Gaza har blitt en massegrav

Livet til menneskene på Gazastripen blir igjen systematisk ødelagt etter at israelske styrker har gjenopptatt og utvidet luftangrepene og bakkeoffensiven.

Nour Alsaqqa / Leger Uten Grenser

En rekke dødelige angrep fra israelske styrker viser en total mangel på respekt for sikkerheten til hjelpearbeidere og helsepersonell i Gaza. Det tvinger nok en gang mennesker på flukt og hindrer nødhjelpsleveranser.

Vi ber israelske myndigheter om umiddelbart å oppheve den umenneskelige og dødelige beleiringen av Gaza, beskytte palestinere, humanitært og medisinsk personell, og om at alle krigførende parter gjenoppretter og opprettholder våpenhvilen.

– Gaza har blitt forvandlet til en massegrav for palestinere og de som er der for å hjelpe dem. Vi er i sanntid vitne til ødeleggelser og tvangsflytting av hele befolkningen. Det finnes ingen trygge steder for innbyggerne eller hjelpearbeidere, sier Amande Bazerolle, nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser i Gaza.

– Den humanitære innsatsen strupes av en kritisk mangel på forsyninger, noe som gjør at sivile har svært få muligheter til å få helsehjelp, fortsetter Bazerolle.

Hjelpearbeidere blir drept

Over 50.000 mennesker har blitt drept siden oktober 2023. Nær en tredel av dem er barn, ifølge helsemyndighetene. Siden krigshandlingene ble gjenopptatt 18. mars, har mer enn 1500 mennesker blitt drept, ifølge lokale myndigheter.

Minst 409 hjelpearbeidere har blitt drept siden oktober 2023, ifølge FN. De fleste av dem jobbet for Organisasjonen for palestinske flyktninger (UNWRA), som er den viktigste leverandøren av humanitær hjelp i Gaza.

Elleve ansatte i Leger Uten Grenser har blitt drept siden krigen startet, flere av dem mens de var på jobb.

Den 30. mars ble likene av 15 ambulansearbeidere og ambulansene de kjørte i, funnet i en massegrav i Rafah, sør i Gaza. Gruppen ble drept av israelske styrker da de forsøkte å hjelpe sivile som ble beskutt 23. mars.

Bevis som nylig har blitt offentliggjort, viser at arbeiderne og kjøretøyene var tydelig merket og identifiserbare, noe som er i strid med de opprinnelige påstandene fra israelske myndigheter.

– De forferdelige drapene på hjelpearbeidere er nok et eksempel på israelske styrkers åpenbare mangel på respekt for beskyttelsen av medisinsk personell, sier Claire Magone, generalsekretær i Leger Uten Grenser i Frankrike.

– Stillheten og den uforbeholdne støtten fra Israels nærmeste allierte er med på å oppfordre til disse handlingene.

Organisasjonen mener at kun en internasjonal og uavhengig etterforskning kan belyse omstendighetene rundt og ansvaret for angrepene.

Helsehjelp angripes

Medisinske institusjoner blir heller ikke spart for angrep og evakueringsordrer fra israelske styrker. Leger Uten Grensers ansatte har måttet forlate mange sykehus og helsestasjoner. Andre er fortsatt i drift mens ansatte og pasienter er fanget på innsiden, uten mulighet til å forlate området i flere timer av gangen.

Den 7. april var organisasjonens ansatte og pasienter innesperret på Leger Uten Grensers feltsykehus i Deir Al-Balah sentralt i Gaza. Hamas avfyrte raketter i nærheten av feltsykehusene våre, noe som satte både pasienter og ansatte i fare og førte til en evakueringsordre fra israelske styrker, som så angrep i nærheten av Al Aqsa- og Nasser-sykehusene.

Vi fordømmer på det sterkeste disse handlingene. De stridende partene må respektere og beskytte helseinstitusjoner, pasienter og helsepersonell.

Siden 18. mars har Leger Uten Grenser ikke kunnet returnere til det indonesiske sykehuset nord i Gaza. Organisasjonen skulle starte en barneavdeling der, men måtte isteden flykte fra feltsykehuset som var satt opp rett ved.

Leger Uten Grenser ble også tvunget til å stanse arbeidet ved de mobile klinikkene i Nord-Gaza, og i sør har teamene ikke kunnet returnere til Al-Shaboura-klinikken i Rafah.

MSF
Et rom fylt med medisinsk utstyr som ble angrepet og ødelagt på det indonesiske sykehuset i Nord-Gaza. Foto: Nour Alsaqqa / Leger Uten Grenser

Gaza er fullstendig avskåret

Den fullstendige beleiringen av Gaza har tømt lagrene for mat, drivstoff og medisiner. Leger Uten Grenser opplever særlig mangel på smertestillende, medisiner for kroniske sykdommer, antibiotika og viktig kirurgisk utstyr.

Mangelen på drivstoff over hele Gazastripen vil føre til uunngåelig stans i aktivitetene, ettersom sykehusene er avhengige av strømgeneratorer for å holde pasienter i live og utføre livreddende operasjoner.

– Israelske myndigheter har bevisst blokkert all nødhjelp fra å komme inn i Gaza i over en måned. Helsepersonell har blitt tvunget til å se folk lide og dø, mens de har måttet håndtere den umulige oppgaven det er å gi nødhjelp med tomme lagre. Samtidig opplever de selv de samme livstruende forholdene, forklarer Bazerolle.

– Det er umulig for dem å utføre oppdraget sitt under slike omstendigheter. Dette er ikke en humanitær svikt, men et politisk valg. Det er et bevisst angrep på et folks evne til å overleve, og det gjøres uten konsekvenser.

Israelske myndigheter må stanse den kollektive avstraffelsen av palestinerne.

Les mer om: Angrep på sykehus og helsehjelp, Flyktninger og internt fordrevne, Krig og konflikt, Gaza