Syria: Situasjonen nord-vest i landet går fra vondt til verre
Leger Uten Grenser gjentar kravet om å stanse alle angrep på sivile mål, inkludert klinikker og sykehus, som det første steget for å unngå katastrofe. En allerede vanskelig situasjon er i ferd med å bli mye verre.
— I går ble en klinikk i Mishmishan, Idlib i nordvest-Syria truffet av et flyangrep. Dette er nok et steg i retning av katastrofe for denne urolige regionen, sier Omar Ahmed Abenza, landansvarlig for Leger Uten Grenser i Syria.
Leger Uten Grenser har støttet vaksinasjonskampanjene til klinikkene i Mishmishan. I andre halvdel av 2017 vaksinerte teamet mer enn 10.000 barn. Disse kampanjene er nå blitt stanset, ettersom området hvor klinikkene ligger fikk store skader samtidig som lagrene og kjøleskap til vaksinene ble ødelagt.
—Denne bombingen er helt forferdelig og helt uakseptabel. Det er et trist, men uunngåelig faktum at de sivile områdene, mer konkret sykehus og klinikker, blir angrepet i Syria. Angrepene har hele tiden foregått gjennom den syv år lange konflikten, men akkurat nå er de intensivert og det bør være en vekker for alle, sier Abenza.
Vaksinasjonskampanje ødelagt
Med tanke på hvor mange familier som rømmer til dette området fra konflikten som pågår lengre sør og øst, var det mange sårbare mennesker som ikke nødvendigvis visste om vaksinasjonstilbudet. Mange antok at vaksinering ikke var noe de kunne forvente i krig. Eller så visste de om tilbudet, men var redde for å flytte på seg for å søke medisinsk hjelp i Mishmishan. Derfor har vaksinasjonsteamet startet med mobile team for å finne pasientene der de er. Den morgenen klinikken ble bombet, var vaksinasjonsteamet ute i nærområdene. Deres liv, og livene til foreldre og barn som ville ha stått i kø for vaksinasjoner på klinikken kan ha blitt reddet av denne tilfeldigheten.
—Det er ingen trøst for de seks personene som ble drept av angrepet, pasienter og pårørende. Og det er ingen trøst for de 17 personene som ble skadet, blant dem tre leger fra klinikken. Leger Uten Grenser sender sine dypeste kondolanser til venner og familiene til de drepte, sier Abenza.
Domino-effekt
Når sykehus og klinikker blir angrepet på denne måten følger ofte en grusom domino-effekt. For å minimere risikoen for helsepersonell og pasienter reduserte sykehuset i nærliggende Quenaya sitt tilbud etter angrepet i Mishmishan. Pasienter utenfor livsfare ble sendt hjem og sykehuset beholdt kun et lite team av personell på akutten og operasjonssalen.
—Dette skjer hver gang det er et angrep på et sykehus eller en klinikk og det blir en ond sirkel. Resultatet er flere trengende mennesker, men færre tilgjengelige helsetilbud og de som er åpne klarer ikke å håndtere alle behovene. Kvaliteten på hjelpen blir dermed dårligere, konsultasjonene blir forhastet og diagnosefeil forekommer hyppigere, forklarer Abenza.
Leger Uten Grensers mobile team ser dette mens de reiser rundt til familier som er internt fordrevne og som gjemmer seg for kulden i trange telt, av og til etter å ha reist titalls mil barføtt for å komme seg unna de pågående kampene eller trusselen av bombing.
De vanligste medisinske behovene er luftveisinfeksjoner og kroniske sykdommer som diabetes og høyt blodtrykk. Uten tilgang til medisinsk hjelp kan disse tilstandene forverre seg, og kroniske sykdommer kan bli livstruende. Leger Uten Grensers mobile team behandler de pasientene de finner, men det er hundretusenvis av mennesker spredt utover i nord-Idlib, og ikke alle disse menneskene får hjelp av en lege eller en sykepleier. Derfor understreker Leger Uten Grenser at angrep på sivile mål og sykehus må stanses for å unngå katastrofe.
Leger Uten Grenser har vært en av flere organisasjoner som støtter klinikken i Mishmishan, med donasjoner av medisin og medisinsk utstyr. I andre steder av Idlib regionen har Leger Uten Grenser tre mobile team med personell på bakken, og et ad hoc distribusjonsteam som bidrar med nødhjelpsutstyr, toalettsaker og tepper til internt fordrevne mennesker. Leger Uten Grenser har også en partnerskapsavtale med sykehuset i Qunaya, og bidrar med forskjellig støtte til andre syriske sykehus og klinikker i regionen.