Sykehus bygd i mali av Leg er Uten Grenser

Mali

Leger Uten Grenser har jobbet i Mali siden 1992, og jobber med å gi helsehjelp til mennesker rammet av konflikt. I Mali er det fortsatt begrenset tilgang på grunnleggende helsehjelp som følge av konflikten i landet.

MSF/Mohammad Ghannam

Dette er situasjonen: 

Mali er et av Afrikas største land og ifølge FN har tre millioner mennesker behov for humanitærhjelp. Det er kamper mellom mange ulike lokale aktører, i tillegg til tilstedeværelse av utenlandske styrker i enkelte områder i landet. Mange klinikker og sykehus er stengt eller ikke fullt funksjonelle på grunn av den usikre situasjonen, både av helsemyndighetene og humanitære organisasjoner. Flere lokalsamfunn har derfor ikke tilgang til den helsehjelpen de desperat trenger.  

Væpnet konflikt og interne uroligheter i første halvdel av 2020, resulterte i at flere enn 2840 mennesker mistet livet. Tusenvis av mennesker i sentral-Mali har også måttet flykte fra hjemmene sine. 

Les mer: Glemt krise 2019: Konflikten forverrer seg i nord-og sentral-Mali 

Artikkelen fortsetter under bildet

Et av teamene våre snakker med en gruppe unge jenter og forklarer hvordan de kan beskytte seg mot covid-19. Foto: Leger Uten Grenser / Lamine Keita

Hva gjør vi i Mali? 

Vi har jobbet i Mali siden 1992, og jobber i dag i flere byer i landet, inkludert Douentza, Ténenkou, Koro, Kidal og Asongo. Her jobber Leger Uten Grenser hovedsakelig med å gi helsehjelp til mennesker rammet av konflikt. I 2020 gjennomførte vi blant annet 510.900 pasientkonsultasjoner, behandlet 193.100 personer mot malaria, og behandlet 1700 barn mot alvorlig akutt underernæring. Vi vaksinerte også 459.300 mennesker, blant annet mot meslinger.   

Artikkelen fortsetter under bildet

En av våre leger utfører en pasientkonsultasjon hjemme hos pasienten Djenabou Diallo (77) i Bamako. Foto: Leger Uten Grenser / Mohammad Ghannam

Dette gjorde vi i 2020

Til tross for økende vold og kriminalitet, fortsatte Leger Uten Grenser å gi helsehjelp til befolkningen i områder der tilgangen til grunnleggende helsetjenester er begrenset – eller ikke til stede i det hele tatt. I 2020 var det svært begrenset tilgang til helsehjelp i de avsidesliggende områdene i Mopti – og Ségou-regionene. Mange mennesker ble fanget mellom de pågående kampene, og for mange var det både farlig og lang vei til nærmeste sykehus eller helsesenter.  Vi trappet opp våre mobile klinikker for å bistå menneskene på flukt, samt lokalsamfunnene i området.  

Vi samarbeidet med helsemyndighetene i landet for å behandle alvorlig syke covid-19 pasienter i Bamako, og støttet pandemiresponsen i andre deler av landet. Samtidig opprettholdt vi fokuset på kreftpasienter og pediatriske tjenester. I 2020 utvidet vi onkologi-prosjektet vårt i hovedstaden. Vi la i større grad til rette for tidlig screening og diagnose av livmorhalskreft og brystkreft. Vi ga også behandling til kreftpasienter, inkludert cellegift.  

Leger Uten Grenser fortsatte å gi helsehjelp til de som er rammet av epidemiene i landet, blant annet utbruddene av blødningsfeber i Douentza og meslinger i Timbuktu, Ansongo og Douentza. I Timbuktu startet vi en stor vaksinekampanje mot meslinger. Grunnet kraftig regn og forsinkelser i gjennomføringen av forebyggingskampanjer, var høysesongen for malaria vanskelig å håndtere, spesielt nord i Mali. I Kouriala-distriktet fortsatte vi å hjelpe til med ernæring, og støttet barnevernet. Det ble også startet et nød-prosjekt i Timbuktu for å bistå med testing og behandling for malaria. 

Helsehjelp i områder preget av konflikt 

Teamene våre jobber ved sykehusene i Douentza og Ténenkou i Mopti-regionen, og vi jobber med å gi både grunnleggende og psykiske helsetjenester. Vi organiserer også henvisninger av pasienter som trenger helsehjelp men som bor i mer avsidesliggende områder.  

I Douentza jobber vi ved tre helsesentre og gir helsehjelp i områdene som i størst grad har blitt preget av de voldelige konfliktene. I Ténenkou sendte vi i 2019 ut mobile team til 40 landsbyer for å gi helsehjelp til rundt 15.000 mennesker. Vi utvidet også aktivitetene våre i Koro, Bandiagara og Bankasss for å kunne gi helsehjelp til personer som ikke hadde tilgang til grunnleggende helsetjenester, som følge av konflikter i området.  

I juni i 2019 åpnet vi et nytt prosjekt i Niono i Segou-regionen, der vi jobber med å gi helsehjelp til kvinner og barn under femten år. I tillegg til å støtte barselavdelingen og barneavdelingen ved sykehuset i Niono, jobber vi også ved fem andre helsesentre i området. Vi gjennomførte 4590 pasientkonsultasjoner i Niono i 2019.  

Artikkelen fortsetter under bildet

Et av våre vaksinasjonsteam gir helsehjelp til et barn som lider av malaria i Arnassaye. Foto: Leger Uten Grenser / Mohamed Dayfour

Helsehjelp til nomade-samfunn

I Asongo i Gao-regionen og i Kidal, nord for Giao-regionen, jobber vi med å gi helsehjelp til nomade-lokalsamfunn. Vi ga opplæring til lokale helsearbeidere slik at de lettere kunne diagnostisere og behandle de vanligste sykdommene som spesielt gravide kvinner og barn er utsatt for. I 2019 jobbet teamene våre i 62 ulike nomadiske leirer i Kidal og Asongo.  

I Kidal og Asongo jobber vi også med å gi grunnleggende og psykisk helsehjelp til voldsofre.  

Artikkelen fortsetter under bildet

En av våre sykepleiere leser gjennom pasientjournalen til en pasient. Foto: Leger Uten Grenser / Mohammad Ghannam

Barnehelse i Koutiala 

Sør i Mali støtter vi sykehuset i Koutiala, og jobber med ernæringshelse og barnehelse. I 2019 bygde vi blant annet en helt ny barneavdeling med 185 sengeplasser. Teamene våre jobber også med forebygging og behandling av malaria og underernæring ved 26 helsesentre i området. I 2019 gjennomførte vi 165.000 pasientkonsultasjoner i Koutiala.  

To jordmødre passer på et nyfødt barn ved barselavdelingen ved sykehuset i Douentza. Foto: Leger Uten Grenser / Seydou Camara

aktuelt fra Mali

Se flere artikler om Mali