Sør-Libanon angripes fortsatt – vi øker innsatsen

Siden våpenhvilen mellom Libanon og Israel trådte i kraft 27. november har israelske styrker fortsatt angrepene mot sørlige deler av landet. Ødeleggelsene er store, og mange innbyggere får fortsatt ikke vende hjem.

Store ødeleggelser i Sør-LibanonMaryam Srour / Leger Uten Grenser

– Israelske styrker har fortsatt å skyte, bombe og ødelegge sivil infrastruktur etter at våpenhvilen ble inngått. Det fører til daglige ødeleggelser og drap på sivile i Sør-Libanon, sier nødhjelpskoordinator Francois Zamparini.

I alt 83 mennesker har blitt drept og minst 228 er såret av israelske styrker siden våpenhvilen ble kunngjort, ifølge libanesiske helsemyndigheter.

Hundretusenvis av mennesker har returnert til husene og landsbyene sine i Sør-Libanon. Mange av dem har kommet tilbake til ødelagte hjem og er fortsatt fordrevet. Andre får ikke vende hjem fordi israelske styrker fortsatt er stasjonert i libanesiske byer og landsbyer.

– Lidelsene i disse lokalsamfunnene forverres betraktelig. Menneskene sliter allerede med å håndtere tapet av familie og venner og konsekvensene av krigen. Sårbare grupper, som flyktninger og migrantarbeidere, står overfor enda større utfordringer, understreker Zamparini.

Stor mangel på helsehjelp

Både for hjemvendte og fordrevne er det svært vanskelig å få helsehjelp. Det er for få helsearbeidere på jobb, og mange har ikke råd til behandling etter å ha mistet jobben og livsgrunnlaget på grunn av krigen.

Leger Uten Grenser har derfor oppskalert arbeidet og aktivitetene i Sør-Libanon de siste to månedene. Blant annet har vi sendt tre mobile, medisinske team til elleve byer i Nabatieh-provinsen og to team til byer i den sørlige provinsen. De gir viktig helsehjelp og tetter hullene i helsevesenet i noen av de hardest rammede områdene.

– Ødeleggelsene er enorme. Byer er lagt i ruiner, og hjem, skoler og jordbruksområder er utslettet, forteller Zamparini.

Over 90.000 bygninger, alt fra boliger, butikker, driftsbygninger, skoler og vanninfrastruktur, har skader eller er ødelagt av bombingen, ifølge FNs utviklingsprogram (UNDP).

– Vi skal støtte befolkningen i gjenoppbyggingen og sørge for at de ikke blir stående uten livsviktig medisinsk behandling når de begynner å gjenoppbygge livene sine, sier Zamparini.

Dette gjør Leger Uten Grenser

Vi har 15 mobile team spredt utover Libanon, som tilbyr primærhelsetjenester, gir medisiner for kroniske sykdommer, helseopplæring, støtte til psykisk helse og postoperativ behandling.

Fra slutten av november til midten av januar utførte vi 19.000 medisinske konsultasjoner og ga psykisk helsehjelp til 3000 mennesker i Sør-Libanon. Dette viktige arbeidet fortsetter. Pasienter med kompliserte medisinske tilstander blir henvist til det offentlige akuttsykehuset i Saida, der vi samarbeider med helsemyndighetene for å tilby gratis traume-, akutt- og kirurgisk behandling til alle befolkningsgrupper i Libanon.

I tillegg til helsetjenester dekker vi også akutte, humanitære behov over hele landet. Vi har blant annet delt ut 7000 tepper, 4000 madrasser, nærmere 6000 hygienepakker og over 2000 gulvmatter til den krigsrammede befolkningen i Bint Jbeil-distriktet, som ble bombet kraftig.

Vi samarbeider med flere sykehus og har donert drivstoff, over 19.000 medisinske artikler og lært opp helsepersonell i krisehåndtering.

– Det trengs en enorm innsats for å sikre at sivilbefolkningen, helseinstitusjoner og ansatte er trygge. En opptrapping av volden eller brudd på våpenhvilen vil ytterligere sette helsen og velferden til tusenvis av familier i Sør-Libanon, som allerede har mistet så mye, i fare.