På klinikken vår i Gaza by får 20 måneder gamle Omar byttet bandasjene sine.
Her får også tre år gamle Wadi satt på nye bandasjer med hjelp fra fysioterapeut Salama Abu Deheleh.
Omar og Wadi har begge blitt utsatt for en ulykke som ga dem brannskader. Dette er de ikke alene om.
Brannskader i Gaza: – Det kunne vært unngått
På klinikken vår sør i Gaza, gjør fire fysioterapeuter seg klare for en travel dag. De tar på seg smittevernsutstyr og ser over listen over dagens pasienter. Totalt er det 46 pasienter, og nesten halvparten av dem er barn som har blitt utsatt for ulykker som ga dem brannskader.
Én av fysioterapeutene, Reem Abu Lebdeh, fjerner trykkbandasjen fra 21 måneder gamle Abdallahs ben, mage og høyre arm.
Ti måneder tidligere fikk Abdallah en brannskade som skadet 50 prosent av kroppsoverflaten hans. Han lå på sykehus i over to måneder, og fikk en hudtransplantasjon fra faren sin.
– Han trenger bare et par konsultasjoner til før han kan bli skrevet ut, sier Abu Lebdeh.
Selv om dette er gode nyheter, betyr ikke dette slutten på behandlingen til Abdallah.
– Arrene begrenser ikke bevegeligheten hans nå, men dette kan endre seg etter hvert som han blir eldre. Han må fortsette å bruke trykkbandasje til arrvevet stopper å vokse. Han bør også følges opp regelmessig, fortsetter Abu Lebdeh.
Hvert år behandler vi rundt 5000 pasienter mot brannskader i Gaza. Majoriteten av pasientene er barn som har skadet seg i ulykker hjemme.
Publisert 20.februar 2022
Abdallah hadde ikke rukket å bli ett år engang da ulykken skjedde. Her får han en arrmassasje på klinikken vår.
Utrygge boforhold
Hvert år behandler vi rundt 5000 pasienter mot brannskader på klinikkene våre i Gaza. Majoriteten av disse pasientene er, i likhet med Abdallah, barn som har skadet seg i ulykker hjemme. Utrygge boforhold er en av de fremste årsakene til disse ulykkene.
Nesten 70 prosent av befolkningen i Gaza er flyktninger, og mange bor i flyktningleirer. Over halvparten av befolkningen lever også i fattigdom, ifølge FN. Resultatet er at mange mennesker lever svært tett og i utrygge boforhold. Det er ofte begrenset tilgang til elektrisitet, varme, rent vann og sanitærfasiliteter.
– Mange brannskader kunne vært unngått hvis boforholdene var tryggere, og hvis flere var bevisst på risikoen for slike ulykker, forteller Séverine Brunet, som er ansvarlig for brannskadeprosjektene våre i Gaza.
Noen sengeplasser unna Abdallah, på motsatt side av rommet, ligger to år gamle Sham.
Familien til Sham deler et rom i flyktningleiren Khan Younis. Der er det kun plass til en seng, en madrass og to skap. Fordi de ikke har kjøkken, lager moren mat på bakken utenfor rommet.
En dag satte Sham seg fast i ledningene til den elektriske ovnen da moren lagde mat. Da hun falt, veltet ovnen over henne. Hun brant 10 prosent av kroppsoverflaten sin i ulykken.
For tre år siden ble også storebroren hennes Jamal brannskadet. Han var to år da det skjedde. Han rullet ut av sengen sin oppå en ovn, og brant ansiktet sitt. Han ble behandlet på en av klinikkene våre i åtte måneder.
For at brannskaden skal kunne rehabiliteres best mulig, er det viktig at pasienten oppsøker helsehjelp raskt etter at ulykken har skjedd.
I 2021 behandlet vi 5440 pasienter mot brannskader i Gaza. Det er en økning fra 4519 i 2020 og 3675 i 2019. I gjennomsnitt er 60 prosent av pasientene våre barn under 15 år, og 35 prosent er barn under fem år.
I likhet med Abdallah, Sham og Jamal, ble mange skadet i ulykker hjemme som følge av utrygge boforhold.
De første 48 timene etter at ulykken intreffer er kritiske. Likevel er mange ofre og familiene deres ikke kjent med førstehjelpsbehandling mot brannskader.
Tannkrem, kaffepulver og tomatsaus er noen av de vanligste midlene folk benytter seg av for å behandle brannskader hjemme. Andre bruker blekningsmiddel eller salt for å behandle brannskaden.
– Det første man bør gjøre er å holde det skadde området under kaldt rennende vann. Hvis skaden er alvorlig, bør man oppsøke helsehjelp så raskt som mulig, forteller Brunet.
Selv om det er kritisk at pasientene kommer seg til sykehus raskt, er dette i praksis svært vanskelig for mange.
De første 48 timene er kritiske
Da fire år gamle Nabeel ved et uhell lente seg mot den varme ovnen bestemoren Sana bakte brød på, fikk han en alvorlig brannskade på den nedre delen av ryggen.
Familien hadde ikke råd til taxi, og derfor brukte de over en time på å komme seg til sykehuset.
Krevende behandling
Brannskader kan medføre langvarige fysiske og psykiske konsekvenser for pasientene. Behandlingen krever ofte lang sykehusinnleggelse og flere måneder med tett oppfølging, for å unngå varige skader på utseende og nedsatt bevegelighet.
Pasienter med alvorlige brannskader må bytte bandasjer jevnlig, og er også avhengige av fysioterapi og tett oppfølging. Men fordi mange ikke har råd til transport, er det flere pasienter som ikke kommer på oppfølgingstimene sine. For å unngå dette, tilbyr vi gratis reise til og fra klinikkene våre.
– Det er utrolig viktig å følge behandlingsplanen, men det er også svært krevende for mange av pasientene våre. I tillegg fører dårlige hygiene- og sanitærforhold til økt risiko for infeksjoner og antibiotikaresistens, som er utbredt i Gaza, forteller Brunet.
– Mange pasienter har heller ikke nok mat, og flere har andre helseutfordringer i tillegg til brannskadene som kan gjøre rehabiliteringen mer tidkrevende, fortsetter Brunet.
Helsevesenet i Gaza mangler også ressurser til å kunne imøtekomme behovet for behandling av brannskader, som følge av Israels og Egypts blokade. Derfor er mange avhengige av støtte fra humanitære organisasjoner.
Séverine Brunet er ansvarlig for brannskadeprosjektene våre i Gaza. Her sitter hun på klinikken vår i Gaza by.
Hva gjør vi?
For å øke tilgangen til helsehjelp for pasienter med brannskader tilbyr vi sår- og smertebehandling, fysioterapi og psykososial støtte. Dette arbeidet gjør vi gjennom fire egne klinikker, men vi støtter også avdelingen for brannskader på Al-Shifa-sykehuset.
Vi har behandlet pasienter mot brannskader i Gaza siden 2011. I 2021 åpnet vi det første sedasjonsrommet i Gaza der barn med alvorlige brannskader kan få fysioterapi, og bandasjene sine byttet under anestesi.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.