Angrep på helsehjelp

DR Kongo: En drept i angrep mot sykehus

En person ble drept da væpnede menn tok seg inn på et sykehus i Goma i Den demokratiske republikken Kongo i starten av april. Vi fordømmer angrepet på det sterkeste.

Leger Uten Grenser

Kamp- og voldshandlinger som rammer helsehjelp og sykehus har økt i provinsene Nord-Kivu og Sør-Kivu i Den demokratiske republikken Kongo (DR Kongo).

Natt til lørdag 5. april gikk rundt tjue væpnede menn fra opprørsgruppen M23/AFC inn på Kyeshero-sykehuset i Goma på jakt etter personer som hadde søkt tilflukt inne på sykehuset og oppholdt seg der i flere uker.

– Bruken av makt og våpen inne på Kyeshero-sykehuset forvandlet en medisinsk institusjon, som skal være et trygt sted til enhver tid, til en farlig sone der et menneske ble drept, sier Margot Grelet, nødhjelpskoordinator for Goma og Nord-Kivu i Leger Uten Grenser.

Tre andre mennesker ble såret, og to av sykehusets ansatte ble grovt mishandlet. Skytingen spredte frykt og forstyrret helsetjenestene. Selv om de bevæpnede mennene ikke tok seg inn på avdelingene, gikk en kule gjennom et vindu og stoppet i madrassen til en pasient.

– Slike hendelser er uakseptable og skal ikke skje, verken i Goma eller andre steder, understreker Grelet.

Leger Uten Grenser støtter avdelingen for intensiv ernæringsbehandling ved sykehuset.

Økning i angrep mot sykehus

Denne voldelige hendelsen er ikke en isolert episode, men et eksempel på den alarmerende økningen i vold som blir begått av alle parter i den pågående konflikten. Siden starten av året har kampene rammet helseinstitusjoner og –personell og satt livene til pasienter i fare øst i landet.

I 2025 har Leger Uten Grenser måttet håndtere om lag 15 voldelige hendelser som direkte påvirker prosjektene og sykehusene organisasjonen støtter i de to provinsene.

Svekker helsetilbudet for dem som trenger det mest

At slike hendelser skjer oftere og er mer alvorlige, gjør det vanskeligere for Leger Uten Grenser å gi helsehjelp til mennesker som sårt trenger det i de konfliktrammede provinsene øst i DR Kongo.

– Uten et minimum av sikkerhetsgarantier kan ikke helsearbeidere og humanitære organisasjoner arbeide. Vi ber alle involverte parter om å verne om helseinstitusjonenes sivile status, sier Margot Grelet.

I Nord- og Sør-Kivu støtter Leger Uten Grenser flere sykehus og klinikker med grunnleggende helsetjenester, mødre- og barnehelse, kolera- og underernæringsbehandling, samt behandling av ofre for seksuell vold og sårede etter kamphandlinger.

Les mer om: Angrep på sykehus og helsehjelp, Krig og konflikt, Tilgang på helsehjelp, DR Kongo