatiserte, og flesteparten av dem er mindreårige.
Helsepersonell, kommuneansatte, eldre, folk fra frivillige organisasjoner og sikkerhetsstyrker, og andre i Bani Walid reagerte raskt og spilte en stor rolle i å beskytte de som klarte å rømme mens de ble jaget av de bevæpnede kidnapperne.
Under overvåkning av lokale sikkerhetsstyrker i Bani Walid, ble de overlevende fraktet til et sikkert tilholdssted inne i byen. Morgenen etterpå, 24.mai, ble de videre ført til varetektsfengsler i Tripoli. Leger Uten Grenser har team i Tripoli som tilbyr konsultasjoner. 14 alvorlig skadde pasienter med skuddskader og flere benbrudd har blitt referert til sykehus.
– Alle nødvendige tiltak må bli igangsatt for å forsikre at pasienter har tilgang på den nødvendige behandlingen de trenger, og for å beskytte disse ekstremt sårbare menneskene fra videre skader etter å ha overlevd slike grusomheter. Varetektsfengsling kan ikke være en løsning. De trenger umiddelbar beskyttelse og hjelp, sier Christophe Biteau, landansvarlig for Leger Uten Grenser i Libya.
Dette er nok et eksempel på de pågående grusomhetene som så mange flyktninger og migranter opplever mens de reiser gjennom Libya. Leger Uten Grenser har ikke tilgang til de hemmelige fengslene som finnes i områdene rundt Bani Walid, og vet ikke hvor mange som fremdeles blir holdt i disse. Å kidnappe for løsepenger forblir lønnsomt, og oppmuntres av EUs politikk som er rettet mot å kriminalisere flyktninger og migranter i forsøk på å hindre dem fraå nå europeiske land. Leger Uten Grenser fortsetter som i fjor å tilby rundt 100 konsultasjoner per måned i samarbeid med lokale organisasjoner i Bani Walid.
Leger Uten Grenser har jobbet med å støtte libyske aktører i Bani Walid i et år, en region som ifølge noen rapporter har høye forekomster av kidnapping av flyktninger og migranter og hvor bruk av tortur mot løsepenger er utbredt. Leger Uten Grenser er forferdet over situasjonen, og jobber for å hjelpe de som klarer å rømme fra slik grusom fangenskap. Leger Uten Grenser tilbyr medisinske konsultasjoner og henvisning til sykehus i samarbeid med en lokal organisasjon (Assalam) for denne ekstremt sårbare befolkningen, som ofte er psykisk og fysisk nedbrutt. Leger Uten Grenser jobbet tidligere i varetektsfengsler under myndighet fra innenriksdepartementet og etater som bekjemper ulovlig innvandring (DCIM) i regionene Tripoli, Khoms og Misrata.