Jemen
Vi støtter Jemens skjøre helsevesen ved å tilby grunnleggende helsetjenester og bekjempe den økende underernæringen.
Den pågående humanitære krisen i Jemen er ikke bare drevet av væpnede konflikter, men også av en økonomisk krise. Det har fått alvorlige innvirkninger på folks helse, levekår og tilgang til grunnleggende tjenester.
Hva er situasjonen i Jemen i dag?
Helsevesenet har nærmest kollapset, og tilgang på helsehjelp og andre nødvendige tjenester er svært begrenset. Krigen i Jemen har tatt livet svært mange mennesker siden 2015. Millioner har blitt tvunget på flukt og mye av landets infrastruktur er ødelagt, sykehus har blitt bombet, og mange får ikke oppsøkt helsehjelp i tide.
Siden krigen startet har landet flere ganger vært rammet av sykdomsutbrudd, blant annet meslinger og kolera. Tilgangen på helsetjenester til en overkommelig pris på lokalt nivå er ekstremt begrenset, og noen steder er den ikke tilgjengelig.
Selv om den omfattende krigen generelt roet seg i 2023, ble flere regioner nord i Jemen bombet daglig siden oktober samme år, etter en opptrapping i Rødehavet. Det forverret en allerede forferdelig humanitær situasjon. Millioner av jemenitter er fortsatt fordrevet og har et desperat behov for hjelp.
Hva gjør Leger Uten Grenser i Jemen?
Vi har jobbet i Jemen siden 1986, og i dag støtter vi 17 sykehus og 18 andre helseinstitusjoner i 13 provinser. Helsehjelpen er rettet mot mødre og barne, spesialist- og akuttbehandling, samt håndtering av underernæring og utbrudd av sykdommer som kan forebygges, som for eksempel kolera, difteri og meslinger.
I 2023 utførte vi 497.000 konsultasjoner, hadde 165.000 pasienter innlagt på sykehus, bistod ved over 37.000 fødsler, utførte 26.900 kirurgiske inngrep og behandlet 11.900 barn for underernæring.
Underernæring
Underernæringskrisen i Jemen har mange underliggende årsaker. Etter ti år med konflikt og en drastisk forverring av økonomien har mange mennesker mistet levebrødet sitt. Høy inflasjon
har redusert kjøpekraften deres, slik at de ikke lenger har råd til å kjøpe nok næringsrik mat.
Nedgangen i matvarehjelpen, inkludert avslutningen av Verdens matvareprograms utdelinger i Nord-Jemen i 2023, har også bidratt til å øke matusikkerheten for millioner av jemenitter.
Økning i sykdommer som kan forebygges
De siste årene har det vært en markant økning i sykdommer som kan forebygges, som kolera, difteri og meslinger. Det skyldes lav vaksinasjonsdekning, dårlige levekår og at helsevesenet har kollapset.
Siden 2021 har difteritilfellene økt betydelig, med en kraftig økning i 2023. Derfor har vi siden oktober 2023 støttet Al-Wahdah-sykehuset i provinsen Dhamar med drift av isolasjonsenheten, behandling, intensivbehandling, laboratorietesting, donasjoner av medisinsk utstyr mat og hygienemateriell, samt opplæring av ansatte
Angrep på sykehus
Siden mars 2015 har sykehus Leger Uten Grenser støtter i Jemen blitt utsatt for fem luftangrep som den saudi- og emiratledede koalisjonen står bak. Slike angrep får store konsekvenser ettersom kun halvparten av Jemens sykehus, klinikker og helsesentre er i full drift, i et land hvor flere enn 11 millioner mennesker har behov for nødhjelp.
Det innebærer blant annet helsehjelp som behandling av kolera og andre sykdommer som enkelt kan behandles, hvis man får helsehjelp i tide.