Libanon
I Libanon jobber vi med mor-barn-helse, vaksinering, behandling av kroniske sykdommer, kirurgi og vi bidrar i covid-19-responsen.
Hva er situasjonen i Libanon?
De siste årene har økonomien gått nedover og arbeidsledigheten oppover, og tilgang til vann og elektrisitet er begrenset. Den økonomiske og politiske krisen i landet har ført til inflasjon, noe som har gått hardt utover folks dagligliv. Helsesystemet har blitt hardt rammet og mange har ikke tilgang til helsehjelp.
Mange av helsetjenestene i landet er privatisert og det er nesten ikke mulig å få finne gratis helsehjelp. Situasjonen i landet gjorde at tusenvis av mennesker tok til gatene for å protestere gjennom store deler av 2019.
Landet ble også rammet av enda en krise da hovedstaden Beirut ble rammet av en massiv eksplosjon i august 2020. Libanon er også rammet av covid-19, og Leger Uten Grenser har team som bistår i responsen. I mars 2021 var vi med på å vaksinere eldre mennesker og helsearbeidere på eldresentre mot covid-19.
Libanon er også det landet i verden med flest flyktninger i forhold til innbyggertall med mange palestinske og særlig syriske flyktninger. Mange flyktninger lever under dårlige forhold hvor deres grunnleggende behov ikke blir ivaretatt.
Siden krigen i Syria brøt ut i 2011 har en million syrere krysset grensene inn til landet.
Dette har lagt mye press på landets helsevesen, og alle helsebehovene blant flyktningene og migrantene blir ikke dekket. De fleste helsetjenestene koster også penger, noe som gjør at mange ikke har råd til medisiner, laboratoriumtester og konsultasjoner.
Les mer: Leger Uten Grenser jobber for å støtte Beiruts helsetjenester etter eksplosjonen
Artikkelen fortsetter under bildet
Hva gjør Leger Uten Grenser?
Vi har jobbet i Libanon siden 1976 og jobber i dag i Bekaa, Akkar, Zahle, Sør-Beirut og Bar Elias. Her jobber vi hovedsakelig med å gi helsehjelp til flyktninger og migranter, og libanesere med begrenset tilgang til helsehjelp. Det innebærer mor-barn-helse, mentalhelsehjelp og behandling av kroniske sykdommer. Vi rykker også ut under sykdomsutbrudd og bisto helsevesenet etter eksplosjonen i Beirut. Vi er også en del av covid-19-responsen i landet og har bistått med testing, smittesporing, vaksinering og opplæring av helsearbeidere.
I 2021 utførte vi blant annet 124.600 pasientkonsultasjoner, 11.000 individuelle mentalhelse-konsultasjoner, hadde 9430 innlagte pasienter, administerte med 51.600 doser av COVID-19 vaksinen og assisterte ved 4030 fødsler i Libanon.
Les mer: Vårt arbeid med flyktninger i Midtøsten
Artikkelen fortsetter under bildet
Dette er prosjektene våre:
I Beeka-dalen støtter vi opp mentalhelsehjelp, behandling av ikke-smittsomme sykdommer, barnehelsetjenester og seksual og reproduktiv helsehjelp i Hermel og Arsal. Dette er en region med mange sårbare mennesker og hvor det er begrenset tilgang til helsehjelp.
I juli 2018 åpnet vi et nyrenovert sykehus i Bar Elias, som blant annet behandler ofre med brannskader og utfører kirugiske inngrep. Sykehuset ble midlertidig gjort om til et korona-sykehus mellom august 2020 og mai 2020.
Vi driver også et prosjekt med fokus på barnehelse i Zahle hvor vi behandler vi pasienter for den medfødte blodsykdommen thalassemi og gir akuttmedinske pasientkonsultasjoner.
I 2019 inngikk vi et samarbeid med landets helsemyndigheter om hvordan få implementert en strategi for å sørge for at flere får mentalhelsehjelp.
I Wadi Khaled jobber vi hovedsakelig med mentalhelse, vaksinering og seksual og reproduktiv helse. I samarbeid med helsemyndighetene og andre aktører gir vi helsehjelp til sårbare libanesere og syriske og palestinske lokalsamfunn i Wadi Khaled.
Les mer: Dette gjør vi i Syria
Les mer om hva vi gjør i Beirut under bildet
Helsehjelp i flyktningleirer i Beirut
Vi gir helsehjelp i flyktningleirene Shatila og Burji al-Barajneh nord i Beirut, og i flyktningleirer i Saida. I Beirut er flesteparten av flyktningene syrere eller palestinere. Her jobber vi med seksual- og reproduktiv helse, behandling av ikke-smittsomme sykdommer og mentalhelsehjelp. Vi gir også svangerskap- og fødselshjelp på Rafik Hariri University hospital.
I flyktningleirene i Ein Al-Hilweh i Saida er det flest palestinske flyktninger. Her går vi på hjemmebesøk til pasienter som lider av kroniske sykdommer. Vi støtter også opp medisinske team i leirene med opplæring i nødhjelpsrespons, og hvordan stabilisere pasienter med voldsskader.
Les mer: Dette gjør vi i Palestina
Artikkelen fortsetter etter bildet
aktuelt fra Libanon
Se flere artikler om Libanon