Hjem Nyheter Rapport: Palestinere angripes og nektes helsehjelp på Vestbredden

Rapport: Palestinere angripes og nektes helsehjelp på Vestbredden

Israelske styrker og bosettere har angrepet palestinere på den okkuperte Vestbredden oftere og voldeligere siden krigen på Gazastripen begynte i oktober 2023, viser vår nye rapport.

Alexandre Marcou / Leger Uten Grenser

Minst 870 palestinere har blitt drept og flere enn 7100 er såret mellom oktober 2023 og januar 2025, ifølge FN.

Leger Uten Grensers rapport «Inflicting harm and denying care» viser at eskaleringen av voldsbruken har fått alvorlige følger for tilgangen til helsehjelp og er en del av en systematisk undertrykkelse som betegnes som segregering og apartheid av Den internasjonale domstolen (ICJ).

Palestinere dør fordi de rett og slett ikke kommer fram til sykehus.

– Vi ser at ambulanser med kritisk skadde pasienter blir stoppet av israelske styrker ved kontrollposter, helseinstitusjoner blir omringet og raidet, og helsearbeidere blir utsatt for vold mens de forsøker å redde liv, sier nødhjelpskoordinator Brice de le Vingne.

Verre etter våpenhvilen

Rapporten dekker perioden oktober 2023 til oktober 2024 og inneholder dybdeintervjuer med 38 pasienter, ansatte i Leger Uten Grenser, sykehusansatte, ambulansearbeidere og frivillige vi støtter.

De forteller om langvarige og voldsomme militæraksjoner fra israelske styrker og innskrenket bevegelsesfrihet, noe som hindrer tilgangen til nødvendige tjenester som helsehjelp betydelig.

Situasjonen har forverret seg ytterligere etter våpenhvilen i Gaza og har ført til enda verre levekår for mange palestinere.

Vi får flere og flere meldinger om angrep på helsepersonell og helseinstitusjoner. Det inkluderer angrep på sykehus, ødeleggelse av midlertidige helsestasjoner i flyktningleirer og trakassering, fengsling, vold og drap av ambulansepersonell og helsepersonell utført av israelske styrker.

Det var 694 angrep på helsehjelp på Vestbredden mellom oktober 2023 og desember 2024, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Sykehus og helsestasjoner beleires og ødelegges

Sykehus blir ofte beleiret av soldater, og helsepersonell føler seg utrygge siden de stadig blir trakassert, anholdt, skadd og til og med drept.

– Israelske styrker omringet førstehjelpsstasjonen vår i Tubas og stengte begge inngangene, selv om det var tydelig at dette var en helseinstitusjon. Vi var om lag 22 ambulansearbeidere der, og de beordret oss bort. Soldatene skjøt inne i og utenfor bygningen, ødela forsyninger og selve førstehjelpsstasjonen, forteller en ambulansearbeider fra palestinsk Røde Halvmåne, som vi støtter.

Bevegelsesrestriksjoner kan ha dødelige følger i en medisinsk nødsituasjon. Tilgangen til helsehjelp har blitt alvorlig forhindret av at ambulanser stoppes og angripes, og av de hyppige militæraksjonene, som fører til skader, dødsfall og ødeleggelsen av sivil infrastruktur som veier, elektrisitet og vann- og kloakkrør. Det skjer særlig i flyktningleirene i Jenin og Tulkarem.

Alexandre Marcou/Leger Uten Grenser
AMBULANSE: «Det er veldig skummelt å kjøre i gatene i Jenin, for vi kan bli skutt når som helst» forteller en frivillig ambulansearbeider. Det er likevel den eneste måten å frakte pasienter ut av flyktningleiren på, slik at folk kan få helsehjelp. Vi har donert «golfbiler» som brukes for å frakte pasienter, og frivillige risikerer livet for å gi livreddende behandling til befolkningen i leiren. Foto: Alexandre Marcou / Leger Uten Grenser

Mennesker nektes å reise til sykehus

I mer avsidesliggende områder og i områder rundt byene Jenin og Nablus er situasjonen særlig prekær. Pasienter med kroniske lidelser, som for eksempel dialysepasienter, får ikke behandling fordi de ikke slipper gjennom kontrollposter.

I tillegg til de israelske militæraksjonene gjør volden fra bosettere og den stadige utvidelsen av israelske bosettinger at mange palestinere blir utsatt for vold og er redde for å bevege seg rundt på Vestbredden.

Mellom oktober 2023 og 2024 ble det rapportert om 1500 angrep fra bosettere, ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA).

Dette krever Leger Uten Grenser

Som okkupasjonsmakt er Israel juridisk forpliktet av internasjonal lov å sikre tilgang til helsehjelp og å beskytte helsepersonell. Helsevesenet på Vestbredden er under et enormt press og tvinges inn i en evigvarende unntakstilstand.

Israel må stanse volden mot helsearbeidere, pasienter og helseinstitusjoner og slutte å hindre medisinsk personell i å utføre livreddende hjelp.

Leger Uten Grenser krever at: